Bill Johnson & Bethel Church | Del 4: Myten om ”grave sucking”

Min spontana reaktion när jag första gången stötte på begreppet ”grave sucking” var en blandning av förvåning och skratt. Det lät så surrealistiskt och extremt att det var svårt att ta på allvar. Att detta skulle vara en godkänd och vanlig praktik inom Bethel Church gjorde inte saken mindre märklig.

För dig som inte vet vad ”grave sucking”, ”grave soaking” eller ”mantle grabbing” är: att besöka en kristens grav med förhoppning att absorbera den avlidnes smörjelse. Försök till bibelstöd för detta är när en död man slängdes i Elisas öppna grav och återuppstod tack vare att smörjelsen fortfarande vilade över Elisas kropp (2 Kung 13:21-22).

Det finns inga bevis för att Bethels ledare skulle praktisera grave sucking. Det enda jag hittat är en bild där Beni Johnson (Bills fru) besöker CS Lewis grav:

grave.jpg

Hon lägger upp detta på sin egen instagram och skriver ”What I do. Lol #CSLewis #oxfordtrip”. Om det rörde sig om grave sucking skulle Beni knappast lägga upp detta på internet. Jag säger som Dr Michael Brown nyligen sa i sitt radioprogram ”Line of fire” där lyssnare fick ringa in och ställa frågor om karismatik: ”For all I know she might be pondering upon the life of CS Lewis and praying that she and others might have the wisdom and insights that characterised his life, which I would have no problem with.” (ej exakt citat). Dr Brown betonar att  bilden inte säger oss hurvida Beni bara reflekterade och bad, eller om hon försökte absorbera CS Lewis smörjelse (lyssna på programmet här). Eftersom ingenting annat tyder på att Bethel uppmuntrar sådant, så bör Beni betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisas. Det som dock stör mig med bilden är personen som kommenterar”grab some for me”. Men det får stå för personen ifråga, inte Beni.

Av alla ledare från Bethel Church skulle många säga att Kris Vallotton är en av de mest tongivande. Så här skriver han på sin Facebooksida om grave sucking:

I’ve been asked what I think about ”grave sucking” several times lately. Personally I had never heard the phrase before a couple of months ago. I guess they are asking if I believe you can receive some dead person’s ”anointing” by laying on their grave.

I think the idea came from the story in the book of 2Kings. It reads, ”Elisha died, and they buried him. Now the bands of the Moabites would invade the land in the spring of the year. As they were burying a man, behold, they saw a marauding band; and they cast the man into the grave of Elisha. And when the man touched the bones of Elisha he revived and stood up on his feet.” 2 Kings‬ ‭13‬:‭20-21‬ 

I am not sure exactly what happen to that dead soldier who came to life, except he was dead and then he was alive. But I think that story encouraged some folks over the years to visit the graves of a few past revivalist in hopes of receiving some lingering impartation.

It has been an inside joke among our Bethel team for years. I really thought it was funny until some folks took it seriously. I mean if God wanted us to receive some kind of impartation from people who have already passed than certainly we would have some New Testament examples or instruction on it.

Furthermore, if you could receive some gift from people after they died, than why did Joseph want Jacob to lay hands on his sons before he passed if they could have just as easily received an impartation at his funeral? I think the Elisha story was never meant to be repeated as there are no other accounts of it in the Bible. The Scriptures need to be the foundation in which we base all of our experiences.

We are a radical group of revivalist who want to be on the cutting edge of everything God has for us. But it’s really important that in our zeal for God we don’t become spiritually weird.

I love it when Jesus people boldly go where few have dared to tread. Yet it’s also important that we learn from our mistakes.

I have done and said some pretty stupid things in the name of God over the years. I regret everyone of them!

Personally, I think we should take flowers to the graves of our loved ones, pay our respects, and leave it at that!

Kris bekräftar alltså att det kommit till hans kännedom att några sysslat med grave sucking. Han tar tydligt avstånd från det och det framgår att det inte är någonting ledarskapet praktiserat. Intressant att notera är att han säger att det varit som ett internskämt bland några av ledarna tidigare, något de skojat om som något crazy de inte gör eller anser att man bör göra. Det skulle kunna kasta lite ljus över Beni’s ”What I do. Lol” (Lol: laughing out loud). Bilden kanske var just ett sådant internskämt.  Hur som helst så tyder ingenting på att Bethels ledare praktiserar grave sucking.

