Låter vi oss bli bedragna? (rebloggat från Richard Hultmar)

Richard Hultmar vänder genialiskt på väktarbloggarnas resonemang, rekommendead läsning! Läs inlägget på Richard blogg här eller fortsätta läsa nedan.

***************

Jesus svarade dem: ”Se till att ingen bedrar er.”

I efterdyningarna av Awakening Europe har jag påminnts om hur lätt vi låter oss bli bedragna när vi blir otrygga eller rädda. Citatet ovan är ryckt ur sammanhanget när Jesus talar om världens slut, men är användbart eftersom Jesus verkar mena att när vi blir rädda kan vi låta oss bli bedragna av människor som med auktoritet säger det vi vill höra så att vi känner oss trygga.
Det jag lagt märke till de senare åren är att när vi möter kristna uttryck, karismatiska manifestationer och teologi som gör oss otrygga eller skrämda, så söker vi svaren på nätet och hittar någon hemsida som med teologiskt övertygande argument stöder vår åsikt så att vi kan känna oss trygga i att vi har rätt och det som gjort mig otrygg är fel. Och det är här vi så lätt blir bedragna. För utfallet av detta innebär ofta att vi isolerar oss från det lokala sammanhang där vi har våra trossyskon IRL och vi lämnar flocken. Vi hittar alltså lärare som kliar oss i öronen istället för att fostras i en lokal kristen gemenskap.

Det som är unikt i vår tid är den extrema tillgången på predikningar, artiklar och åsikter på nätet. Och vår ständiga tillgång till flödet gör att det är mycket enklare att samtala och hitta åsiktsfränder på nätet än i den lokala kyrkan. Men vi måste vara medvetna om att det beteendet är bedrägligt. För jag känner inte dem, vet inte deras syften och viktigast av allt: de kommer inte att fika med mig, krama mig och lägga händerna på mig i bön.

Självklart både läser och lyssnar jag på undervisning på nätet. Men när jag känner mig otrygg eller osäker har jag gjort det till en vana att samtala med människor som jag känner och har förtroende för och som jag låter tala in i mitt liv, för att jag vet att de älskar mig, vill mig väl och finns där för mig när jag behöver dem.

Så låt oss se till at vi inte blir bedragna!

/Richard Hultmar


2 reaktioner på ”Låter vi oss bli bedragna? (rebloggat från Richard Hultmar)

    1. Nej, Josef. Det gäller framför allt att vara Jesu vän! 😉
      ”Sök först Guds rike…” – som tar sig uttryck i och genom den lokala församlingen, vilka i Kristi efterföljd och som Kristi kropp har större möjlighet att leda dig rätt i dina tvivel och din oro än nägra spridda skurar på nätet.
      Men till syvende og sidst är det ditt val. Därför är det viktigast att vara Jesu vän, nära vän så man fattar vad han vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s