Nycklar till ett liv i Andens kraft – del 1: Impartation

Jag är övertygad om att vi behöver Andens kraft för att se människor börja följa Jesus i stor skala. Fick därför just idén att göra en inläggsserie på x antal delar: ”Nycklar till ett liv Andens kraft”! Jag kommer troligen inte att lägga upp de olika delarna direkt efter varandra, utan varva med annat också. Nycklarna kommer inte i någon särskild rangordning.Den första nyckeln är den mest försummade i vår del av världen. Faktum är att den t.o.m. är okänd för många västerländska kristna: Överföring av Andens kraft & gåvor genom handpåläggning (eng=impartation). Hebreérbrevet 6:1-2 räknar upp fem kristna grunder och överaskar många av oss med att handpåläggning finns med. I Bibeln sker 4 saker genom handpåläggning:

 1. Ledare avskiljs för tjänst
 2. Sjuka helas
 3. Andens kraft & närvaro förmedlas
 4. Andens gåvor överförs

Naturligtvis är det den helige Ande som ger gåvorna! Vi kan inte ge bort andliga gåvor i egen kraft (1 Kor 12:11). Överföring genom hand-påläggning är inte heller enda sättet att utrustas med gåvor. Men Bibeln visar tydligt att ett sätt som Gud valt att utrusta sina barn för tjänst är genom andras bön och hand-påläggning. Som du ser nedan är inte alltid handpåläggning ett måste för att en överföring ska ske.

 • Gud tar av den Ande som vilar över Moses och ger till de 70 äldste  (4 Mosebok 11:25)
 • Josua var vis eftersom Moses lagt händerna på honom  (5 Mos 34:9)
 • Kung Saul möter en grupp profeter och börjar profetera precis som de  (1 Sam 10:10-12)
 • Elisa får en dubbel dos av den Ande som vilade över Elia  (2 Kung 2:9-15)
 • Elisa ber för sin tjänare så att också hans ögon öppnas för den övernaturliga världen (2 Kung 6:17)
 • Paulus uppmanar Timoteus att blåsa liv i den nådegåva som finns i honom genom Paulus handpåläggning  (2 Tim 1:6)
 • Paulus uppmanar Timoteus att inte försumma den nådegåva som han fick när de äldste lade händerna på honom  (1 Tim 4:14)
 • Paulus längtar efter att åka till Rom och överföra (eng.biblar=impart) Andens gåvor  (Rom 1:11)
 • Diverse ställen i apostlagärningarna där t.ex. tungotalets gåva överförs

Läser man väckelsehistoria ser man att överföring genom bön & handpåläggning har varit en viktig faktor för spridandet av det som Gud utgjutit. Väckelsen börjar ofta genom att Gud utrustar en person eller en grupp människor med kraft. Andra får sedan del av samma erfarenheter och Ande genom att besöka platsen eller få förbön av de som redan utrustats. Det är t.ex. inte ovanligt i historien eller nutid att en person som aldrig sett någon bli helad efter förbön & handpåläggning av någon som har helandets gåva omedelbart börjar se många bli helade.

Jag har märkt att många kristna har svårt att acceptera överföring genom handpåläggning. Det beror ofta på att läran kommer som en fullständig nyhet för dem. Andra är rädda för att det ska bli för stort fokus på vissa personer och att det egna sökandet ska avstanna. Att man inte bryr sig om att odla egen intimitet med Gud utan vill ha ”snabba lösningar” och få frukten av andras segrar och genombrott.

Jag håller med om att det är viktigt att fokusera på Gud och komma ihåg att det är Anden som ger gåvorna. Samtidigt tycker jag det är intressant att vi är så rädda för att människor ska få äran när det kommer till impartation, medan vi inte är oroliga för att teologer, lärare och pastorer ska dyrkas eftersom Gud använder dem för att ”överföra” kunskap! Vi har heller inga problem med att Gud använder människor för att ge fattiga mat, kläder m.m. Själv tycker jag det är vackert att Gud vill använda församlingen för att utrusta församlingen. Gud är en social Gud som älskar att använda oss, även till det som vi kategoriserar som ”andligt”. Oavsett hur vi känner vi inför detta med överföring genom handpåläggning så är det ett bibliskt faktum och en viktig nyckel för ett liv i Andens kraft!

I mitt eget liv har Anden genom andras förbön och handpåläggning flera gånger förlöst nya dimensioner och gåvor. Det är fantastiskt att sedan se Honom förmedla samma gåvor till ungdomarna. Men det slår allt att sedan se Gud använda ungdomarna att i sin tur utrusta andra!  =)

”Freely you have received, freely give”  (Matt 10:8)
Så sök förbön av de som gått före, och be att andra ska välsignas med det som du har fått!

Blessings
/David


3 reaktioner på ”Nycklar till ett liv i Andens kraft – del 1: Impartation

 1. En person jag känner träffade Bob Jones för flera år sedan, och han berättade hur spooky det var när Bob tog hans händer och därefter kunde säga vad som rörde sig i hans själ. Efter denna händelse upptäckte han att nu kan även han göra detta, och det funkar varje gång.

  För någon vecka sen sträckte en kompis foten, det gjorde så ont att hon ropade till och började halta. Vi var ute med pannkakskyrkan i Uppsala och Samuel, en av våra ledare (som du citerat här: https://davidwellstam.wordpress.com/2010/11/11/sprang-kyrkvaggarna-i-luften/), sa: ”Ok, vi kör fotpåläggning.” Och så la vi våra fötter på hennes och smärtan försvann omedelbart. En ny form av impartation 🙂 Haha, jag känner till så många kristna som skulle utropa ”Var finns det i Bibeln??” Svaret är i Joh 21:25.

  Handpåläggning är viktigt, men vi får inte glömma bort att kraften ligger just i bönen och Anden, när Hebreerbrevet talar om handpåläggning som grund syftar författaren främst på den Ande och smörjelse som förmedlas genom denna snarare än själva handlingen. Det finns ju många exempel i både Bibeln och kyrkohistorien när smörjelse, helande och befrielse förmedlas utan kroppskontakt.

 2. Hej! Håller helt med dig vad du säger om handpåläggning, men när du helt okritiskt tar med det engelska ”impartation” som ungefär samma sak måste jag protestera. Impartation har ju numera i engelska kretsar oftast en helt annan betydelse än ”impart” i Bibeln. Bäst åskådliggörs det väl genom den för några år sedan vanliga uppmaningen att lyssna på en viss evangelist på TV, och att under hans förbön lägga dina händer på TV:n, då skulle du få del av hans smörjelse. ”Impartation” är ju ett vanligt New Age-begrepp, och därför bör vi nog vara väldigt noga att definiera vad vi pratar om. Kommentaren ovan om att Bob Jones finns med i bilden bör väl vara en larmklocka.

  1. Hej Göran,tack för dina tankar! 🙂
   Impartation/Impart är engelska och betyder typ ”överföra, förmedla”. Detta står med i de engelska Biblarna och är en biblisk term. Bara för att New Age också börjat använda ordet innebär det inte att termen är problematisk. Den definition du menar finns i engelska kretsar angående tv-skärmen är en ”straw man”, dvs en nidbild som inte återger verkligheten som det är lätt att meja ner. Man har samma definition av Impartation i engelska karismatiska sammanhang som det står i Bibeln, att vissa använder uttrycket i samband med bön via teve är ingen anledning att förkasta ordet ”Impartation”. Det finns ju människor som missbrukar i princip alla bibliska ord.

   Blessings!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s