Varför tillåter Gud lidande? (del 1) | Jorden är en andlig konfliktzon

För att vi ska kunna få svar på våra frågor om hur Gud kan tillåta lidande så behöver vi återupptäcka Bibelns världsbild. Världsbild = hur vi ser på världen. Vi är oerhört präglade av vår västerländska kultur som inte tror på änglar, demoner och den andliga verkligheten. Bibeln ger oss en helt annan bild. Den målar upp en värld som hamnat i ett krig mellan två andliga makter – Gud vs Satan. Gud är extremt mycket mäktigare än Satan (som troligen är en ärkeängel) men kampen på jorden är verklig eftersom Gud valt att begränsa sin makt en tid genom att ge människor och änglar en fri vilja. På samma sätt som Gud utbreder sin vilja på jorden genom församlingen så får Satan och hans rike mer inflytande om de finner människor som kan förverkliga deras mörka visioner för världen.

Denna världsbild brukar kallas för den andliga konfliktsynen. Jag tror den kan kännas främmande för många kristna, men oavsett hur vi känner så är Bibeln tydlig. Jesus kallar Satan för ”världens härskare” (Joh 12:31; 14:30; 16:11). Paulus beskriver Satan som ”härskaren över luftens välde” (Ef 2:2) och ”denna världens Gud” (1 Kor 4:4). Johannes skriver att ”hela världen ligger i den ondes våld.” (1 Joh 5:19). Satan och de änglar som valt att följa honom är en verklighet och har inflytande på jorden.

Jesus kom inte ensam till jorden. Han tog med sig sin värld. Han proklamerar i början av sin tjänst att ”tiden är fullbordad och Guds rike är nu här. Omvänd er och tro evangelium.” (Mark 1:15). Guds rike har anlänt till jorden som ett litet frö, men med potential att genomsyra hela jorden och slå tillbaka Satans rike (Matt 13:31-33). Jesu definierar sitt uppdrag såhär: ”Guds son har uppenbarats för att utplåna djävulens verk.” (1 Joh 3:8). Jesu tjänst på jorden präglades tydligt just av att befria människor från Satans verk, t.ex. genom att hela sjuka och kasta ut demoner. Jesus säger vid ett tillfälle att ”om det är med Guds finger som jag driver ut demonerna, då har Guds rike kommit till er.” (Luk 11:20).

Den andliga konfliktsynen är första nyckeln till att förstå varför det finns ondska i världen och påminner oss om att vi alla är viktiga och kan göra världen till en bättre plats. Detta var bara en kort inledning, så jag uppmuntrar dig att läsa resten av bloggserien.

Blessings!
/David


2 reaktioner på ”Varför tillåter Gud lidande? (del 1) | Jorden är en andlig konfliktzon

  1. Jag tror kyrkan i Sverige skulle må bra av mer undervisning om andeutdrvning och andlig krigsföring… hittills har man sällan haft en sund syn på det hela utan de enda som har uppmärksammat det är med några undantag sekter medan den stora massan även i de karismatiska kyrkorna håller ganska tyst om det… det är i varje fall min bild. Tänk att ha en befrielsekonferens där Kristi kropp utrustas till att befria människor från det onda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s