Väckelse för dummies (del 2) | Hur blir det väckelse?

Vi drömmer om väckelse. Vi pratar om väckelse. Men hur i hela friden blir det egentligen väckelse? I del 1 såg vi att väckelse börjar med Andeutgjutelse. Kan vi göra något för att Anden ska falla, eller är det bara hoppas och be? Dessa frågor ska vi zooma in på nu!

Å ena sidan präglas väckelsens början av att Gud agerar. Ibland har Gud överaskat en grupp troende med sin närvaro och verkar ha initierat hela skeendet. Torontoförnyelsen är ett exempel på detta. Det går inte att komma ifrån att Gud i väckelse eller förnyelsetider agerar tydligare. Ett vanligt sätt att tänka kring väckelse är just att Gud väljer var & när, – vi kan bara hoppas och vänta.

Å andra sidan kan man vid studier av väckelser se att det nästan alltid funnits människor som på olika sätt ”ritat ett bulls-eye” över sig själva, sin församling eller stad. Det första sättet vi aktivt kan välkomna Gud att verka ibland oss är genom bön. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet fanns det mängder av små bönegrupper runt om i världen som bad om en ny väckelse. Även om Toronto Airport Christian Fellowship i början av 90-talet inte bad så jättemycket för väckelse så fanns det andra som gjorde det. Man kan tänka att Gud gjorde ett uttag från det globala bönekontot och valde en lämplig plats.

Ett annat sätt att inte passivt vänta på väckelse är att medvetet skapa en väckelsekultur och ett positivt momentum. Egentligen har vi redan allt vi behöver för att varenda person i vår stad ska bli räddad. Jesus död & uppståndelse öppnade vägen till Fadern och Anden är utgjuten över jorden. Vi har alla verktyg vi behöver. Problemet är inte att Gud inte valt att trycka på ”väckelseknappen” över Örebro, utan att vi kristna Örebroare inte använder de verktyg Han redan gett oss!

Genom att skapa en kultur av tillbedjan, lärjungaorienterad undervisning, bön och öppenhet för Anden bildas en plattform för att människors liv ska bli förvandlade. Nästa steg är att de som lever i Guds kärlek och kraft börjar ta risker i vardagen och berätta om och demonstrera Guds rike. Om alla kristna i Örebro skulle göra det blir det väckelse. Nyckeln är alltså att jobba både inåt och utåt.

Momentum = stegrande händelseutveckling. Exempel: Fredrik ber för en kompis huvudvärk på bussen som försvinner. Fredrik berättar detta på nästa hemgrupp och Frida blir riktigt taggad. Hon gör något liknande och berättar det på nästa ungdomsmöte. Då får 4 personer till mod att vittna om Gud på sin skola vilket leder till att….osv etc mm. Till sist har man skapat ett växande momentum där hundratals personer från olika församlingar i staden aktivt delar sin tro i vardagen och människor kommer till tro varje vecka. Man har då genom att leva som Jesus gjorde och använda de verktyg Gud redan gett oss initierat en väckelse som Gud sedan välsignar och andas på.

Varför nöja sig med att be om väckelse när man kan leva ett väckelseliv?

Blessings!
/David


2 reaktioner på ”Väckelse för dummies (del 2) | Hur blir det väckelse?

  1. Inte minst i Metro Vineyard i Kansas City (nuvarande IHOP) bad man ivrigt för väckelse varje dag i flera år. 1984 hörde två stycken Guds hörbara röst oberoende av varandra och budskapet var att Gud skulle utgjuta sin Andes nya vin om tio år. 1994 inträffade Torontovälsignelsen.

    I min församling har vi tre söndagar i rad talat om väckelsen (det var inte alls planerat dock!). Predikningarna finns att se här: http://helapingsten.wordpress.com/2011/05/20/mosaiks-vackelsetrilogi/ – särskilt klipp nummer två om väckelsen i Nepal kan verkligen leda till ett momentum!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s