Andens gåvor | del 1: Introduktion

Andens gåvorFör drygt en vecka sedan skrev jag en status på Facebook som förvånade många, – att jag efter mer än 200 blogginlägg inte skrivit ett enda om Andens gåvor! 🙂 Okej…jag har skrivit ett om gåvan att skilja mellan andar. Naturligtvis har jag bloggat om saker som rör Andens verk och kraft, men faktiskt ingenting om just Andens gåvor. Detta är lite ironiskt med tanke på hur mycket jag & Julia undervisat om detta i olika sammanhang de senaste 7 åren. Inte minst har vi haft ett återkommande ”Andens gåvor-seminarium” i olika versioner på Chililägret. Vi har fått se ungdomar ta emot tungotalets gåva, profetera, be för sjuka som blivit helade m.m.

Det finns olika sätt att närma sig ämnet Andens gåvor. Jag skulle kunna granska en rad olika teologiska synsätt på gåvorna generellt, och djupdyka i olika frågeställningar  kring de specifika gåvorna. Även om det kan vara bra så vill jag i denna bloggserie ha en så enkel och praktisk approach som möjligt. Jag kommer inte att svara på alla frågor, men vet samtidigt att undervisningen hjälpt hundratals unga att ta emot och praktisera gåvorna. Ställ gärna frågor om det dyker upp sådana, –  jag kommer att försöka besvara alla i del 9 – ”Frågor och svar.”

Anden ger fler gåvor, men denna serie handlar om de s.k. karismatiska gåvorna från 1 Kor 12:4-10:

Det finns olika slags nådegåvor, men Anden är densamme. Det finns olika slags tjänster, men Herren är densamme. Det finns olika slags kraftgärningar, men Gud är densamme, han som verkar allt i alla. Men hos var och en uppenbarar sig Anden så att det blir till nytta. Den ene får av Anden ord av vishet, den andre ord av kunskap genom samme Ande. En får tro genom samme Ande, en får gåvor att bota sjuka genom samme Ande, en annan att utföra kraftgärningar. En får gåvan att profetera, en annan att skilja mellan andar. En får gåvan att tala olika slags tungomål, en annan att uttyda tungomål. Men allt detta verkar en och samme Ande, som efter sin vilja fördelar sina gåvor åt var och en.

Kyrkan i väst har generellt förminskat Andens kraft och gåvor till ett perifiert bonuspaket för särskilt intresserade. Man tänker att Andens gåvor inte är ett tydligt inslag i utbredandet av Guds rike och församlingslivet. Det är min övertygelse att Gud inte skapar onödiga gåvor. Jag tror inte att vi kan utföra vår kallelse utan de verktyg som Gud har gett oss. Guds tanke är att Andens gåvor ska vara en supernaturlig del av vardagen.

Så här kommer bloggserien se ut:

Del 1: Introduktion
Del 2: Andens gåvor basic
Del 3: Tungotalets gåva
Del 4a: Gåvan att bota sjuka – basic
Del 4b: Gåvan att bota sjuka – fördjupning
Del 5a: Gåvan att profetera – basic
Del 5b: Gåvan att profetera – fördjupning
Del 6: Kunskapens ord
Del 7: Gåvan att skilja mellan andar
Del 8: Övriga karismatiska gåvor
Del 9: Frågor och svar

Blessings!
/David


En reaktion på ”Andens gåvor | del 1: Introduktion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s