Ungdomsverksamhet i Guds kärlek & kraft | del 6: Skapa en vittnesbördskultur

”Alltså! Hur kan man inte tro på Gud? Jag fattar det inte!” ropade en av våra ungdomar under hemgruppen. Han hade växt upp i kyrkan men Gud var inte en verklighet i hans liv. När han började i gruppen tidigare under året så visste han inte om han trodde på Gud. Under varje samling sedan starten hade jag & Julia visat mirakler på youtube eller berättat om Andens kraft. Till slut kunde han inte förneka Guds existens längre. ”Neeej! Det vågar jag inte!” svarade en tjej när jag frågade om hon ville pröva att gå igenom förbönstunneln på Kingdom Culture. Hon var inte kristen utan hade kommit för att observera! En av våra ungdomar hade berättat för henne vad Gud gör på mötena: helanden, hur människor blir så överväldigade av Guds beröring att de faller m.m. Nyfikenheten blev till sist för stor och hon följde med till mötet. Månaden därpå vågade hon gå igenom tunneln och Gud förvandlade hennes liv.

Dessa två stories är typiska exempel på vittnesbördets centrala plats i en ungdomsverkssamhet i Guds kärlek & kraft. Berättelser har en inneboende kraft att förvandla den som lyssnar. De väcker nyfikenhet & längtan till liv. Tro & förväntan börjar växa. Vittnesbörd ger oss inspiration och exempel att följa. Berättelser visar oss vad som är möjligt och bjuder in oss att erfara samma sak. De visar oss även vem Gud är. Hans handlingar vittnar om hans oändliga godhet!

Några av dessa saker kan verka simpla och kanske till och med banala. Låt dig inte luras – ingenting kan vara längre bort från sanningen! Varje ungdomsledares största utmaning är att väcka ungdomarnas längtan och fascination till liv. Om inte Gud blir det häftigaste som finns så är det svårt att motivera till lärjungaskap. De senaste åren har jag och min fru sett om och om igen hur uttråkade & ljumma frikyrkoungdomar blir Jesusälskande lärjungar som tycker Guds rike är det häftigaste som finns. Jag älskar att se ljuset som tänds i ögonen när någon inser att det finns mer. Att Gud är godare än vad de kunde drömma om. Såhär uttryckte sig en av ungdomarna för ett tag sedan: “When you realize that the exiting life from the fairy tales is nothing, compared to the life that you have, with God.” Hon hade insett att hennes vardagsrelation med Gud är häftigare än Harry Potter och alla fantasyfilmer kombinerade. Hennes resa började ett år tidigare med att en vän berättade om vad Gud hade gjort i hennes liv.

145:4, 7 “Ett släkte prisar för ett annat dina verk och förkunnar dina väldiga gärningar. Man ska utbreda ryktet om din stora godhet och jubla över din rättfärdighet”

“Vad vi har hört och känner till, vad våra fäder har berättat för oss, det vill vi inte dölja för deras barn. För ett kommande släkte vill vi förkunna Herrens lov, hans makt och de under han har gjort. Han upprättade ett vittnesbörd i Jakob, sin undervisning gav han i Israel. Han fastställde den för våra fäder, och de skulle kungöra den för sina barn. Så skulle det bli känt för ett kommande släkte, för barn som en gång skulle födas, och de skulle berätta det för sina barn. De skulle då hoppas på Gud och inte glömma hans verk utan följa hans bud.” (Ps 78:3-7)

“Folket tjänade Herren så länge Josua levde och så länge de äldste levde, de som var kvar efter Josua och som hade sett alla de stora gärningar som Herren hade gjort för Israel…men när också det släktet hade samlats till sina fäder [dött], växte ett annat släkte upp efter dem, ett som inte kände Herren eller de gärningar som han hade gjort för Israel. Och Israels barn gjorde det som var ont i Herrens ögon…” (Dom 2:7,10-11)

När Israels folk glömde vad Gud hade gjort för dem (vittnesbörden) så tappade de fokus och blev avgudadyrkare. Det är samma sak idag. När berättelserna om Guds fantastiska gärningar dör ut mitt ibland oss så förlorar vi vår identitet, vårt hopp och vår förväntan. Det leder till att färre saker sker vilket leder till ännu färre vittnesbörd osv. Det blir en negativ spiral som måste brytas. Med tiden så riskerar vi att bygga altaren kring vår egen förmåga eller intelligens istället för Gud. Det skulle inte märkas om Gud lämnade våra samlingar eftersom vi i praktiken redan har byggt en struktur som inte kräver hans ingripande för att fungera.

