Glädje från Anden | del 5: Nycklar till ett liv i Guds glädje

andens-gladje-designNu är det äntligen dags att bli mer praktiska! Finns det något vi kan göra för att leva i Andens glädje? Hur kan min övertygelse att Andens frukt är glädje bli en del av min livsstil?

Här kommer 9 praktiska tips som förhoppningsvis kan vara till hjälp både för att leva i ”sanningsglädje” och ”Andens glädje”. Jag sätter dem inom situationstecken, för att man egentligen inte kan isolera dem helt från varandra. Samtidigt tror jag det kan vara till hjälp för oss ha skilja dem åt för att vi djupare ska kunna förstå nyanserna i biblisk glädje.

1. FYLL DIG MED SANNING!
En viktig slags glädje är den ”sanningsglädje” som jag beskrev i första inlägget. Bibeln är fullpackad med sanningar som bygger upp, befriar, tröstar, vägleder och gör oss glada. Att lyssna på kristen musik, onlinepredikningar och läsa kristen litteratur bör inte heller underskattas. Jag tror även att ”sanningsglädje” kan öppna upp för ”Andens glädje”.

2.  IDENTIFIERA LÖGNER OCH ERSÄTT MED SANNINGAR
Som sagt, sanningen gör oss inte bara fria, den gör oss glada också! När vi ser oss själva genom Jesu ögon och lögner om vilka vi är och vem Gud är avslöjas och ersätts med sanningen så försvinner saker som kan blockera glädjen i våra liv.Sätt dig någonstans med penna och papper och be Jesus visa dig några lögner som du tror på. Skriv ner dem på ena sidan av pappret, och skriv sedan ner sanningen på den andra. Ibland är det bra att få hjälp med den processen av en vän eller ledare. Sätt sedan upp ett papper någonstans hemma eller i mobilen och tala ut sanningarna varje dag för att Gud ska få möjlighet att förnya dina tankar.

3. LEV I TACKSAMHET!

“Gläd er alltid, be ständigt och tacka hela tiden Gud. Gör så, det är Guds vilja i Jesus Kristus.” (1 Tess 5:16-18)

Paulus uppmanar oss att hela tiden tacka Gud. Det är ingen hemlighet att nyckeln till lycka och glädje är förnöjsamhet och tacksamhet. Jag tror inte det är en slump att Paulus i samma andetag skriver om glädje och tacksamhet.

4. HA JESUS & GUDS RIKE SOM DIN SKATT
Situationsglädjen som jag beskrev i första inlägget är en flyktig och skör form av glädje. En nyckel till bestående glädje är därför att inte ha materiella eller världsliga ting som vår skatt. Om vi lever av Gud och söker Guds rike först, och hämtar vår glädje där, så finner vi den glädje som består.

5. VÄLJ GLÄDJE!

Gläd er alltid, be ständigt och tacka hela tiden Gud. Gör så, det är Guds vilja i Jesus Kristus.“ (1 Tess 5:16-18)

Denna vers har teologer och bibelläsare förundrats och utmanats av i alla tider. Paulus verkar mena av vi på något sätt kan välja glädje. Vi tänker ofta tvärtom, att vi ska lyssna på våra känslor. Om vi inte gör så är vi inte ärliga mot oss själva och mot Gud. Vi tänker att vi måste vara glada för att vara glada. Men tänk om glädje är nyckeln för att komma igenom svårigheterna du just nu går igenom?

Efter att jag och min fru gått ett par månader på en lärjungaskola i England så tappade jag modet. På den tiden var det ofta en utmaning för mig att komma in i en grupp, utan att känna mig utanför eller oönskad. Jag var nedstämd, alla mina tankar var negativa och jag ville åka hem. Då insåg jag att jag inte behöver sitta i baksätet i mitt eget liv, utan att jag kan ta ut en rikning. Jag började istället tacka Gud (se punkt 3) och tänka på allt som var positivt. Jag bestämde mig för att le och vara glad. Efter en tid så följde känslorna efter.

Jag menar förstås inte att vi alltid bör göra så. Det är ibland viktigt att få sörja och bearbeta saker. Men oftare än vad vi tror så kan vi välja i med vilken inställning och sinnestämning vi lever våra liv.

6. SÄLJ INTE DIN GLÄDJE FÖR BILLIGT!
Jag tillhör dem som kan bli ”lite” irriterad på mina medtrafikanter när jag kör bil ! 🙂 Jag sitter i bilen och lyssnar på lovsång och samtalar med Gud. Frid och glädje från Anden fyller mig och allt är härligt. Plötsligt gör en annan bil något fel i trafiken, och jag rynkar pannan och muttrar ”din galna idiot” mellan sammanpressade läppar. Jag sålde Andens glädje för billigt. Var det värt att byta ut Andens glädje mot att få döma ut en medtrafikants trafikbeteende? Verkligen inte.

