Varför tillåter Gud lidande? (del 2) | 5 grundteser

I förra inlägget visade jag utifrån Bibeln att vi befinner oss i en krigszon och konstaterade att denna förståelse är grunden för att finna svar på frågan hur Gud kan tillåta lidande. Nu vill jag gå lite djupare och ge 5 grundteser för den andliga konfliktsynen. Dessa har gett mig svar på många av mina ”varför- frågor”. Jag har professor och pastor Gregory Boyd att tacka för innehållet i inlägget. För att förenkla har jag tagit bort en av hans teser. För dig som inte är rädd för lite tyngre engelsk läsning rekommenderar jag hans bok ”Satan and the problem of Evil” & ”God at war”. Den lättlästa ”Is God  to blame?” är enligt mig det bästa som skrivits i ämnet.

1. KÄRLEK KRÄVER FRI VILJA!
Gud skapade människan för att vi skulle leva i den kärlek treenigheten sedan evighet delat med varandra. Kärlek är skapelsens grundpelare. Kärlek är målet för hela skapelsen. Detta får en ofrånkomlig bieffekt: den fria viljan. Där det inte finns någon fri vilja, finns det ingen kärlek. Kärleken kräver att man har ett val att inte älska. Föreställ dig att någon galen vetenskapsman uppfann ”thePerfectWifeChip”. Den som köper det kopplar det sedan till sin hemdator och skriver där in i detalj hur hans hustru ska vara, prata och bete sig i alla situationer. Sedan sätter han det lilla chippet bakom sin frus öra och från och med den dagen så beter hon sig exakt som han programmerade. Hon ger ständigt komplimanger, är öm och sköter all disk, tvätt och städning! Jag medger att det verkar lite lockande, men skenet bedrar.

Problemet är den totala avsaknaden av kärlek. Mannen har gjort sin fru till en robot som utför hans befallningar. Egentligen så gör mannen saker mot sig själv, genom sin fru. Det är ju han som gör att hon kramas i en viss situation och säger ”jag älskar dig i en annan”. Gud ville inte skapa en värld full av ”praiserobotar”, utan han ville skapa fria individer som väljer att älska honom. Precis som en förälder vill Gud få äkta kärlek från sina barn. Gud ville att människor och änglar skulle kunna älska, och då är fri vilja inte ett plus, utan en nödvändighet. 

2. FRI VILJA INNEBÄR RISK!
Att vi har fri vilja innebär att vi kan välja att älska Gud. Det innebär också att vi kan välja att leva som om han inte finns. Om vi bara är ”fria” att välja att älska Gud och göra allt han vill, så är vi egentligen inte fria. På samma sätt kan vi välja att göra gott mot andra människor eller göra ont. Gud tog alltså en stor risk när han skapade änglar och människor med fri vilja. Trots att han gjorde allt för dem och älskade dem så vände både änglar och människor honom ryggen. Kärlek är alltid riskabelt, det vet vi av egen erfarenhet. Gud satte det förbjudna trädet i Edens lustgård just för att Eva och Adam skulle vara fria att välja. Risken för att de skulle välja ”fel” var dock troligen mycket mindre om det inte vore för att Satan valde att blanda sig i.

3. FRI VILJA INNEBÄR MÖJLIGHET ATT PÅVERKA SIN OMGIVNING!
Problemet med den fria viljan är detta: För att vi ska kunna välja att göra gott mot en person, måste vi också kunna välja att göra ont mot den. Samma fria vilja som gör att vi kan krama en vän, gör att vi kan misshandla honom till döds. Vi är skapade med möjligheten att påverka vår omgivning. Eftersom vi kan välja om vi gör gott eller ont är vi ansvariga för våra handlingar. På samma sätt kan änglar inte bara påverka varandra, utan också oss. Änglarna som fortfarande är lojala mot Gud strider och verkar för det goda, medan de som valt att göra uppror verkar för det onda. För att änglarna ska kunna välsigna och beskydda oss, måste de också ha möjlighet att förstöra för oss och skada oss. Det ena medför alltid det andra.  

4. MÖJLIGHETEN ATT PÅVERKA ÄR OÅTERTAGBAR!
Om Gud skulle hindra oss varje gång vi använder vår fria vilja för att göra något ont så skulle vi i praktiken inte ha någon fri vilja. Det är som om jag ger min fru mitt kreditkort och kör henne till ett köpcenter (ingen bra idé), och säger att hon får köpa vad hon vill (riktigt usel idé), men hejdar henne varje gång hon köper något inte jag tycker är vettigt. Att säga att hon var fri att välja vad hon ville köpa vore inte sant. För att vi ska ha en fri vilja måste våra val kunna få verkliga konsekvenser, även om det innebär att min fru kommer hem och har köpt gardiner, dukar och dekorationskuddar för tvåtusen kronor.

När Adam och Eva åt av det förbjudna trädet fick dera val konsekvenser för mänskligheten och livet på jorden. På samma sätt så får våra val konsekvenser, inte bara för oss själva, utan också för vår omgivning. Det är därför Gud inte alltid griper in när kvinnor blir våldtagna, barn bortrövade, bilar krockar m.m. etc. o.s.v. Som du märker är änglars och människors fria vilja svaret på varför det finns så mycket ondska i världen.  Varför griper då Gud in ibland och ibland inte? Jag kommer att gå in på det i nästa inlägg!

