Varför tillåter Gud lidande? (del 6) | Lösningen på det ondas problem

”Hur kan det finnas så mycket ondska i världen om Gud finns?” är en av de vanligaste frågorna man får som kristen. Ondskan är verklig för alla människor. Därför är det viktigt att vi kan förklara ondskans närvaro på jorden. De flesta känner till det så kallade teodicéproblemet, – ett sätt att formulera det ondas problem som enligt många inte går att lösa. Så här brukar det se ut:

1. Gud är allsmäktig
2. Gud är god
3. Det finns ondska i världen
= antingen så är Gud ond eller så finns inte Gud.

Om Gud är allsmäktig och kan göra vad han vill när han vill, och dessutom är god och alltid vill det bästa, så måste den tredje punkten motbevisa Bibelns Gud eftersom ondskan härjar vilt i världen.

Kalvinismen försöker lösa teodicéproblemet genom att peka på att allt elände som händer sker av en god anledning. Gud gör som han gör för vårt bästa. Det innebär t.ex. att det är Gud som valt att bränna kyrkor och förfölja kristna genom historien. Det är även han som  planerat varje våldtäkt och ligger bakom förintelsen. Som vi tittade på i förra inlägget i bloggserien är detta inte ett särskilt tilltalande alternativ. En halvblaskig mellanväg är att säga att Gud inte orsakade det men tillät det av en god anledning. Inte heller så trevligt egentligen.

Den andliga konfliktsynen löser teodicéproblemet utan att vi behöver leva med en Gud som verkar rymma både mörker och ljus. Den menar att alla 3 teser stämmer, men att definitionen av Guds allsmäktighet är problemet. I begynnelsen hade Gud all makt. Allt skedde enligt hans vilja. När han valde att skapa änglar och människor med fri vilja skapades möjligheten att hans vilja ej nödvändigtvis sker till 100 %. Gud är allsmäktig, men har valt att avstå från att kontrollera allt för kärlekens skull. Gud är fortfarande mäktigast och har segrat över ondskan. Efter domens dag kommer hans vilja åter igen ske till 100 % i himlen och på den nya jorden.

Det finns en anledning till att församlingen inte hade detta problem de första århundradena. Anledningen var att de trodde på den andliga konfliktsynen som Bibeln beskriver. Det är inte Gud som är problemet, utan vår teologi.

Gud är mäktig. Gud är god.
Gud strider ständigt för oss!

Blessings!
/David


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s