GT vs NT – del 5: När Gud kompromissar

Dags för ännu en del i GT vs NT serien! Mitt syfte med serien är att visa att Gud är lika underbar igenom hela Bibeln. Jag vill försöka förklara och ge perspektiv på delar av Gamla Testamentet som kan kännas svåra att förstå. I del fem vill jag visa dig en sak som jag tror hjälper dig att förstå GT ännu bättre: att Gud inte är rädd för att kompromissa! Ibland läser vi att Gud säger eller gör något i GT som inte känns klockrent för oss som lever i det nya förbundets tid. Det är viktigt att veta att Gud inte alltid presenterade sin fulla vilja, utan vad som var nödvändigt i den dåvarande situationen. Låt mig ge dig några exempel:

Våld
Gud hatar våld. Jesus uppenbarar Guds vilja när han uppmanar oss att vänd andra kinden till. Innan Mose lag kom till var det praxis att hämnas genom att överträffa det man själv utsats för, t.ex. genom att döda familjemedlemmar till den andre personen. I det läget var ”öga, för öga, tand för tand” ett radikalt steg åt rätt håll som var rimligt för israeliterna att följa i den våldsamma kultur de levde i. ”Öga för öga…” säger oss inte att Gud gillar hämnd, utan visar oss en Gud som är realist och anpassar sig efter situationen (utan att ändra sig och sin vision för jorden som han senare uppenbarar).

Relationer
Guds vision för relationer är monagami, alltså äktenskap bestående av två personer. Detta mönster följs genom GT med några få undantag. Många blir upprörda när de läser att Gud tillät Israels kungar att ha hundratals fruar. Israel låg ständigt i krig och förlorade många av sina unga män. För att inte balansen mellan antal män och kvinnor fullständigt skulle spåra ur gör Gud ett undantag från sitt ideal. Även under patriarkernas tid när det var viktigt att Israels folk växte förekom viss polygami. Gud uppenbarar sin vilja för oss genom att Jesus alltid talar om äktenskapet som mellan en man och en kvinna.

Dessa exempel innebär inte att Gud kompromissar med sin helighet eller moraliska standard. Det innebär bara att Gud vet hur fördärvad människan är och alltid försöker göra det bästa av situationen. Han älskar oss så mycket att han böjer sig ner och smutsar ner sin vita skjorta. Gud är ren och helig, men visar det inte genom att hålla sig på avstånd och hävda sina höga principer utan anpassar sig för att det bästa möjliga för jorden och människan ska ske. 

Så kom ihåg: vissa saker Gud gör och säger i GT reflekterar inte nödvändigtvis Hans natur och högsta vilja!

Blessings!
/David 


2 reaktioner på ”GT vs NT – del 5: När Gud kompromissar

  1. …men allt Gud gør och allt Gud tillåter ær i enlighet med Hans høgsta vilja, viljan att alla skall få kunskap om sanningen, att alla skall bøja sina knæn och bekænna Jesus Kristus som sin Herre och Frælsare. Tacka Gud før att Han ÆR Kærlek och før Hans eviga tålamod och nåd, och att Han i den førutbestæmda tiden kommer att utføra all sin vilja. =)

    1. Så sant! Även om Gud inte alltid i GT lyckades få igenom sin vilja på olika punkter, så ledde han hela tiden utvecklingen framåt så att hans ultimata mål skulle kunna förverkligas: att alla ska räddas och få en intim relation med Honom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s