New Wine ledarkonferens 2013 – mer än bara helande…

Foto: Benjamin Norburg”Det finns inget större namn än Jesus, det finns inget större namn.” Ljudet från 600 röster som tillber Jesus fyller mina öron. Jag ser mig omkring och ser ett hav av lyfta händer. Snett framför mig hoppar en man i 65-70 årsåldern upp och ned med armarna lyfta mot himlen. Ledare i alla åldrar från olika samfund står tillsammans, samlade kring tillbedjan av Honom. Aldrig har Andens enhet varit så tydlig. Jag får nästan nypa mig i armen och mina ögon blir blanka, jag känner mig hemma…

19-21 mars var jag en av många deltagande pastorer och ledare på New Wines ledarkonferens. Randy Clark var inbjuden som huvudtalare för att bygga vidare på den grund som lades på Helandeskolan i Malmö. Även om några av seminarierna handlade om Guds frid och att upptäcka vår kallelse så råder det inget tvivel om att huvudämnet är just helande. Randy ger några nya vinklar men upprepar också mycket från Helandeskolan. New Wine är förstås mycket bredare än helande, (se vision & värderingar här) men vill lyfta just detta område särskilt mycket under en tid så att det blir en naturlig del av våra liv och församlingar.

MIRAKLER
John Derneborg, pastor i Vänersborgs Pingstförsamling och resande inspiratör för New Wine, inleder konferensen med att berätta om vad han sett Gud göra de senaste åren i olika delar av landet. Mängder av helanden och inte minst har många församlingar börjat praktisera helande regelbundet efter hans besök. Han påpekar att han hör att allt fler ber för sjuka och highlightar att ungdomar idag bedriver övernaturlig evangelisation på gatorna på ett sätt som var otänkbart när han var ung.

I flera av seminarierna och samtliga kvällssamlingar blir det praktik och helandebön på olika sätt. En ung kvinna med fem diskbråck som gått på morfin för att stå ut med smärtan skiner som en sol framför oss när hon berättar om hur Gud helat henne dagen innan. En man som bara kunnat se 10 cm på ena ögat i 30 år får full syn igen. Vid en samling blir ca 40 personer helade från olika saker!

Randy undervisar oss om kunskapens ord och stretchar oss rejält – Gud kan hela bara genom att ordet talas ut! Han demonstrerar genom att han och hans team delar flera kunskapens ord. Han ber sedan alla som gett respons på orden att ställa sig upp och se om de redan blivit helade. Flera har blivit det…! 🙂

GUDS NÄRVARO OCH KRAFTNEDSLAG
Under hela konferensen upplever jag att Guds närvaro är påtaglig. Särskilt sista dagens eftermiddagspass och kvällssamling är mättad av himlens atmosfär. På eftermiddagspasset undervisar Randy om impartation, – överföring av smörjelse genom handpåläggning. När han sedan inbjuder den helige Ande att utrusta med kraft blir flera i olika delar av rummet tydligt berörda. Han uppmanar de som känner att Gud rör vid dem att komma fram. Scenerna som följer kan nog vara lite chockerande för den som inte har koll på väckelsehistoriens skildringar av kraftmöten med Gud, – många vibrerar, skakar, faller, gråter, skriker, skrattar och människor ligger på golvet helt överväldigade av Gud.

Sedan organiseras en förbönstunnel så att alla som vill får möjlighet att komma fram och få förbön och välsignelse från Randy, hans team och flera ledare från New Wine. Många får möta Gud på ett genuint sätt och flera utrustas tydligt för tjänst i Andens kraft. Jag kommer att tänka på följande bibelord:

Då kastar han sig ner och tillber Gud och ropar:
”hos er finns verkligen Gud!” (1 Kor 14:25)

De träffsäkra kunskapens ord som delats under dagarna och de kraftmöten som ägt rum lämnar inte mycket utrymme för tvivel, – Gud var verkligen mitt ibland oss! Randy skrev på facebook efter mötet att det var den starkaste impartationsamling som han haft i Europa på tjugo år.

MER ÄN BARA HELANDE…
Jag märker att många kristna har svårt att förstå poängen med helande. Visst, någon slipper sjukdom, men hur viktigt är det egentligen i evighetens perspektiv? Många tänker instinktivt att detta med helande och mirakler inte är en normal del av det kristna livet utan snarare en plusmeny och bonus. Sanningen är att helande handlar om mer än själva helandet i sig.

Randy berättar om att det sista templet som gjordes om till kyrka i Europa var byggt till en helandegud. Han visar sedan utifrån kyrkohistorien hur kyrkans kraftlöshet varit en bidragande faktor till nyandlighetens frammarsch i västvärlden. Människor söker idag en övernaturlig verklighet. Guds rikes utbredande i Europa hänger delvis på om kyrkan återupptäcker sitt karismatiska arv och börjar praktisera helande.