På samma sätt så menar jag att vi tenderar att sälja vår glädje till alltför låga anbud. Därför försöker jag vaka över Guds frid och glädje som en dyrbar skatt.

7.  Låt dig uppfyllas av Anden! 

 “Guds rike är rättfärdighet, frid och glädje, i den helige Ande.” (Rom 14:17)

“Och lärjungarna uppfylldes allt mer av glädje och av den helige Ande.” (Apg 13:52)

Om vi vill finna glädje, så finns den i den helige Ande. Om vi följer Paulus råd och ständigt låter oss uppfyllas av Anden (Ef 5:18) så kommer glädje som en av frukterna per automatik.

8.  Sök förbön av personer som bär glädjens olja

“om Sonen däremot:
Din tron, o Gud, består i evigheters evighet,
och rättens spira är din kungaspira.
Du har älskat rättfärdigheten och hatat orätten.
Därför har Gud, din Gud, smort dig
med glädjens olja mer än dina likar. (Heb 1:8-9)

Precis som i texten ovan lär oss kyrkohistorien att vissa personer och församlingar under olika tider välsignats extra med ”glädjens olja”, – en särskild smörjelse som förlöser glädje (se mer om glädje och kyrkohistorien i del 2). Ett sätt att ta del av det Gud välsignat en person eller sammanhang med är att besöka dem. Anden kan då ge utav sitt goda utifrån vad som finns i atmosfären eller genom förbön och handpåläggning. Läs mer om handpåläggning här.

Det låter fromt att säga att vi ej behöver förflytta oss geografiskt utan att Gud kan möta oss ge oss vad vi behöver hemma vid köksbordet. Det är förstås sant att Gud kan välsigna oss även på hemmaplan, men andemeningen i påståendet rimmar varken väl med Bibeln eller kyrkohistorien. I Apostlagärningarna ser vi tydligt hur Andens kraft och närvaro sprids genom människor och handpåläggning (Apg 10:44-48; Apg 8:14-18). Det var de som reste till Azuza Street som mottog det Gud gjorde där och sedan spred det över hela världen.

Vi behöver göra upp med ”gör-det-själv”-mentaliteten och inse att vi behöver hela den universella kyrkan för att vandra i det som Gud har tänkt för oss.

9. Släpp taget och släpp loss!
En grupp var samlade i bön och en av oss bad att Andens glädje skulle komma. Atmosfären ändrades då i rummet och flera personer började uppleva hur Anden gav glädje. Flera av oss stod och kände hur det drog i hela ansiktet, men stod emot. Många tankar flög genom huvudet: ”Jag vill verkligen inte fejka någonting”, ”vad ska andra tänka?” ”är det verkligen okej att skratta nu, vi ber ju”, ”vad upplever alla andra?” osv. 

Ibland stänger vi ner oss själva för vad Anden gör i vår omgivning. Rädsla, tvivel och fokus på omgivningen gör att vi spänner oss, blir stressade och allmänt oemottagliga. Detta gäller inte bara Andens glädje, utan det mesta i Guds rike:

Om någon av er brister i vishet skall han be till Gud, som ger åt alla utan förbehåll eller förebråelser, och han skall få vad han ber om.  Men han skall be i tro, utan att tvivla. Den som tvivlar liknar en våg på havet som drivs och jagas av vinden. En sådan människa, tvehågsen och vacklande i allt hon gör, skall inte vänta sig något av Herren. (Jak 1:5-8)

Det är en av anledningarna att det alltid är svårare att pröva nya saker i Guds rike. Vi har svårare att frimodigt lita på Gud när vi saknar egen erfarenhet att det fungerar. Detta visar sig t.ex. när vi söker tungotalets gåva eller när vi börjar be för sjuka. Samma sak gäller Andens glädje.

Jag har hört flera berätta hur de i situationer när Andens glädje börjat beröra människor börjat skratta lite med någon annan, och hur Anden då förlöst sin glädje. Det är som bekant enklare att byta kurs på ett skepp som är i rörelse än ett som står stilla. Ibland vill inte Gud övermanna oss, utan avvaktar vårt initiativ.

Så, när Anden verkar förlösa glädje över din omgivning är mitt tips att slappna av, inte fokusera på alla andra, inte ta dig själv för på stort allvar, släpp kontrollen och se vart det bär. Naturligtvis är det på sin plats att reflektera, pröva och utvärdera efteråt – men de sakerna är svåra att göra samtidigt som du tar emot som ett barn. Kritiker verkar utgå från att de flesta är lättmanipulerade känslosamma och oreflekterade. Min erfarenhet är tvärtom, – att de flesta är så noggranna med att ej ”fejka” att de stänger ner även det äkta.

AVSLUTANDE TANKAR
Detta var nio tips från mina sida. Jag har själv praktiserat dem och känner många som funnit att de är varit till hjälp. Kommentera gärna och dela med dig av dina egna tips och erfarenheter!

Blessings
/David


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s