När vi ropar vad Bibeln viskar

Ibland tror jag att vi har har en tendens att fokusera på saker som är i periferin. Saker som egentligen inte är särskilt viktiga för oss själva eller andra. Det är lätt att falla i den här fällan och det sker ofta gradvis. Man flyttar in i en ny lägenhet, kanske mest för att man behöver mer utrymme eller bo närmare sin arbetsplats, men sen sitter man där 4 månader senare och biter på naglarna för att brödrosten inte har exakt samma kromade metallyta som vattenkokararen. Eller över att grannen mittemot uppenbarligen är soldyrkare och dygnet runt har en 60 watts glödlampa utan skärm i vardagsrummet som sticker förbipasserande i ögonen. Det obetydliga blir betydande och ges ett oproportionerligt utrymme i våra tankarna.

Samma tendens tycker jag mig se i församlingens värld. Några verkar veta mer om en potentiell 7-årig vedermöda som 99 % av alla människor ändå inte får leva att möta, än om Jesu bergspredikan. Det första är höljt i dunkel, medan det andra är en tydlig inbjudan till att vandra i Jesu fotspår. I praktiken byts Jesu viktiga deklaration ”Tiden är inne, Guds rike är nära” (Mark 1:15) ut mot ”Vedermödan är nära”. Det glada budskapet om en tid av nåd där Gud genom Jesus Kristus vädjar till världen att komma tillbaka till honom blir till ett budskap om detaljer kring en kort tid av dom vid världens slut.

Det är viktigt och bra att ha en grundläggande förståelse av Bibelns budskap om att tiden kommer att ta slut och allt ska fram i ljuset. Men eftersom inte ens Jesus visste när han skulle komma tillbaka kanske inte vi ska ägna våra liv åt att försöka lista ut detta? (Matt 24:36) Vad är millenniet? Hur lång är vedermödan? Är uppryckandet före eller efter vedermödan? När kommer Jesus tillbaka? Vem är Antikrist? o.s.v. m.m. etc…

Jag hade själv en period då jag intresserade mig mycket för dessa frågor, och tror t.ex. att det är bra att känna till olika sätt att förstå Uppenbarelseboken. Tror dock att en oproportionerlig fascination för Bibelns mer dunkla & mystiska utläggningar riskerar att skymma sikten för Guds rikes närvarande i världen just nu. Jesus gav de 12, de 72 och alla som följer honom i alla tider uppdraget att förkunna budskapet om Guds rike över jorden, inte att sitta och försöka lista ut något som Han själv inte visste. Låt oss tala högt om det Bibelns sidor skriker om, och tala lägre om det de viskar. Guds rike är har kommit till jorden och finns inom räckhåll för alla. Låt oss ägna vår kraft på att leva i det tillfullo och bli det instrument till människors räddning som endast församlingen är.

Slutligen vill jag ge ett boktips till dig som är nyfiken på Uppenbarelse-bokens till synes ändlösa djungel av lidande, krig, skorpioner, sigill, rök, trumpeter, skålar, odjur m.m: ”Lammet & Odjuret”, av Mikael Tellbe.

Blessings!
/David


3 reaktioner på ”När vi ropar vad Bibeln viskar

  1. Har inte läst artikeln. Vill bara säga att Bibeln är inte ”inspirerad”. Theopneustos betyder utandad av Gud. Theos=Gud pneustos= vind/ utandning. Teologer kommer längre och längre bort från sanningen ju mer dom söker den.Jesus säger: Lukas 18:17 Sannerligen, den som inte tar emot Guds rike som ett barn( Det står inte som en Teolog),
    han kommer aldrig dit in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s