Ungdomsverksamhet i Guds kärlek & kraft | del 9: Teologiska grundpelare

Jag tror inte att Gud är lika intresserad av teologi som vi är! 😉 Faktum är att han genom historien har använt människor från vitt skilda traditioner och teologiska bakgrunder. 100 % renlärighet är inte det som gör att Anden faller, – andlig hunger & bön är snarare himlens valutor. Gud är mer intresserad av våra hjärtan än våra åsikter. Det innebär inte att teologi är oviktigt, tvärtom! Hur vi tänker formar våra liv och kan öppna eller stänga oss för Gud. Dålig teologi kan verkligen förstöra för Guds rike. Tror vi ledare t.ex. inte att mirakler är en normal del av det kristna livet, så kommer vi inte att prioritera att träna ungdomarna i detta. Det vi tror avgör vad vi gör.

Därför vill jag nu så kortfattat som möjligt presentera 5 teologiska grundpelare för en ungdomsverksamhet i Guds kärlek och kraft. Det finns givetvis flera, men det är dessa som jag har sett varit grundläggande för oss. Jag väljer att inte nämna de som är uppenbara, – t.ex. den helige Ande och Andens gåvor.

1. GUD ÄR GOD!
”Gud är så god”, ”han älskar oss verkligen”, ”Gud är min pappa och jag behöver inte vara rädd för Honom”, ”Han är så underbar” är exempel på saker som jag ofta hör våra ungdomar säga. När ungdomarna förstår att Gud älskar dem och alltid är godare än vad vi tror så händer någonting inom dem. De vågar med stor frimodighet komma inför hans tron, lämna sina liv i hans händer, tillbe honom och ha gemenskap med honom. När de får en uppenbarelse av Guds godhet så föds en passionerad kärlek till honom.

Vi undervisar därför om Gud som vår kärleksfulle Fader. Vi säger ofta saker som ”Gud är god”, ”Gud är på gott humör”, ”Gud är galet förälskad i dig” m.m. vilket ungdomarna snart tar efter och det blir en del av kulturen. Vi talar även regelbundet om lösningen på det ondas problem, så att inte ungdomarna skyller allt världens lidande på Gud. Vill du veta mer om det så rekommenderar jag min bloggserie ”Den andliga konfliktsynen”. Klicka HÄR för att komma till första delen i serien.

2. ALLT HANDLAR OM RELATIONEN!
Ibland tror nog somliga att vi fokuserar på Andens gåvor och det övernaturliga. Det gör vi inte! 🙂 Vi är däremot extremt fokuserade på en annan sak: Relationen! Vi har en relationsorienterad teologi där Gud skapar människan för att ösa sin kärlek över henne och ta emot hennes kärlek tillbaka. Han skapade världen för att se den kärlek som Fadern, Sonen & den helige Ande delar ska uppfylla hela jorden. Genom att vi älskar varandra såsom Gud älskat oss så skapas ett oavbrutet flöde av kärlek över hela planeten! Bibeln handlar om hur Gud försöker återfå relationen till oss och till slut öppnar vägen för oss genom Jesus Kristus. När ungdomarna förstår detta så påverkar det kulturen i en mycket god riktning.

Vi lägger därför mycket krut på att hjälpa ungdomarna att få en relation med Gud i vardagen som håller. Som jag skrev tidigare i inlägget om Gudsorienterade samlingar så försöker vi utforma allt vi gör kring just Relationen.

3. JESUS SOM VÅR FÖREBILD!
Jesus sa att vi kommer att göra samma gärningar som han gjorde och ännu större (Joh 14:10-14). Har du tänkt på att Jesus inte ens multiplicerade ett geléhallon eller upptäckte en kamel från de döda innan Anden kom över honom efter dopet? 😉

”Gud smorde Jesus från Nasaret med den helige Andes kraft, han som gick runt och gjorde gott och botade alla som var i djävulens våld”. (Apg 10:38)

Lukas gör det här tydligt för oss att Anden var källan till Jesu tjänst. Läs gärna de första fyra kapitlen i hans evangelium, – där highlightar han också sambandet mellan Anden och Jesu tjänst. I kapitel 24 talar Jesus om för lärjungarna att de ska stanna i staden tills de får kraft från höjden. Jesus visste att lärjungarna inte skulle kunna likna honom i hans tjänst innan de fått del av samma Ande som han verkat genom.

Naturligtvis var Jesus Gud även under sin tid på jorden. Men han valde att avstå från att använda sig av sin gudomlighet. Varför? Svaret på den frågan är extremt viktig. Jesus avstod från detta för att kunna vara ett realistiskt föredöme för oss. Om Jesus gjorde allt genom Andens liv och kraft så innebär det att vi kan göra det Jesus gjorde. Jesus blir den mest normala kristne i hela Bibeln! 😀

Vi undervisar ungdomarna med Jesus som utgångspunkt. Vi är kallade att följa och bli lika honom på alla plan, förutom hans gudomlighet.

4. GUDS RIKE ÄR HÄR!
Jesus kom inte ensam till jorden. Han med sig sin värld!

The Kingdom of God is the sphere in which God is king.
– Gregory Boyd

Himmelriket är den osynliga sfär där Gud regerar. Det kan finnas i människor, bland en grupp människor och över mer eller mindre stora platser. Guds rike är som en jäst som ska genomsyra hela degen (jorden). Det är som ett frö som växer till ett gigantiskt träd. När Jesus talar om att utbreda Guds rike så kopplas det alltid samman till att leda människor till tro, bota sjuka, kasta ut demoner och uppväcka döda. Vi är inte kallade att passivt försöka hålla ställningarna mot satans rike. Vi är kallade att genomsyra jorden med Guds kärlek, sanning, kraft och liv. Bönen ”låt din vilja ske, på jorden såsom i himlen” (Matt 6:10) blir en tjänande och utgivande livsstil för den som har en Gudsrikesmentalitet. Vi är himmelens ambassadörer som förmedlar Guds vilja till jorden.

5. VÅR SANNA IDENTITET!
Vi är Guds avbilder. Vi är mer lika Gud än vad vi tror! 😉 Gud har skapat varje individ helt fantastisk, – med unik personlighet och unika gåvor. När vi räddades och började följa Jesus återfick vi vår sanna identitet. Vi är inte längre syndare, – vi är helgon som kan synda! Bibeln säger att vi är konungar och präster, Guds barn, skuldfria, Jesu vänner, himmelska medborgare, ett med Gud, jordens förvaltare, har tillgång till all andlig välsignelse i himlen m.m. Vår Fader är Rikets kung och vi är därför prinsar och prinsessor i Guds rike!

När vi ser oss själva och andra genom Guds ögon så förvandlar det hur vi är och hur vi behandlar andra. Vi formar medvetet en kultur av uppmuntran och heder där vi “firar” vilka människor är. Vi fokuserar inte på människors brister utan letar efter guldet inom dem! Detta är ingen motsättning till att hjälpa dem till frihet från synd och mörker.

Som vi vet är kampen om vår identitet stenhård. Media bombarderar oss med lögner. Även inom kyrkan förekommer tankesätt (t.ex. “jag-är-en-syndig-mask-teologi”) som bryter ner oss. Därför har vi samtal och undervisning om identitet i våra olika samlingar, vilket också leder till olika typer av förbönssamtal.

Blessings!
/David


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s