Bill Johnson intervjuades nyligen av Dr Michael Brown, där han fick möjlighet att ge respons på kritik som florerar (lyssna på hela intervjun här).  17 minuter in i klippet samtalar de om ”grave sucking”:

We don’t talk to the dead, we don’t seek impartation from the dead, we don’t worship the dead. – Bill Johnson

Johnson säger att han har besökt kända väckelseprofilers gravar för att hedra dem och be Gud göra samma sak i vår tid som han gjorde då. Besöket vid graven handlar då om inspiration, inte om någonting annat.

Varje år går tusentals elever från hela världen Bethel School of Supernatural Ministry. Det verkar som att någon eller några av dessa fått för sig att besöka gravar med avsikt att absorbera eventuella spår av kvarlämnad smörjelse. Bethel Church kan omöjligen lastas för allt som f.d. studenter gör, lika lite som att Teologiska Högskolan Stockholm (THS) kan lastas för allt som deras studenter säger eller gör.

Somliga menar att det är Bill Johnsons fel, eftersom han tidigare har uttryckt:

“There are anointings, mantles, revelations and mysteries that have lain unclaimed, literally where they were left because the generation that walked in them never passed them on. I believe it’s possible for us to recover realms of anointing, realms of insight, realms of God that have been untended for decades simply by choosing to reclaim them and perpetuate them for future generations.” – Bill Johnson

Bill talar här uppenbarligen inte om grave sucking. Han talar troligen mer bildligt om att Gud vill göra det han tidigare gjort även i vår tid. Eftersom mycket av hans tidigare verk under väckelser dog ut, verkar Bill här reflektera över möjligheten att vi idag kan bli välsignade med sådant som Gud tidigare välsignat andra rörelser med. Jag kan hålla med om att detta ryckt ur sitt sammanhang är lite flummigt och intetsägande, men det är i alla fall ingen uppmaning till grave sucking. Oavsett om några associerade med Bethel tidigare gjort något som liknar grave sucking, så har Bill Johnson och Kris Vallotton offentligt fördömt sådant.

Det finns säkert några kristna någonstans i världen som har praktiserat grave sucking. Jag kan också tänka mig att detta tidigare förekommit bland Bethels elever och ledare (Bethel har MÅNGA ledare). Personligen tror jag det finns risker med att uppmuntra till grave soaking, och att det kan bli osunt. Jag är tveksam till om det fungerar, och tycker det väcker anstöt på ett onödigt sätt.

Samtidigt ser jag inga problem med att besöka väckelseledares gravar och be Gud om vad han välsignade de som gått före med. Att det skulle kunna finnas spår av personens smörjelse runt graven låter jag vara osagt. Det står inget direkt om det i Bibeln, men eftersom Bibeln lär oss att smörjelse kan fästa sig vid t.ex. klädesplagg så finns det en teoretisk möjlighet att den skulle kunna finnas kvar även runt en grav. Oavsett vad så tycker jag hetsen kring grave soaking är något överdriven. Att likställa det med att kontakta döda, eller att man kan bli besatt av onda andar när man ber om t.ex. Wigglesworth smörjelse är inkorrekt. Man kan tycka att man ej bör göra så, men det är defintivt inte ockult. 

Anledningen att denna marginella ytterlighet fått sådan spridning tror jag beror på att vissa kristna har ett behov av att hitta anledningar att slippa utmanas av vad Gud gör i Redding. När väktarbloggarna och hädelsejägarna hittar minsta lilla smula så kastar de sig över den, tillsätter eget mjöl, smör, topping och bakar en gigantisk kaka av den. Det som var en liten smula har blivit uppförstorat bortom rimlighetens alla gränser.

Är det rättfärdigt att sprida rykten utan bevis? Är kristna ledare och församlingar numera skyldiga tills motsatsen bevisas? Väktarbloggare som på tryggt avstånd sitter och sprider rykten, hittar på egna teorier och fördömer halva kristenheten är ett fenomen som oroar mig mer än grave sucking.

UPDATE

Några har gjort mig uppmärksam på att det florerar ett klipp på Ben Fitzgerald (Awakening Europe & GODfest ministries) där det påstås att han sysslar med grave sucking. Jag valde att själv undersöka saken och samtalade nu precis med Ben om detta i telefon.