Ibland när jag träffar våra ungdomar så pratar de nästan i munnen på varandra när de berättar om vad Gud gjort i deras liv senaste tiden! 😉 Det händer ofta att Gud blir samtalsämnet, – i skolan, fritidsgården, på fikat efter mötet m.m. Vi har idag en kultur där ungdomarna ofta säger saker som: ”Gud är amazing!” ”Gud är sååå god!” ”Yay God!” ”Det är såå spännande att vara kristen!” Men så var det inte från början. Att skapa en kultur av vittnesbörd kräver medvetet arbete. Såhär har vi gjort:

KONSTEN ATT SKAPA EN ViTTNESBÖRDSKULTUR

1. HA NÅGOT ATT VITTNA OM!
Det är svårt att skapa en vittnesbördskultur om ingenting händer i ungdomsgruppen. 😉 Ofta kommer vittnesbörden som en naturlig följd när Gud gör saker i ungdomarnas liv. Därför har jag detta inlägg som del 6 i bloggserien. När det jag skrivit om tidigare i serien blir en verklighet i din ungdomsverksamhet så blir vittnesbördskulturen mer naturlig. Men vittnandet har även en viktig roll i själva inledningsfasen i förnyelsen och kan ge gnistor som tänder elden.

Innan Anden började verka tydligt i vår ungdomsgrupp så berättade vi om vad som hände på andra platser och visade youtubeklipp. När Gud började göra liknande saker hos oss så blandade vi och vittnade om både när och fjärran. Det påbörjar en positiv cirkel: ju mer som händer, desto mer vittnesbörd. Ju mer vittnesbörd, desto mer händer. Till slut uppstår ett momentum där nya ungdomar på kort tid tar till sig kulturen och sedan bidrar till momentumet genom egna berättelser.

2. GÖR GUD TILL ETT NATURLiGT SAMTALSÄMNE!
Det börjar som vanligt med oss ledare! 😉 Dela ditt eget liv med Gud med ungdomarna och berätta om andras erfarenheter och saker som du har hört – INTE BARA från scenen eller när du undervisar, utan även i andra sammanhang. Vi kan forma en kultur där det är naturligt att prata om Gud på skolan,fritidsgården, på facebook, filmkvällar m.m.

3. BOMBARDERA VARJE NY HEMGRUPP/KRISTENDOMSSKOLA/ETC MED ViTTNESBÖRD!
Lyckas vi som ledare väcka längtan och motivation så kan vi leda ungdomarna framåt. Vittnesbörden justerar deras förväntan efter Bibeln och påskyndar deras andliga utveckling. Dela t.ex. en story eller visa ett klipp inför lovsången eller temat varje vecka och säg något kort om vad det säger oss om Gud.

4. HA ViTTNESBÖRD SOM EN DEL I UNGDOMSMÖTET!
Vi inleder alltid våra möten med vittnesbörd. Berättelserna väcker längtan, förväntan och föder glädje som tar tillbedjan till högre höjder!

5. UPPMUNTRA UNGDOMARNA ATT SJÄLVA BERÄTTA!
Jag tror få saker uppmuntrar ungdomar så mycket som när jämnåriga berättar ”Godstories”! Det är inte alltid ungdomarna vågar dela, utan vill att vi ledare ska berätta, – vilket förstås är okej. Om någon i en hemgrupp berättar något för mig så uppmuntrar jag alltid personen att dela med hela gruppen om den vill.

6. SKRiV OM VAD GUD GÖR!
Jag har en fil på datorn där jag skriver ned allt som Gud gör: Gudsmöten, helanden, profetiska tilltal, genombrott av olika slag m.m. Förutom att dela anonymiserat i olika mindre grupper så tar jag tid och delar lite guldkorn med hela ungdomsgruppen. Jag tror att det ger Gud ära när vi minns vad han har gjort och firar det tillsammans regelbundet. Dela aldrig enskilda personers upplevelser med hela ungdomsgruppen utan personens tillåtelse.

7. FÖR EN ANDLIG JOURNAL ÖVER VAD GUD GÖR I DITT EGET LIV!
Jag har en fil på datorn som jag kallar ”the Godfile – the history of God in my life”, där jag utifrån olika kategorier skriver ned allt som Gud har gjort i mitt liv sedan jag kom till tro. Ibland läser jag igenom allt och tackar Gud. Efteråt känner jag mig uppmuntrad och påmind om att Gud är fantastisk och vill göra samma saker idag, imorgon och resten av mitt liv. Mitt perspektiv förändras och jag möter livet med en förnyad inställning.

Vittnesbörd är som gnistor som sätter våra hjärtan i brand.
Vittnesbörd påminner oss om vem Gud är & ger oss mod att ta risker.
Vittnesbörd väcker nyfikenhet och längtan.
En vittnesbördskultur är en naturlig del av en ungdomsverksamhet i Guds kärlek & kraft.

Blessings!
/David


En reaktion på ”Ungdomsverksamhet i Guds kärlek & kraft | del 6: Skapa en vittnesbördskultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s