5. MÖJLIGHETEN ATT PÅVERKA HAR ETT SLUT!
Bara för att Gud gett änglar och människor en fri vilja, innebär det inte att den varar för evigt. Bibeln visar tydligt att Jesus kommer tillbaka och att alla människor då ska dömas. De som inte valt Gud kastas i den brinnande sjön och de som valt honom får evigt liv på den nya jorden. Även de fallna änglarna kommer att kastas i eldsjön. På den dagen kommer våra fria val få sin yttersta konsekvens: himmel eller helvete. Från och med den dagen kommer det inte att finnas någon smärta, ondska eller sjukdom mer. De som valt Gud kommer att tillfullo bli vad de redan börjat bli på jorden, – lika Jesus. På den nya jorden kommer ingen att välja det onda. Valet att välja Gud och göra det goda har redan valts på jorden. Gud själv kommer att bo mitt ibland oss och han kommer att omsluta allt med sin närvaro och kärlek.

Så även om det kan verka som att Gud har tappat kontrollen och att den fria viljan till viss del bakbundit honom, så är det inte så. Den ”fri viljans tid” är tidsbegränsad. Gud vet att hans vilja till sist kommer att ske till 100 %. Han besegrade Satan fullständigt genom Jesu död och uppståndelse och Satan ”vet att hans tid är kort” (Upp 12:12). Gud har segrat och har bjuder in oss till ett evigt segerparty som börjar redan nu!

Blessings!
/David


8 reaktioner på ”Varför tillåter Gud lidande? (del 2) | 5 grundteser

 1. Angående punkten ”MÖJLIGHETEN ATT PÅVERKA ÄR OÅTERTAGBAR!”. Din poäng är ju att Gud inte kan hålla på att stoppa människor hela tiden när de väljer att göra det onda eftersom det i praktiken skulle ta bort deras fria vilja.

  Betyder detta att Gud gör något fel ifall han ingriper övernaturligt, och stoppar en person som vill göra något ont mot en annan människa, eftersom Gud då ”tar bort friheten”. Låt mig ta ett exempel. Jag hörde någon gång en berättelse om en kristen tjej som gick ensam på kvällen och en man försökte våldta henne. Men ”våldtäktsmannen” flydde innan han han göra något för att han såg något som liknade en ängel bredvid tjejen. Som kristen tänker jag spontant wow vad Gud är god som skyddade henne. Men kan man säga att Gud körde över ”våldtäktsmannens fria vilja” här? Och är det något gott?

  Kan man å ena sidan försvara att Gud ”tillåter” människors onda handlingar för att Gud respekterar deras fria vilja och sedan hurra och glädja sig åt de tillfällen Gud övernaturligt ingriper och ”stoppar” människors fria och onda val?

  Förstår du min fråga? Eller är jag otydlig? Hur skall man som ”fri-vilje-förespråkare” försvara Guds tillsynes goda ingripande när de verkar sätta onda människors fria viljan ur spel?

  1. Hej Emanel!
   Mycket bra fråga! Jag svarar på den senare i bloggserien! 😉 Gud kan ingripa och därmed blockera en våldtäktsmans vilja om andra människor använt sin fria vilja till att be om beskydd över en person. Principen är att Gud generellt behöver en inbjudan från jorden.

 2. Våldtäktsmannen hade väl fortfarande sin fria vilja kvar. Han kunde ju ha fortsatt men blev rädd för ängeln så han valde att springa därifrån. 🙂

 3. Tom, bra invändning! Det är sant att våldtäktsmannen hade kvar sin fri vilja och valde att fly. Men följdfrågan man skulle kunna fråga är varför Gud inte alltid griper in. Varför bara vissa specifika tillfällen och inte alla?

 4. David, menar du då att Gud alltid ingriper på ”människors inbjudan” och aldrig på ”eget initiativ”? Jag förnekar inte att Gud kan ingripa på människors inbjudan men ingriper Gud ENBART på människors inbjudan? Ifall man svarar nej så kvarstår väl min ursprungliga invändning. Eller?

  Btw håller på att läsa ”Is God to blame” av Greg Boyd nu parallellt som jag läser den ”kalvinistiska” boken ”God, Suffering and Sovereignty” av John Piper.

  1. Nej, jag tänker inte att Gud verkar genom detaljstyrning, utan genom inflytande. Vår ”andlig röst” (bön) är en av många faktorer i en komplex verklighet. Den andliga kampen tror jag är en faktor, ibland tror jag Gud vill men inte ”kan” gripa in eftersom de spelregler han lagt upp gör att mörkrets rike vinner ibland.

   Går igenom dessa frågor mer senare i denna bloggserie! 😉

 5. Jag har läst igenom alla blogginläggen igen. Men det återstår frågor.

  Menar du att det finns någon faktorer förutom människors bön som gör att Gud KAN gripa in och stoppa människor från att göra onda handlingar? Är människors bön ett nödvändigt villkor för att Han ska ingripa? Eller är det så att Gud agerar ibland utan att någon människa har bett för det specifika ingripandet?

  1. Som jag skriver så tror jag att änglar och demoner påverkar Guds möjligheter att ingripa till viss del. Jag tror (detta blir förstås mkt spekulativt) att Gud kan göra vissa saker utan en tydlig inbjudan från jorden. Men det är omöjligt att säga. Det kan finnas böner som är bedda över en plats, över staden eller över personens familj som gör att Gud lyckades bryta igenom i en viss situation. Det kan alltså alltid finnas dolda faktorer som har med bön att göra, men det är kanske möjligt för Gud att verka till viss grad iaf. Jag tror dock att huvudprincipen är just människans förvaltarskap över jorden, och att vi därför är nyckeln till Guds rikes inbrytande i vår värld på alla plan.

   Vad tror du själv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s