New Wines sommarkonferens – en ekumenisk förnyelseplattform i Sverige

Gudregerar-Newwine-se-banner-800x343-v32

En person med en fysisk åkomma läser ett av kunskapsorden som är uppskrivet på skärmarna. Ordet beskriver exakt vad som plågat en tid. Förebedjarna har inför mötet lyssnat in kunskapens ord och dessa projiceras nu på de stora bildskärmarna. Om man känner sig träffad av något av orden så uppmuntras man att söka förbön. Det blev dock aldrig aktuellt för personen att söka förbön, eftersom Gud helade redan när personen läste sitt problem på skärmen. Välkommen till New Wines sommarkonferens 2013! 🙂

Precis som förra året anordnar New Wine två sommarkonferenser, en i Örnsköldsvik och en i Vänersborg. I år har den sydliga konferensen hyrt Vänersborgs Arena, vilken är betydligt större än förra årets lokal. Eftersom konferensen växt mycket de senaste åren finns nu en lokal att fortsätta växa i och allt ryms under ett och samma tak. Under fem dagar samlas ca 1500 personer för tillbedjan, undervisning, förbön, seminarier och gemenskap. Något som slår mig under konferensen är hur unikt det känns. Att samlas till en såpass stor konferens som är så ekumenisk. New Wines ledning består av ledare från EFK, Pingst & Svenska kyrkan. Bland konferensbesökarna finns alla samfunden representerade.

VAD ÄR EGENTLIGEN NEW WINE?
Under 80-talet skedde en andlig förnyelse med John Wimber i spetsen. Guds närvaro var stark och Andens gåvor var i funktion på ett tydligt sätt. Med tiden bildades samfundet Vineyard som präglades av enkel mötestruktur, modern och innerlig tillbedjan, praktisk utrustande undervisning och att alla kan fungera i Andens gåvor i vardagen. När Vineyard berörde David Pytches inom den Anglikanska kyrkan i England så bildades New Wine, som inte var ett samfund, utan ett förnyelsenätverk vars syfte är att välsigna och förnya lokala församlingar inom redan existerande samfund. Idag finns nationella New Wine-nätverk över hela världen.

TILLBEDJAN BORTOM ALLA ORD
Jag samtalade under konferensen med en man som jag känner. Detta var hans första New Wine-konferens. Hans första och största intryck var just tillbedjan under mötena. Minimalt med information i mötets inledning, sedan följer en oavbruten stund av tillbedjan i ca 30-45 minuter. Min vän tyckte det var så skönt att slippa all information, långa kollekttal, presentation av verksamhet m.m. som ofta kan prägla samfundskonferenser. Jag kan inte göra annat än att stämma in. Att få tillbringa längre tid i tillbedjan betyder oerhört mycket. Gud hinner genomsyra mig, tala till mig, och jag får tid att verkligen fokusera på Honom. Att Guds närvaro ofta upplevs som stark på New Wines konferenser tror jag främst beror på just detta – att tillbedjan är är en prioritet, kanske den högsta.

Men varför upplever många tillbedjan som annorlunda på New Wines konferenser? Svaret tror jag främst finns i det faktum att tillbedjan var en stark grundvärdering inom New Wine från början. Man har i åratal undervisat om att vi alla, utöver våra övriga kallelser och uppdrag, är kallade till att vara präster som gör tjänst inför Guds tron i tillbedjan. Lovsång är ingen uppvärmning inför predikan eller tonsatt undervisning, utan någonting som pågår ständigt i himlen och är ett sätt att ha gemenskap med Kungars kung. Man tror även att tillbedjan är ett av de huvudsakliga sätten som Guds närvaro genomsyrar en plats. När Gud uphöjs och välkomnas som Kung så börjar han regera mitt ibland oss. Sjukdom helas. Syndanöd kommer. Kärlek, frid och glädje ingjuts i våra hjärtan. Denna teologi får som följd att mer tid avsätts för tillbedjan och störande inslag avlägsnas. När Guds folk får denna slags undervisning så lyfter det deras tillbedjan till nya höjder.

En annan anledning kan vara att de som söker sig till New Wine generellt har en längtan efter karismatisk kristendom. Det är ingen hemlighet att människor som förnyas av Andens liv ofta finner ny glädje i tillbedjan. Detta resulterar i att en mycket hög procent av de närvarande är fokuserade och engagerade under lovsången vilket påverkar atmosfären.

