Förbönstunneln

Firetunnel. Blessing tunnel. Love tunnel. Prayer tunnel. Kärt barn har många namn! Om du hade tittat in på senaste kingdomculture ca 30 minuter efter predikans slut skulle du sett följande: en lång rad av människor som ber för varandra! I detta inlägg vill jag förklara vad en förbönstunnel är och varför vi ibland använder oss av den.

Vad är en förbönstunnel?
Förbönstunneln är en förbönsmodell där alla närvarande som vill vara med blir involverade som både förebedjare och mottagare. Alla ställer upp sig i två led mitt emot varandra och står vända mot varandra så att en tunnel på ungefär en meter i bredd bildas mellan raderna. Sen börjar en av de två som står längst ut på ena sidan att långsamt gå igenom tunneln. De som står uppradade lägger händerna på personen som går förbi och ber korta böner över personen. Vanliga böner är böner av välsignelse, att bli mer lika Jesus, att Anden ska gå djupare, att Gud ska ge mer kraft & kärlek m.m. Personen som går igenom slappnar av och fokuserar på Gud.

När första personen börjat gå kan personen mitt emot som nu har en tom plats mitt emot sig följa efter med ett litet avstånd. Tanken är att det bildas ett led av mottagare av förbön genom hela tunneln, så att alla som står uppradade är aktiva som förebedjare hela tiden. När personen kommer ut på andra sidan ställer den sig på en av sidorna och är nu förebedjare! Tunneln växer alltså hela tiden åt ena hållet. Rörelsen fortsätter tills alla tröttnar eller ledarna avslutar! Man får naturligtvis vara med så länge man vill och kan gå ur när som helst!

Varför har vi förbönstunnel?

 1. Det stärker oss att få be tillsammans som grupp. Man kommer varandra närmre & delar erfarenheter. Förbönstunneln motverkar individualistiska tendenser och är ett bra komplement till den personliga förbönen.
 2. Alla får möjlighet att vara förebedjare, inte bara ledarna & de erfarna. Förbönstunneln är enda modellen där alla får be för alla.
 3. Många fler får betydligt mer förbön. Många som är med i tunneln har inte sökt personlig förbön under samlingen. Man behöver ej ha något särskilt böneämne och det kan kännas enklare att våga vara med eftersom man blir en del av en grupp. De som deltar får som sagt också mer förbön, eftersom tunneln ofta inte avvecklas förrän efter en dryg timme!
 4. Vi märker också att Guds närvaro blir mycket stark i tunneln. “Där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem (Matt 18:20). Det finns en kraft i att så många tillsammans välsignar och tar emot välsignelse från Gud.
 5. Vi tror på den bibliska doktrinen om överföring av Andens gåvor genom handpåläggning. Eftersom att alla ber för alla ges Anden möjlighet att överföra de gåvor & den smörjelse Gud lagt ner i olika individer till många fler (4 Mos 11:14-25, 5 Mos 34:9, Rom 1:11, 1 Tim 4:14, 2 Tim 1:6).
 6. Ungdomarna tycker om modellen och kan be på det sättet mycket länge.
 7. Förbönstunneln är en relativt vanlig förbönsmodell. Den förekommer över hela världen och i flera sammanhang.
 8. Varför inte?! =)

Sen vi i början av vårterminen började ha förbönstunneln som en bönemodell på kingdomculture har vi sett Gud göra fantastiska saker! Flera stycken som ännu inte är kristna har blivit starkt berörda av Jesus. Många som tror har utrustats med kraft. Inte minst så har vi upplevt att Fadern utgjutit sin närvaro och kärlek över oss i tunneln! Vi har fortfarande personlig förbön under en halvtimme efter undervisningen, men är glada över att kunna bredda bönekulturen och förlänga ”eftermötet”. Ställ gärna frågor eller kommentera!

Blessings!
/David


2 reaktioner på ”Förbönstunneln

 1. Punkt 8 äger. 🙂

  Förresten, är inte det här min typ tionde kommentar i rad? Jag har blivit förälskad i din blogg, David!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s