Mysteriet med den opassande julkalendern

Mysteriet på GreveholmJag är en mycket försiktig bloggare. Inte så att jag undviker kontroversiella ämnen (långt därifrån!), men jag tänker alltid igenom alla inlägg noga och publicerar aldrig reaktioner eller spontana tankar – särskilt inte om jag är upprörd. Nu kommer undantaget som bekräftar regeln! 🙂

Jag och Julia tittade på fem minuter av dagens avsnitt av julkalendern. Barnen tog en urna som innehöll en ond död persons aska och använde det på ett skelett. Musiken var stundtals lite mystiskt mörk och det fanns en lätt krypande känsla som kändes väldigt ofräsch i ett barnprogram. Sedan hittar jag en artikel på aftonbladets hemsida där manusförfattarna varnar föräldrarna för otäcka inslag i måndagens avsnitt. Och precis då blev jag upprörd. Till en början var jag inte det. Jag förväntar mig nämligen inte att SVT ska ha någon andlig urskiljning och stoppa inslag med anden i glaset. Anledningen att jag bloggade om anden i glaset var för att upplysa och varna för verkligheten som finns bakom ”leken”. 

Artikeln gör dock att jag blir upprörd på SVT. Intervjun visar att manusförfattarna själva hämtar mycket inspiration från skräckfilmer. Han nämner bland annat ”the Shining”, en film som handlar om en person som besöker en plats där ondskan som finns där gör honom till en mordisk galning som börjar jaga människor med yxa. Man behöver inte vara någon raketforskare för att lista ut vad som händer på måndag: skelettet vaknar till liv och den den onde personens ande kommer besitta det och jaga barnen. 

Dan Zethraeus, en av författarna, säger att de velat rikta sig till en bredare åldersgrupp, – bl.a. till dem som såg första upplagan av Greveholm 1996. Det är alltså sexton år sedan. Dessa personer bör alltså vara mellan 20-35 år gamla. Är det en bra målgrupp för en adventskalender? Följande är citat av honom:

Teknikutvecklingen hjälper oss att göra något som kan vara spännande på riktigt. 

Man har med något läskigt för att väcka barns uppmärksamhet.

Låter detta som en lämplig person att utforma en adventskalender för barn? Det låter snarare som ett typexempel på någon som egentligen vill skriva manus till en vuxen målgrupp och inte sätter barnen i första rummet. Detta är oacceptabelt och jag är just nu arg på SVT som inte tagit sitt ansvar. Nu blir det istället upp till varje förälder. Inte så roligt att ta den kampen hemma. Många kommer naturligtvis inte ens vara förberedda. Undrar hur många barn som kommer att må dåligt efter att ensamma ha tittat på Greveholm imorgon? Frågan är hur mycket det hjälper att en förälder sitter bredvid. Barnet påverkas i alla fall. Mitt råd till alla föräldrar är att skippa måndagen avsnitt, och när man ändå är igång, – varför inte skippa alla avsnitt? 😉

Det finns förstås ingenting vi kan göra. Tydligen har programmet redan blivit anmält till granskningsnämnden flera gånger. I bästa fall tänker SVT till en extra gång inför kommande adventskalendrar om programmet får mycket kritik. Så skriv till deras twitteranvändare och gå in på deras facebooksida och klaga! Du kan även klaga direkt till granskningsnämnden här

photoMan säger att en bild säger mer än tusen ord. Följande tweet från @annaj0hanss0n får avsluta mitt inlägg:

”Detta är Anna (jag) 6 år. Ser hon ut att vara i lämplig ålder för ett skräckfilms-inspirerat program?”

Årets julkalender blir bara bättre och bättre.

Blessings!
/David


En reaktion på ”Mysteriet med den opassande julkalendern

  1. Måste säga att jag håller med dig! Särskilt det där med anden i glaset var oskyldigt, men ändå fel. Jag personligen tycker dock att julkalendern är rätt bra – men jag är äldre och klarar av att inte ta åt mig av allt. Barn är så lättpåverkade! Bless!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s