Domedagsprofetior

Idag är det 25 maj. Jorden gick inte under den här gången heller! Den 89-årige Harold Camping (kristen radiopratare från USA) förutstpådde att jorden skulle gå under 21 maj 2011. Han trodde även att jorden skulle gå under 21 maj 1994. Hans nya förutsägelse grundar sig inte på någon uppenbarelse utan på hans tolkning av diverse bibeltexter. När jag ett par dagar innan den potentiella domedagen hörde om detta blev jag nästan förvånad över min reaktion: en axelryckning och lätt irritation. Jordens undergång har förutspåtts så många gånger under kyrkohistorien att jag nog blivit härdad.

När lärjungarna frågar Jesus om tiden för hans återkomst så svarar han att inte ens han vet det (Matt 24:36). När Jesus vid ett annat tillfälle tillfrågas säger han att det kommer att vara som i Noas dagar: att folk gifter sig, äter och lever som vanligt och plötsligt händer det. (Luk 17:20-37). Poängen är att Jesus kan komma tillbaka när som helst och att vi alltid ska vara redo.

Jag tror alltså inte att vi ska be Gud uppenbara för oss tiden för Jesu återkomst. Vi ska inte heller analysera Bibeln efter ledtrådar om jordens undergång. Vi ska istället söka Guds rike idag och utbreda Hans kärlek på jorden som om varje dag var den sista. Jag tycker fascinationen över den sista tiden lätt blir osund och distraherar oss från Bibelns betydligt tydligare undervisning.

Det enda vi vet är att när Guds rike predikats över hela världen så kommer slutet komma (Matt 24:14). Men inte ens denna text ger oss tydliga direktiv! Vissa tolkar det som om att alla folkslag nån gång under historien ska ha hört evangeliet. Andra som om att Guds rike ska expandera och tydligt existera samtidigt över hela världen. Oavsett vad så verkar det som om tiden för Jesu återkomst påverkas av församlingens framgång på jorden. Så låt oss fokusera på vårt uppdrag och låta Gud sköta sitt!

Oroa dig inte nästa gång du hör en domedagsprofetia. Hittils har 100 % varit fel!
Om Gud skulle komma tillbaka nästa onsdag så tror jag inte han berättar det i förväg 😉

Blessings!
/David


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s