GT vs NT – Del 3: Synd vs Helighet

Tänk om vi idag lever med ett gammal-testamentligt tänkande, kryddat med lite nåd? Jesus sa att ”lagen och profeterna profeterade t.o.m. Johannes döparen” (Matt 11:13). Johannes var den sista GT-profeten innan den nya Gudsrikes-eran startade. Det finns saker i GT som inte längre gäller. En av de sakerna är synen på syndens makt vs helighetens makt.

Hela Gamla Testamentet ger oss uppenbarelsen om syndens makt. Detta var nödvändigt för att behovet av en räddare skulle bli tydligt för oss. Om man i GT rör vid en spetälsk smittas man. Gör man det i NT blir den spetälske ren!  I GT handlade det om att gömma sig undan världen för att inte påverkas av omgivningen. I NT sänds vi ut för att förvandla omgivningen.

Paulus skrev inga brev ”till syndarna i Efesus”. Han kallar de troende för ”de heliga”. Jesus har räddat oss från vår synd och vi är skinande vita, – fria från syndens makt. Om GTs budskap var ”syndens kraft”, så är NTs budskap ”helighetens kraft”. Idag är helighetens kraft starkare än syndens, eftersom den helige Ande har utgjutits på jorden och bor inom oss!

Vi behöver inte längre darrande samlas för att konstatera hur otäckt och mörkt det är ”där ute.” Jesus har gett oss allt vi behöver för att förmedla Himlen till jorden. Jag drömmer om den dagen då Nerikes Allehanda skriver om oss vad det sades om Paulus grupp för 2000 år sedan: ”Oj, nu kommer de som vänt upp och ner på halva världen till oss!” (Apg 17:6)

Blessings!
/David


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s