Att leva på rätt sida om korset

När jag var tonåring träffades vi ungdomar varje fredag i kyrkan på ”tonår”. Vi sjöng några sånger, en ledare läste ur en andaktsbok, och sen sjöng vi några sånger till. Varje fredag handlade om samma sak: du är älskad & Jesus dog för dig på korset. Så varje fredag bekände jag mina synder och tackade Jesus för att han förlät mig. Nu kanske du undrar om jag beskriver detta ur en positiv eller negativ synvinkel, och du gissade rätt – alternativ nummer två! =)

Ledarna menade väl, och det de sa om Jesu verk på korset var helt sant – men som helhet blev det inte bra. Så gott som alla i tonårsgruppen var redan kristna. Ändå var korset och förlåtelsen det enda ämnet. Problemet var att korset blev mållinjen för liv i Jesu efterföljd. Allting handlade om att bekänna sina synder och sedan ta emot förlåtelse. Kom man en fredag utan att ha klantat till det så kändes det nästan tråkigt. Varför? För att bli förlåten hade blivit höjdpunkten och var slutmålet i den kristna kultur som jag levde i. Eftersom vi inte inspirerades eller utrustades för ett liv i Jesu fotspår stod vi kvar och stampade vid korsets fot.

Sanningen är att kristna ibland lever på fel sida om korset. Eftersom människan gjorde uppror och levde under syndens och dödens makt dog Jesus i vårt ställe och besegrade Satan och döden. Detta var inte slutmålet utan endast en nödvändig åtgärd för det verkliga målet: ett folk som lever i intimitet med Fadern och utbreder hans Rike på jorden. Korset är inte destinationen. Korset är vändpunkten! När vi väljer att följa Jesus raderas all vår skuld & synd. Vi blir nya skapelser och får en ny identitet (2 Kor 5:17). Den kraft som uppväckte Jesus från de döda uppfyller oss och vilar över oss. Vi lever på andra sidan korset.

Livet på andra sidan uppståndelsen är ett liv i glädje och kraft! Vi följer Jesus, inte utifrån fruktan och religiositet, utan drivs av kärlek och passion till Honom. Även om det inte längre är en del av vår natur att synda, så gör vi det ibland. Då ber vi om förlåtelse och tackar för att Jesu död på korset är vår garanti på att Gud förlåter oss. Den helige Ande gör oss mer lika Jesus för varje dag som går! (2 Kor 3:18)

Så slå inte läger på fel sida korset! Den finns en anledning till att berättelsen om Jesus inte slutar i evangelierna, utan fortsätter efter uppståndelsen i apostlagärningarna och breven. Gud vill att du ska lyfta blicken från din egen otillräcklighet och acceptera Hans kärlek och glädje över dig! Du är en prins eller prinsessa i Hans rike, barn till en kung! Jesus dog för att du skulle få liv i överflöd (Joh 10:10)!

Höjdpunkten i livet med Jesus är att leva varje sekund i nära gemenskap med Honom…

/Blessings!
David

(Nu åker jag till England på en minst sagt spännande konferens i en vecka! Misstänker att nästa inlägg kommer att handla om den…misstänker också att dagens inlägg väcker en del frågor och funderingar – så kommentera gärna och ifrågasätt eller reflektera!)


En reaktion på ”Att leva på rätt sida om korset

 1. hej:) jag och regina hittade av en slump din sida:) så vi har kollat lite runt .
  vill passa på och önska trevlig resa till england .
  o stort tack till er ledare för så väl omhändertagande av ungdomarna .
  regina har verkligen ”hittat” sej själv tack vare er .

  och så fint det blev på avslutningen av kristendomsskolan .

  /laila

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s