Ben berättade att klippet är från innan han var ledare i Bethel och att det stals från hans privata Facebooksida. Han sa att han inte tror på konceptet grave sucking och att han aldrig gjort något sådant. Däremot har han besökt några väckelseprofilers gravar för att hedra dem och be att Gud ska välsigna honom med det Gud välsignade personen med. Ben sa vidare att man ej besöker en släktings grav för att personen är där, utan för att minnas och reflektera. Han liknade det vid att besöka platser som är kända från Bibeln, – det handlar om inspiration, inte att suga åt sig gammal smörjelse. Ben påpekade att vi kristna ofta ber att vi ska få samma hjärta som Kung David. Vi ber ju då inte om en överföring från Kung David i himlen utan om att Gud ska verka i våra hjärtan. Ben sa också att endast den helige Ande kan utrusta med gåvor och kraft.

I slutet av vårt samtal upprepar Ben att varken han eller någon annan ledare från Bethel praktiserar grave sucking eller ens tror på konceptet.

Personligen så tror jag på vad Ben säger. När jag tittar på klippet ser jag ingen grave sucking, utan en grupp som ber och vill göra vad Smith Wigglesworth gjorde. Samtidigt verkar de ändå tänka att det kan vara så att smörjelsen är mer tillgänglig just där. Det kan förstås vara så att Ben reflekterat kring detta sedan klippet spelades in, och tänker lite annorlunda idag.

Det är förstås upp till dig att göra din egen bedömning. Själv väljer jag att inte tro att Ben är en lögnare.

Blessings
/David


16 reaktioner på ”Bill Johnson & Bethel Church | Del 4: Myten om ”grave sucking”

 1. Det finns ett uppmärksammat klipp där Ben Fitzgerald besöker Smith Wigglesworths grav. Många (mig själv inkluderad) har reagerat på det inför Awakening Europe. Mig veterligen så är han tidigare ledare på Bethel.

  1. Hej Elias! Tack för att du påpekade detta. Jag har hört samma från några personer till, så jag valde att gå direkt till källan, Ben Fitzgerald själv. Vi pratade om det i telefon nu precis. Har nu uppdaterat slutet av blogginlägget med hans kommentarer.

   Blessings!

 2. Tack!
  Det som verkligen oroar, sårar och skapar splittring är fenomenet ”de självutnämnda väktarna”, som uppstått i det profetiska vakuum vår tids kristenhet nu hamnat i, där inte minst en sund andebedömning lyser med sin frånvaro. De s.k. väktarna, som snarast skapar förvirring och får kärleken mellan trossyskon att kallna, är ett mycket mer påtagligt hot än den marginella förekomsten av villoläror och falska profeter.

  Du skall ha stort tack för att du sakligt och lugnt förklarar, går till källan (personerna som hängs ut och förtalas). Din uppgift här är värdefull. Vi behöver sannerligen en väckelse bland Guds folk, där DHA får komma till uttryck och ledning, utan att kärlekslöshet och näthat mellan olika kristna skall ges möjlighet att utsläcka Anden.

 3. Jag tycker att du skriver sansat och att du försöker så gått det går att hålla dej till fakta. Det finns dock en sak som du inte tar upp jag skulle vilja lyfta. En viss kritik bör riktas mot Bethel och Ben Fitzgerald. När jag såg klippet med Fitzgerald så såg det ut att vara rätt nära grave soaking, som ledare finns det ett ansvar att inte ständigt ligga nära gränserna. Min upplevelse (som såklart är personlig) är att Bethel i stort sätt är sunda i teologi och utförande, men de ligger väldigt nära ytterligheterna och drar därför på en svans som ständigt hamnar utanför gränserna. Det är en befogad kritik som jag tycker att de får ta på sig.
  Det är så noga med att inte kritisera att de ibland blir otydliga, och i deras kölvatten hamnar personer fel. Jag hörde för några år sedan Åke Carlson (pastor i Livets Ord Göteborg) tala om vikten av att som andlig ledare bara tala om undervisa om sådan som Bibeln är tydlig med. Man får räkna med att följarna och församlingsmedlemmarna lägger till en hel del till vad du verkligen sagt. Det har LO fått slita med länge då deras följare alltid gått ett steg till.

  MVH Martin Hårsmar

 4. Stort tack för ett bra inlägg i debatten!

  En sak jag har stött på i kommentarsfält när jag följt debatten efter Awakening Europe är denna bok, där såväl Bill och Beni Johson som Kris Vallotton är direkt inblandade:
  http://heavensphysics.com/

  De kapitel som Bill, Beni och Kris har skrivit känns helt okej, men många av de andra kapitlen (det går att läsa delar av varje kapitel på hemsidan) är i min mening totalt vansinne, både från ett andligt och fysikaliskt perspektiv. Det vore fantastiskt om du kunde kolla lite på detta och ge en kommentar.

