Ungdomsverksamhet i Guds kärlek & kraft | del 8: Kraftevangelisation

Jesus säger att vi är världens ljus. Ju längre bort en ljuskälla lyser, desto starkare är skenet vid ljusets källa. Om vi bara har blickarna vända inåt så kommer inte ljuset lysa lika starkt som när vi riktar oss bortom vår egen horisont. Guds närvaro kommer alltså att vara starkare i en församling som ser att det Gud gör inte bara är till för dem, utan för resten av staden. Naturligtvis evangeliserar vi inte för att Gud ska verka starkare bland oss kristna! Det vore att drivas av felaktiga motiv. Poängen är följande: om vi efter att Anden förnyat oss och utrustat oss med kraft inte använder det för att utbreda Guds rike så kommer troligen Andens verk mitt ibland oss att dö ut. Det som Gud hade tänkt skulle leda till människors frälsning dör ut i förtid.

What stays in church, dies in church.
– Bill Johnson

Det är därför viktigt att vi ledare tidigt kopplar samman Andens kraft inte bara med att betjäna varandra, utan också med evangelisation. På många platser runt om i världen så har fler mirakler börjat ske på gator, skolor, arbetsplatser, köpcentrum m.m. än vad som sker inom församlingens verksamhet. I Apostlagärningarna kan vi se samma mönster.

Varken jag eller min fru är evangelist. Vi är naturligtvis alla kallade att leda människor till tro, men evangelisation är inte vår starka sida. Vi är därför inte heller de bästa på att tända och träna upp evangelister. Denna del är därför också en av ungdomsverksamhetens svagare sidor Jag har varit ute några gånger och tycker det är spännande och roligt men hamnar som många pastorer i pastorsfällan: tiden räcker helt enkelt inte till de som befinner sig utanför kyrkans väggar. Tragiskt men sant. Som tur är har vi haft en annan ledare som regelbundet tagit med sig ungdomar ut på Örebros gator för att demonstrera Guds rike och berätta om Jesus. De senaste åren har Gud helat över 60 personer i Örebro centrum. Lika många har känt Guds beröring på olika sätt.

Jag tror att det är någonting inom varje troende som vaknar till liv när vi får dela det fantastiskt glada budskapet med människor. Om vi inte uppmuntrar och hjälper ungdomarna att evangelisera så är risken stor att de inte gör det när de blir äldre heller. Risken finns också att det Anden gör börjar handla mer om kicksökande än om utrustning för andras skull. Mer om olika fällor och diken för en ungdomsverksamhet i Guds kärlek och kraft senare i bloggserien.

Det finns olika sätt att evangelisera:

  1. Presentation evangelism. Att genom ord förklara, berätta och vittna om evangeliet.
  2. Presence evangelism. Att genom handlingar och kärlek visa på Jesus.
  3. Power evangelism. Att genom Andens kraft visa att Gud existerar och är god.

Naturligtvis är vi kallade till alla tre! Vi har dock känt oss mest bekväma med power evangelism. Människor i vårt postmoderna samhälle uppskattar generellt inte när man delar ut reklamlappar eller startar intellektuella diskussioner om livsfrågor. De flesta är trötta på att bombas av reklam och frågar sig inte vad som är sant, utan vad som är verkligt. Den postmoderna människan längtar efter andlighet och någonting som fungerar i vardagen. Kraftevangelisation erbjuder någonting (helande, profetiska tilltal, Guds beröring) och efteråt när någonting förhoppningsvis har skett, så är människor öppna för att höra om Jesus.

Jag har tidigare skrivit en bloggserie som heter ”Gatuevangelisation for dummies”! 😉
Kolla gärna in den om du vill veta mer om hur vi gör när vi är ute:

Del 1: Intro
Del 2: Att våga ta steget!
Del 3: Översikt över modellen

PRAKTISKA TIPS

1. IDENTIFIERA EVANGELISTER!
Du kanske liksom jag inte är någon supervangelist! Lugn, det behöver du inte vara! Som ledare bör vi alltid omge oss med andra som kompletterar oss så att ungdomsverksamheten blir mer balanserad. Ge utrymme för evangelister att tala in i dina ungdomars liv och ta med dem ut. Du kanske ser en ledare eller äldre ungdom med potential att leda hela evangelisationsarbetet men som ännu inte är riktigt redo. Ge personen tid och följ med honom ut tills han är självgående.

2. LEV SJÄLV ETT EVANGELISERANDE LIV!
Även om du är lyckligt lottad och har andra ledare som är evangelister så betyder det mycket för ungdomarna om du som huvudledare visar vägen. Du kanske inte hinner/vill gå ut flera gånger i månaden, men några gånger om året är säkert möjligt. Naturligtvis kan du leva ett evangeliserande liv i vardagen i mötet med människor! Kraftevangelisation handlar inte bara om att gå ut och möta främmande människor på stan.

3. UNDERVISA OM DET STORA UPPDRAGET!
Som pastor blir jag lätt fokuserad på ungdomarnas andliga utveckling och undervisar för lite om missionsuppdraget. Predika om evangelisation & mission och undervisa praktiskt i hemgrupperna om hur man gör för att nå sina vänner. Ungdomarna bör se sig själva såsom Jesus ser dem: som världens ljus var de än befinner sig!

4. TA REGELBUNDET MED UNGDOMAR UT!
Ta själv med eller låt andra ledare ta med ungdomar ut och evangelisera på olika sätt. Det är viktigt att evangelisation blir en naturlig del av ungdomsverksamheten, precis som hemgrupper m.m. Ibland kan ni finnas med på olika events i stan (eller göra egna) men jag tror att regelbundenhet är A & O.

5. TRÄNA UPP ANDRA SOM KAN TRÄNA UPP ANDRA SOM KAN….!
Naturligtvis ska alla som vill få möjligheten att gå ut. Men jag tror det är strategiskt att identifiera några som längtar och har goda förutsättningar för gatuevangelisation och fokusera på dem en tid. Det gäller både ledare och ungdomar. Ju fler ledare och ungdomar du har som är självgående, ju fler kan ni sedan ta med er ut och träna.

6. LYFT FRAM BERÄTTELSER OM MOD!
När någon eller några tagit steget och gått ut på stan eller bett för en väns huvudvärk på skolan så lyft fram det vittnesbördet i ungdomsgruppen och hylla det! Det väcker mod och längtan hos resten av gruppen.  

 7. TÄNK INTE EVANGELISATION FÖR SMALT!
Alla är kallade att leda andra människor till tro. Alla är kallade att be för sjuka och demonstrera Guds rike. Men jag tror inte alla är kallade att göra det på stan med totala främlingar! 🙂 Om du som ledare bara talar om att gå ut på stan så kommer de ungdomar som inte känner sig hemma med det att känna att evangelisation inte är något för dem och de kommer att gå runt med ett dåligt samvete över att de inte räcker till. Därför är det viktigt att tala bredare om evangelisation och fokusera minst lika mycket på att leva ett evangeliserande liv i sin familj, bland vänner och på skolan. 

”Ni är världens ljus” (Matt 5:14)
– Jesus Kristus

Blessings!
/David 


3 reaktioner på ”Ungdomsverksamhet i Guds kärlek & kraft | del 8: Kraftevangelisation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s