Helande är bevisligen ett av de effektivaste sätten att introducera Jesus för icketroende. Men helande betyder faktiskt ännu mer än så. Jag har sett det så många gånger de senaste åren. Hur kristna som exponeras för övernaturlig kristendom förnyas på djupet. De blir mer övertygade i sin tro. Deras längtan ökar. De tillber med en ny glöd. Deras stolthet över Gud ökar. Deras tro ökar. De får mod att ta risker. Deras hopp växer. De får en sann Gudsfruktan. Sist men inte minst så växer deras kärlek till Gud! Det händer något med de troendes ”DNA” när de regelbundet exponeras för mirakler (Joh 2:11; Dom 2:7,10-11).

Randy gav under ett av seminarierna ytterligare en anledning att regelbundet praktisera helande: det håller oss ödmjuka! 😉 Eftersom helande är fullständigt omöjligt för oss att producera i egen kraft så påminns vi ständigt om vårt beroende av Gud. När ingenting sker och personen inte blir helad så får vi bära den personens smärta och lära oss att hantera besvikelse. Det är karaktärsdanande att be för helande!

För fler anledningar till varför helande är viktigt, se mitt blogginlägg: ”Varför alla dessa mirakler?”

AVSLUTANDE TANKAR
Jag känner mig oerhört uppmuntrad efter konferensen. All bra undervisning. Alla helanden. Alla samtal med människor. Alla stunder av tillbedjan. Det är ett bra betyg på en ledarkonferens när man mot slutet av den knappt kan vänta på att få komma hem och fortsätta med församlingsbyggandet!

Här kommer ett smakprov från lovsången under konferensen!

Jag tror att New Wine har en viktig roll att spela i Sverige och ser redan fram emot Sommarkonferensen i Vänersborg!

Andra som skrivit om konferensen: Dagen 1 & 2, Världen idag, Stefan Svärd & Micael Grenholm.

Blessings!
/David


13 reaktioner på ”New Wine ledarkonferens 2013 – mer än bara helande…

 1. Så uppmuntrande! Och det är som du säger, kyrkan i dagens Sverige måste börja undervisa och praktisera helande på ett mer konkret sätt. Är så lätt att begränsa Gud, men blir så glad när jag tänker på en tjej i vårt evangelisationsteam som mötte Gud för första gången just genom förbön och ett helande. Där och då började hennes vandring med Jesus.

 2. Och tänk vad bra för samhällsekonomin! Inga (kristna?) behöver längre belasta sjukvården, Halleluja!

 3. Jag brukar bli censurerad när jag vill kommentera här men jag gör ett nytt försök. Och jag vet också att inte alldeles ovanliga tillmälen kristna brukar använda på mig är ”ateist” och ”satanist”, så vänligen – använd inte det igen. Jag är i de bästa av stunder agnostiker. Övrig tid desillusionerad, cynisk och less.

  Jag bortser även i det följande kring det jag uppfattar som manipulation och masspsykos och det faktum att jag finner det osmakligt att arbeta fram eller spela psykotisk. Det jag vill åt är helandebiten. Och jag bortser då även från alla besvikelser löften om helanden kan skapa och jag bortser också från risken att svårt sjuka människor slutar sina behandlingar eftersom de blivit ”helade”. Jag bortser alltså från detta. Se där, jag kan vara storsint ibland!

  Nej, jag tror inte på några gudomliga helanden men jag kan heller inte helt och fullständigt utesluta några sådana. De helanden som presenterats är dock av så undermålig kvalitet i trovärdighetshänseende så snälla, om fenomenet nu är så vanligt vid era tillställningar – plocka fram lite mer konkreta fall. Inte några som en genomsnittlig kvällstidning skulle kunna beskriva bättre. Oavsett om det gäller metall i fötterna, dålig syn på ena ögat eller multipla diskbråck. Vad diagnosen egentligen är, hur den har ställts och huruvida det föreligger en skillnad i undersökningsresultat före och efter helandet, är frågor som behöver besvaras innan vi slänger in det övernaturliga kortet. Kan ni inte det så faller incitamenten att rapportera om dem. Positivt för mig eftersom kvaliteten på era rapporter ökar och positivt för er eftersom era helanden kan tas på betydligt större allvar. Vad säger du? Deal?

  1. Hej igen! Don’t worry, undviker alltid personangrepp och att undergräva personen jag samtalar med, – föredrar att fokusera på sakfrågorna! 😉
   Jag håller inte med dig om att helandena som presenterats är av undermålig kvalité i trovärdighetssyfte. Huvudvärk, lite ont i magen, förkylning osv kan jag förstå, men de exempel jag ger i inlägget är saker som är stora och som man inte kan ta miste på på samma sätt. De helanden som berättas om från konferensen berättas utifrån de möjligheter som finns. Eftersom helandena sker på plats under en konferens så finns inte möjlighet att tex visa upp läkarintyg före/efter förbön osv. Det får komma senare i så fall. Kristnas erfarenhet är att vittnesbörd som ges strax efter helande upplevs håller att pröva även senare, så därför är man inte rädd att berätta och rapportera strax efter händelsen inträffat.