  Då Kris har skrivit förordet till boken tolkar jag det som att Bethel helhjärtat står bakom det som skrivs. Sunt förnuft säger att man inte skriver förord till en bok man inte själv står bakom.

 5. Tack för detta inlägg! Det gav mig klarhet på sådant som jag tyvärr hört alldeles för mycket kritik om på sistone och som har varit svårt att hitta just svar på, vad Bethel egentligen står för (jag syftar på detta grave soaking-begrepp som vissa menar att Bethel står för och praktiserar). Så tack så mycket för det!

 6. David, är du blind?

  Du skriver:
  ”… han inte tror på konceptet grave sucking och att han aldrig gjort något sådant. Däremot har han besökt några väckelseprofilers gravar för att hedra dem och be att Gud ska välsigna honom med det Gud välsignade personen med.”

  ”När de ber för de som tittar på klippet förlöser de ingen impartation från Smiths döda kropp, utan från den närvaro av Guds Ande som de upplevde mötte dem under sin bönestund.”

  Hedrar dem väckelsepredikanter?
  ”Some students were leaning over the back of the grave and they felt the grace and faith just rest on them”, säger Ben Fitzgerald. Är detta ett värdigt sätt att hedra väckelsepredikanter på?

  De förlöser ingen impartation från Smith? Varför säger då han:
  ”It’s funny isn’t it how Elisha… I think someone put the person’s bone and his bone and they got raised up to life. When you come into a place where the Holy Spirit was on a person He STILL EXIST THERE. You STILL keep the HERITAGE of the person’s life.”

  ”And so although you can’t be here in the natural just open up your hands right now and get ready to receive in the spiritual because it’s no distance in the Spirit. And God can release THE SAME IMPARTATION to you.”

  ”This man had an enduring spirit and I believe right now the IMPARTATION is going to be the gift of faith is going to come on you and also the spirit of endurance…”

  David, han själv använder ordet ”impartation” och menar att Heliga Ande finns kvar på platsen. Han drar kopplingar till Elisas ben och hur hans döda ben kunde ge liv till någon annan. Varför nämna Elisas ben i sammanhanget, om inte för att rättfärdiggöra tron på överföring av kraft från en gravplats?
  Känns som en märklig tillfällighet att han skulle prata om Elisas ben just när han står vid en gravplats. Hmmm…

  Jag är är förundrad att du så enkelt kan köpa Ben Fitzgeralds historia.
  Det är en sak om Ben hade sagt att han inte längre håller på med ”grave-sucking” (eller vad man nu ska kalla det). Men Ben menar att han aldrig har gjort det, därmed lever han i förnekelse. För videon talar tydligt för sig själv.

  Hur hade du agerat om du sett en våldtäkt på film? Väger våldtäktsmannens ord tyngre än filmbeviset? Du hade såklart inte trott på förövaren, även om han så vore din vän.
  Jag blir allvarligt bekymrad över att du inte kan se vad Fitzgerald faktiskt har gjort.
  Jag får inget större förtroende för ditt andliga seende eller din intellektuella analysförmåga.
  David, lev inte i förnekelse och förled inte andra.

  1. Hej Samuel! Tack för ditt engagemang för sanningen. Om du läser det sista jag skriver så skriver jag just det du sa, om än kortfattat. Jag skriver att de inte går att förneka att de uttrycker en tro på att smörjelsen finns mer tillgänglig där. Jag skriver också att det kan vara så att Ben reflekterat vidare sedan den tiden, och tänker lite annorlunda idag. Hursomhelst så lät jag honom uttrycka var han idag står i frågan.

   Ett problem när kritiker sätter agendan och orden (gravesucking i det här fallet) så hamnar de anklagade i ett omöjligt läge. Ramen för diskussionen och valda orden är så negativt laddade och vinklade att risken finns att nyanserna försvinner. Ben kanske tex ogillar ordet gravesucking, och inte anser att han suger i sig smörjelse från döda ben (kritikerna beskriver gärna det så). Däremot kanske han ville hedra dem, tror att Gud välsignar heder och att det finns en teoretisk möjlighet att smörjelse från en person kan välsigna ett geografiskt område, tex gravplatsen. Plötsligt låter det inte riktigt lika hemskt, även om det finns likheter såklart.

   Blessings

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s