HUR FINNER HIMLEN SIN VÄG TILL JORDEN?
Huvudtalaren, Danny Silk från Bethel Church Kalifornien, talade bl.a. om ledarskap. Om Gud vill att hans vilja ska ske på jorden såsom i himlen (Matt 6:10), hur formar vi en ledarstruktur som på bästa sätt förmedlar Guds goda till oss? Silk målade bilden av en generös miljardär som väljer att donera mängder av pengar till en fattig militärdiktatur i Afrika. Pengarna gör ingen skillnad för folket och nationen eftersom ledarskapet inte fördelar resurserna på ett bra sätt. På samma sätt menade Danny att kyrkans ledarskap är avgörande för om Guds goda når våra församlingar och sedan samhället. Han undervisade om Kristi gåvor till församlingen, d.v.s. de fem tjänstegåvorna: apostel, profet, evangelist, lärare och herde (Ef 4:7-16). Silk påpekade att om inte alla dessa finns på plats så saknas den ledarstruktur som krävs för att församlingen ska fungera bra och utföra sitt uppdrag väl.

Det som utmanade mest var nog Dannys betoning på att aposteln är den naturlige visionsbärande teamledaren som hjälper de andra tjänstegåvorna att finna sin plats. Oavsett hur man ser på den saken så tror jag just detta med ledarskapsstrukturer är det som kommer att snurra i mångas tankar efter konferensen. Tänk om det är så att Andens vin skulle rymmas bättre i nya vinsäckar? Samtidigt så vet vi att Anden fallit även över helt andra strukturer och traditioner. Vad är vägen framåt?

Jag har faktiskt sedan någon månad tillbaka hållit på med ett självstudie om just de fem tjänstegåvorna och ledarskapsstrukturer i samverkan med dem. Resultatet kommer troligen att bli en bloggserie eller/och ett dokument i ämnet.

KVINNLIGA LEDARE OCH DET OSYNLIGA GLASTAKET
På ett av seminarierna så gjorde Danny Silk processen kort med tankesättet att kvinnor inte skulle få utöva auktoritet och leda i Guds församling. Han gav flera glimtar från sin senaste bok, “Powerful and free”, som handlar om just kvinnors tjänst i församlingen. Danny inledde med att konstatera att han vet att vi jämförelsevis är bra på att släppa fram kvinnor i Sverige. Men trots att vi tror på kvinnliga ledare så tenderar vi att välja män alldeles för ofta som talare och till olika positioner menade han. Det är roligt att Bethel Church, som har stort inflytande världen över, inte bara har en positiv syn på kvinnor i tjänst, utan även aktivt verkar för att påverka i den riktiningen.

UNGDOMSVERKSAMHET I ANDENS KRAFT
Jag & Julia höll ett seminarium om hur man bygger en ungdomsverksamhet som präglas av Andens kraft. Vi delade bland annat följande byggstenar:

  1. Sök själv Andens kraft
  2. Skapa en vittnesbördskultur
  3. Forma en kultur av tillbedjan
  4. Skapa en förbönskultur
  5. Undervisa och utrusta ungdomarna i Andens gåvor
  6. Arbeta med Gudsbild: Gud är god!
  7. Vikten av teamledarskap

Jag har tidigare gjort en bloggserie om detta, klicka här för att komma till del 1.

TACKSAM…
Naturligtvis hände massa andra bra saker, – 60 seminarier, härlig gemenskap, helanden, Gudsmöten, några blev frälsta etc. Men ovanstående är det jag ville highlighta från årets konferens.

Jag känner mig inspirerad, uppmuntrad, uppfylld av Anden och Gud har talat till mig om olika saker under konferensen. Tacksam! Det råder ingen tvekan om att New Wine är en viktig ekumenisk förnyelseplattform i Sverige som har varit, är och kommer vara till stor välsignelse framöver!

Här kommer en länk till ett blogginlägg där en ungdom som var med under konferensen berättar:
http://sofiadelhag.blogg.se/2013/july/new-wine-nya-moten-ny-manniska.html

Blessings!
/David


En reaktion på ”New Wines sommarkonferens – en ekumenisk förnyelseplattform i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s