   Du tycker kanske att vi är godtrogna, medan jag kanske tycker att du utgår ifrån att alla är lögnare. Om en person går upp på en samling och offentligt inför 600 pastorer (varav flera hundra troligen känner till personen) och berättar att den blivit helad från något, så ljuger den sannolikt inte. Om personen säger att den haft fem diskbråck, varför skulle den ljuga? Den får inga pengar eller förmåner. Eftersom personen är kristen anses lögn vara en synd och personen skulle tyngas av dåligt samvete. Dessutom så åker typ alla tillsammans med andra de känner till konferensen, som mycket väl känner till hurvida det personen säger är sant eller inte. Det är alltså ingen anonym miljö där det är enkelt att låtsas ha varit närmast blind på ena ögat i trettio år. Mannen med metall i foten hade som du ser i videoklippet med sina vänner som undersökte det hela tillsammans med honom. Dessutom spelas mötena in på film och tidningar är där och rapporterar och flera bloggar, så den som berättar om helande vet att det blir offentligt.

   Faktum är att Global Awakening har mängder av dokumentation kring flera helanden från olika delar av världen (bla läkarintyg) och ser att helanden generellt håller i sig och att människor inte låtsas bli helade. När helanden sker i lokala församlingar är det ännu mer osannolikt och omöjligt att ljuga om sin situation – familjen finns ofta där och människor som känt personen hela livet.

   Angående läkarintyg så vet du ju redan hur jag tänker kring det – jättebra gentemot icketroende som har en minusladdning mot allt övernaturligt, i övrigt tycker jag KRAVET på dessa från troende är djupt problematiskt.

   Jag förstår att det vore positivt för dig om dokumentationen kring vittnesbörden vore mer uttömmande. Tyvärr så finns det ingen sådan att tillgå. För mig är det inte alls problematiskt, eftersom jag regelbundet ser människor jag KÄNNER bli helade från saker och sedan förbli det. Min erfaranhet säger mig alltså att det är naturligt att Gud helar människor, och därför så behöver inte jag en hög med papper för att tro att andra blir helade som ajg inte känner lika väl. Men som sagt, jag förstår att du som inte har samma erfarenhet behöver mer kött på benen för att lita på det jag och andra kristna rapporterar – och det är givetvis helt okej, jag respekterar det.

   Som jag skriver i blogginlägget om läkarintyg så finns det tyvärr ofta inte så mycket att göra åt saken i majoriteten av fallen då en person kanske inte fått någon diagnos innan den blivit helad, eller så vill den som helas inte lägga ner tid på att skaffa papper m.m. Uppger i inlägget även andra skäl till att läkarintygen inte löser så mycket, tex att det ju alltid går att tro på slumpen eller att det gick över av sig självt, placebo etc iaf. I slutändan så handlar mycket om världsbild och om att själv undersöka saken på närmre håll. Att sitta ner och fika med personen som blivit helad från 5 diskbråck, att samtala med personens vänner som följt utvecklingen under flera år. Att bedöma sådana här saker på avstånd är ingen höjdare.

   Allt gott!

 4. Tack för ditt svar David! Som ”naturalist” finner jag det givetvis inte särskilt tillfredställande, men ändå. Jag upplever samma problem oavsett om jag diskuterar med New Age-företrädare, Muslimer, homeopati-troende etc. Även om man är helt överens om vilka sanningskriterier som gäller ”till vardags” så blir det plötsligt helt andra som gäller när det kommer till den egna favorittron. Jag finner detta förhållningssätt besynnerligt, frustrerande och oärligt. Jag har själv en bakgrund som infödd i frikyrkan (känner Daniel Norburg sedan barnsben det var via hans Facebooklänk jag hittade hit) och vet att jag såg detta också hos mig själv. Det var en av de faktorer som ledde till min ”frälsning” från tron på det övernaturliga.

  Människans frid broder!

 5. Tack för ditt svar David! Som ”naturalist” finner jag det givetvis inte särskilt tillfredställande, men ändå. Jag upplever samma problem oavsett om jag diskuterar med New Age-företrädare, Muslimer, homeopati-troende etc. Även om man är helt överens om vilka sanningskriterier som gäller ”till vardags” så blir det plötsligt helt andra som gäller när det kommer till den egna favorittron. Jag finner detta förhållningssätt besynnerligt, frustrerande och oärligt. Jag har själv en bakgrund som infödd i frikyrkan (känner Daniel Norburg sedan barnsben det var via hans Facebooklänk jag hittade hit) och vet att jag såg detta också hos mig själv. Det var en av de faktorer som ledde till min ”frälsning” från tron på det övernaturliga.

  Människans frid broder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s