Ungdomsverksamhet i Guds kärlek & kraft | del 4: Förmedla Anden genom handpåläggning

I förra delen poängterade jag att det inte finns någon magisk teknik eller genväg. För att se den helige Ande verka i ungdomsverksamheten så behöver vi själva söka & ta emot kärlek & kraft från Gud. Vi kan utforma samlingar annorlunda, skapa en vittnesbördskultur, forma en förbönskultur m.m. Superbra saker! Men om vi saknar Andens vind ibland oss så kommer det vi längtar efter inte att ske. Det är svårt att leda andra dit man själv inte har gått. Naturligtvis måste inte allting börja med ledarna. Du kan börja förändra saker i verksamheten samtidigt som du själv söker efter mer. Var då ärlig med ungdomarna, – berätta att du vill se mer än vad du just nu gör och inbjud dem att söka tillsammans med dig!

Jag vet att många av er vill ha praktiska nycklar som har att göra med utforming av samlingar, bönemodeller m.m. Det kommer lite senare! Nästa nyckeln till en ungdomsverksamhet i Guds kärlek och kraft är: ”Förmedla Anden genom handpåläggning”.

Som du sett tidigare i bloggserien så har den helige Ande huvudrollen i en ungdomsverksamhet i Guds kärlek och kraft. Denna sorts verksamhet är inte en modell, strategi, struktur eller stil – utan kretsar kring en Person. Om dina ungdomar lär känna Anden och genomsyras av honom så har du en u-verksamhet i Guds kärlek och kraft! Därför är mottagandet och förmedlandet av den helige Ande den viktigaste nyckeln. I förra delen gav jag tips på hur du kan söka och ta emot mer av den helige Ande. Nu är det dags för nästa steg: att ge det vidare! 🙂

Läran om handpåläggning (eng: impartation) är en av de mest underskattade lärorna vi har. Vi talar mycket lite eller inte alls om detta – trots att det är det vanligaste sättet att ta emot Andens närvaro & gåvor: 

 • Gud tar av den Ande som vilar över Moses och ger till de 70 äldste  (4 Mosebok 11:25)
 • Josua var vis eftersom Moses lagt sina händer på honom  (5 Mos 34:9)
 • Kung Saul möter en grupp profeter och börjar profetera precis som de  (1 Sam 10:10-12)
 • Elisa får en dubbel dos av den Ande som vilade över Elia  (2 Kung 2:9-15)
 • Elisa ber för sin tjänare så att också hans ögon öppnas för den övernaturliga världen (2 Kung 6:17)
 • Paulus uppmanar Timoteus att blåsa liv i den nådegåva som finns i honom genom Paulus handpåläggning  (2 Tim 1:6)
 • Paulus uppmanar Timoteus att inte försumma den nådegåva som han fick när de äldste lade händerna på honom  (1 Tim 4:14)
 • Paulus längtar efter att åka till Rom och överföra (eng:impart) Andens gåvor  (Rom 1:11)
 • Diverse ställen i apostlagärningarna där tungotalets gåva & Anden förmedlas genom handpåläggning

Hebreérbrevet 6:1-2 räknar upp fem kristna grunder och överaskar många av oss med att handpåläggning finns med. I Bibeln sker 4 saker genom handpåläggning:

 1. Ledare avskiljs för tjänst
 2. Sjuka helas
 3. Andens kraft & närvaro förmedlas
 4. Andens gåvor förmedlas

Vill du läsa mer om handpåläggning så rekommenderar ett av mina tidigare blogginlägg: Nycklar till ett liv i Andens kraft – del 1: Impartation

Strax innan vi började som ungdomspastorer i Brickebergskyrkan hade både jag och Julia fått starka möten med Gud där han utrustade oss med kraft (båda genom handpåläggning). Vi fick sedan se hur den helige Ande allt mer började röra vid och genomsyra hemgruppen vi var ledare för. Gud mötte ungdomarna på liknande sätt som vi hade varit med om. Ganska snart fick även de tungotalets gåva, profetiska tilltal, bad för sjuka som blev helade och bad för andra ungdomar som fick möta Gud på samma sätt.

För att det Gud gjorde i hemgruppen skulle välsigna resten av ungdomsgruppen började vi ha en s.k. förbönstunnel på Kingdom Culture, – vårt ungdomsmöte. I en förbönstunnel ber alla för alla, vilket som du förstår inte är så dumt utifrån bibelorden ovan! 😉 Känner du inte till begreppet förbönstunnel så rekommenderar jag dig att läsa mitt blogginlägg om Förbönstunneln. Ju fler av ungdomarna som blir förnyade av Anden desto starkare Gudsnärvaro blir det på samlingar då tonårsgruppen kommer samman. Efter ett tag sker det mesta när ungdomarna ber för varandra, och du kan ta ett steg tillbaka!

PRAKTISKA TIPS

 • Lägg händerna på och be för så många som möjligt och uppmuntra andra att göra likadant!
 • Var uthållig om ingenting verkar ske direkt. Ungdomarna blir ofta allt mer genomsyrade av Anden över tid. En dag bryter det igenom! Det är alltid trögare att tända en brasa än det är att utöka den när några vedträn redan börjat brinna.
 • Använd dig av förbönsmodeller i hemgrupper såsom ”heta-stolen” & ”heta-stolen-flow” Mer om detta i del 5! I större samlingar är förbönstunneln mycket bra.
 • Investera extra tid i ungdomarna med tydligast längtan. När de blivit förnyade kommer de att berätta om det för andra och be för andra. De som är  mindre motiverade eller osäkra kommer då att bli nyfikna och dras med i det som sker. Mer om detta i del 9!
 • Skapa en kultur av eftermöte & bön där ungdomarna dröjer sig kvar inför Gud. Det ger tillfälle för förbön och handpåläggning. Mer om detta i del 5!
 • Glöm inte att det är Anden som fördelar gåvorna! Du är bara brevbäraren som delar ut Hans post… 🙂 

Kommentera gärna och ställ frågor, kom med invändningar m.m!

Blessings!
/David 


2 reaktioner på ”Ungdomsverksamhet i Guds kärlek & kraft | del 4: Förmedla Anden genom handpåläggning

  1. Tack Micael! Ja jag såg ditt mycket hedrande & uppmuntrande inlägg idag! Tack! Uppskattar all hjälp för att sprida just bloggserien om ungdomsverksamhet i Andens kraft. Tror & hoppas den kan hjälpa många vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s