Väckelse för dummies (del 4) | Exempel på väckelse

Guds väckelseeld har fallit om och om igen under historiens gång. Guds närvaro sänker sig över en plats eller person och sprids sedan vidare. Guds rike börjar som ett senapskorn, men dess syfte är alltid att bli ett stort träd. Jag älskar väckelse, för Guds rike manifesteras då tydligt på jorden. Bästa sättet att förstå väckelse är att titta på exempel från kyrkohistorien. Here we go! 😉


1. DEN FÖRSTA KYRKAN
Alla församlingars existens i hela världshistorien hängde på om den första församlingen lyckades. Därför är det extra intressant att se hur Gud startar den första väckelsen. Den blir en modell för väckelse och församlingens liv.

 “När pingstdagen hade kommit var de alla samlade. Då kom plötsligt från himlen ett dån, som när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig på var och en av dem. Och de uppfylldes alla av den helige Ande och började tala främmande språk, allt eftersom Anden ingav dem att tala.”  (Apg 2:1-4)

Så föddes den första församlingen! Gud utgjuter sin Ande över ca 120 personer, och på en dag leder de 3000 personer till tro. Faktum är att nästan varje gång det står i apostlagärningarna att människor kommer till tro så är det kopplat till att Andens närvaro faller över människor, eller att helanden och mirakler sker. Genom den första församlingen visar Gud oss nyckeln till väckelse: Andeutgjutelse.

2. ELD ÖVER ÖKNEN (år 320)
En tragedi i församlingsens historia inträffade på 300-talet. Den romerske kejsaren Constantine blev kristen och kopplade samman kyrkan med staten. Många strömmade till församlingen av politiska skäl och en urvattning påbörjades. De kristna blev passiva åskådare i bänkarna på stela och livlösa möten. Guds närvaro och Andens gåvor lämnade församlingen allt mer.

Men det fanns de som inte hade glömt vad kristen tro handlar om. Ökenfäderna var radikala kristna som flyttade från städerna och stadskyrkorna ut i öknen för att be. Med tiden började kristna som längtade efter mer färdas ut dit. Varför då?  För att lyssna på bra undervisning och erfara Andens närvaro. Ökenfäderna botade nämligen sjuka, drev ut demoner och Guds närvaro var så stark att somliga nästan inte stod ut att vistas i närheten av dem.

3. KVÄKARNA (england år 1650)
Efter över tusen år var den katolska kyrkan trots diverse förnyelseförsök och utgjutelser fortfarande långt ifrån vad Gud tänkt. Martin Luther och den Protestantiska kyrkan var en rejäl förbättring, – inte minst deras återupptäckande av Guds nåd. Tyvärr trodde de inte på Andens gåvor och kraft.

En grupp troende som ville ha mer av Gud började samlas för att be och undervisa varandra i den sanna kristna läran. De kallade sig själva “Vännerna”, men andra kristna kallade dem lite elakt för “quakers” (skakare), eftersom de ofta skakade och vibrerade när Guds närvaro sänkte sig över dem. År 1660, alltså efter bara 10 år, hade de 60 000 anhängare! Helanden, tungotal och andra av Andens gåvor var vanliga ibland dem.

4. KOLLEKTIVET HERRNHUT (tyskland 1727)
En liten grupp kristna som förföljdes av den etablerade kyrkan för att de trodde på Guds nåd och Bibeln bjöds in att bo hos den tyske Greven Zinzendorff. De bildade tillsammans kollektivet “Herrnhut”. Söndag 10 aug 1927 samlades de för att be. Plötsligt fyllde Guds närvaro rummet så starkt att alla i rummet föll till golvet och mötet fortsatte fram till midnatt. Någon dag senare var Guds närvaro så påtaglig att de saknade ord för det, – några trodde t.o.m. att de kommit till himlen! Barnen blev lika berörda som de vuxna. Från och med då delade de in dygnet i 24 delar, så att någon bad dygnet runt. De gjorde detta i 100 år!

Denna kommunitet/kollektiv på ca 300 personer sände ut lika många missionärer på 25 år (100 st) som hela den reformerade lutherska kyrkan gjort på 200 år. Andeutgjutelse leder alltid till mission och väckelse.

5. METODISTVÄCKELSEN (england 1728)
Några av de missionärer som Herrnhuttarna sände ut träffade en ung pastor på en båt vid namn John Wesley. De vände upp och ner på hans liv. Han började längta efter mer av Gud, och beskriver följande i sin dagbok om en bönestund med några personer:

“Guds kraft kom så mäktigt över oss att flera ropade av glädje och många föll till marken…”

De etablerade kyrkorna förbjöd honom komma till dem, så han red England runt och hade stora utomhusmöten under bar himmel. Mängder av människor började följa Jesus och Metodistkyrkan bildades. Andens närvaro var så stark att de förbjöd människor att sitta i träden, eftersom det var så vanligt att folk föll omkull. Folk grät, skrattade, skakade och upptäckte att det fanns en Gud som älskade dem.

6. PINGSTVÄCKELSEN (usa 1906)
År 1906 föll Anden över en församling på Azusa Street, – flera kom till tro, blev överväldigade av den helige Ande och utrustades till tjänst. Människor från hela världen reste dit och blev berörda. När de kom hem till sina församlingar hände samma sak där. Pingstväckelsen präglades av starka Gudsmöten med fallande, skakande, skratt och gråt.

Vad var resultatet av pinsgstväckelsen? På 100 år (1906-2006) ledde pingströrelsen fler människor till tro på Jesus än alla andra rörelser och samfund tillsammans har gjort under 2000 år! Det kan man inte skylla på att det lever fler människor idag. De andra betydligt äldre samfunden och kyrkorna har funnits mycket längre, och verkade liksom pingströrelsen under 1900-talet. Det är helt enkelt så, att det är först när vi välkomnar Andens kraft & närvaro som vi kan vara effektiva vittnen. Precis som Jesus säger i Apg 1:8.

7. GOTT & BLANDAT!
Sen 1900-talets början har Gud utgjutit sin Ande i flera vågor: Inom de historiska kyrkorna (bl.a. katolska kyrkan, episkopalkyrkan & lutherska kyrkan), Vineyardrörelsen & third wave-förnyelsen, Torontoförnyelsen m.m. Alla dessa liknar de 6 andeutgjutelserna vi nyss snabbspolade oss igenom.

Hoppas du ser väckelsens design lite klarare. Visst är den vacker? 🙂

Blessings!
/David 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s