Gatuevangelisation for dummies – del 3: Översikt av modellen

Nu är det dags att lämna drömstadiet och bli praktiska! Förhoppningsvis känner du dig uppmuntrad och längtar efter att få sätta igång. Men hur i hela världen gör man egentligen? Det går förstås att göra på flera olika sätt, men jag kommer bara dela ett av dem, – hur vi har gjort! I denna del av bloggserien vill jag ge en relativt snabb översikt av modellen. I kommande delar kommer jag att gå igenom några av stegen mer noggrant.

Vi har hämtat inspiration från när Jesus sände ut 70 personer för att evangelisera:

Därefter utsåg Herren sjuttio andra och sände dem två och två framför sig till varje stad och plats dit han själv skulle komma. Han sa till dem…bota de sjuka i den staden och säg till folket: Guds rike är nu hos er.” (Luk 10:1-2a, 9)

 1. Bilda ett eller flera team på 2-3 personer!
  Man kan även gå själv eller vara flera, men vi har funnit att det är optimalt att vara 2-3 st. Är man själv riskerar man att fega ur! Är man fler kan de man möter känna sig i underläge. Det går bra att vara två tjejer eller killar, även om ett blandat team är bäst.
 2. Ta kontakt med en person eller grupp!
  Vi brukar gå fram och inleda med någon av följande fraser: ” Hej, det här kan låta lite annorlunda, men vi är ute på stan idag för att hjälpa till, på ett lite annorlunda sätt. Det händer ganska ofta att olika sjukdomar, skador m.m. blir helade när vi lägger händerna på människor och ber. Så vi vill gärna be för er om nån av er har nåt problem ni vill bli av med!” De man möter blir ofta förvånade men nyfikna och svarar ofta med ett enkelt ”okej”. En bra följdfråga tycker jag är: ”Lite annorlunda va? Tror ni på det övernaturliga?” Det brukar leda till ett bra samtal där de flesta säger att de tror på något högre, andar, helande eller liknande. 
  En annan öppningsfras är: ”Hej, får jag störa lite? Jag har en random fråga: Tror ni på det övernaturliga?” Hur man får kontakt och inleder ett samtal bör naturligtvis formas efter ens personlighet och det finns många bra öppningsfraser att använda. Eftersom människor generellt är nyfikna på det övernaturliga, men har många fördomar mot kristen tro så väljer vi att inte tydligt visa att vi är kristna direkt, utan kommer till det lite senare. Antingen så säger vi det senare i samtalet, visar det genom hur vi ber eller berättar det efter att vi har bett (förhoppningsvis för att förklara vem som just har rört vid dem!)
 3. Erbjud bön för helande och/eller Guds närvaro!
  Direkt i inledningsfrasen eller ganska snart brukar vi fråga om de har ont någonstans eller har några fysiska problem. Om de har det så förklarar vi hur vi brukar be för helande, t.ex: ”Vi brukar lägga händerna på den vi ber för, det är bra att ha en kontaktyta. Gud förmedlar många gånger kraft genom den som ber. Sen så ber vi typ 15-30 sekunder o sen kollar vi hur det känns, okej?” Om ingen behöver eller vill ha förbön för helande så brukar vi fråga dem om de skulle vilja uppleva Guds närvaro/energi. Vi förklarar att Gud vill visa sig för alla människor, och att man kan känna hans beröring konkret på olika sätt, t.ex. som värme, elektricitet, vibrationer, frid, glädje, kärlek m.m. Sen lägger vi händerna på personen och ber Gud/Jesus att visa sig för personen och inbjuder den helige Ande att omsluta personen. Både innan och under tiden vi möter människor försöker vi lyssna in profetiska tilltal.
 4. Berätta Vem som har helat/rört vid dem!
  Oavsett om personen upplevt att Gud rört vid dem på något sätt så försöker vi ge en kort, relevant version av de goda nyheterna om Faderns kärlek, vad Jesus gjort för dem, Guds rikes ankomst till jorden och hur det rör dem. Vårt mål är alltid att personen ska fatta beslutet att börja följa Jesus.
 5. Ge kontaktuppgifter och uppmuntra dem att fortsätta sitt sökande!
  De flesta är inte redo att fatta så omvälvande beslut direkt, även om de blivit helade och upplevt Guds kärlek. Så förutom att uppmuntra dem att fortsätta söka Gud är det viktigt att försöka träffa dem igen. Utan att vara påträngande kan man antingen fråga om de vill ta ens nummer i mobilen eller ge dem någon form av visitkort. Där kan din mailadress, ditt mobilnummer och namnet på din församling stå.

Från början hade vi ingen modell. Vi prövade oss fram och lärde oss saker längs vägen. Vi lär oss fortfarande! Modellen är ett försök att beskriva hur vi gör idag. Vi vill att det vi gör ska vara enkelt, naturligt och konkret.

Varför inte pröva själv? Det är dags att börja gå på vatten!

Blessings!
// David


2 reaktioner på ”Gatuevangelisation for dummies – del 3: Översikt av modellen

 1. Yes Yes Yes! Jag kan inte sitta still när jag läser detta! Wow! 🙂 Time to älska människor och sprida Jesus i vardagen…. NU!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s