Anden i glaset och den idémotoriska effekten

Tänkande manMitt inlägg om anden i glaset slog besöksrekord på min blogg igår. Eftersom den idémotoriska effekten ofta återkommer när anden i glaset diskuteras så vill jag dela lite ytterligare tankar kring den. Den uppmärksammades på 1800-talet för att förklara slagrutor och pendlar m.m. Teorin går ut på att vi gör små rörelser i munnen eller struphuvudet när vi tänker på något, vilket kan avge små rörelser i armarna och händerna som försöker uppfylla det vi tänker.

Det är viktigt att inse att bara för att en person gör ett experiment med en pendel och det visar sig att pendeln (ett annat redskap för att söka svar från andar) rörde sig för att uppfylla personens inre önskan (idémotoriska effekten) så innebär det inte att det INTE finns andra som använder pendel där det är en demon som styr pendeln. Bara för att det finns en korvgubbe som har otillåtna tillsatser i sitt mos så innebär det inte att alla korvgubbar har det, även om det förstås är en hypotetisk möjlighet. 😉

Jag tycker det är mer sannolikt att I.M.E. regelbundet fungerar på en pendel än på anden i glaset. Endast en person håller i den och den är väldigt känslig för små rörelser. I Anden i glaset håller flera personer fingrarna på glaset. Om alla tänker olika saker och vill olika saker borde budskapen oftast bli nonsens. Även om en persons rörelsemönster håller i tre bokstäver i följd så borde en annan persons rörelser avbryta det och påbörja ett nytt och därmed göra meningen omöjlig. Dessutom borde det vara svårt att tänka i bokstäver istället för meningar. Att det skulle kunna finnas ett slags kollektivt undermedvetet som styr det hela är enligt mig mer spekulativt än att en ande gör det.

Många gånger har inte budskapen varit det som någon närvarande rimligtvis skulle vilja, medvetet eller undermedvetet. I.M.E. kan alltså inte förklara dessa budskap. Dessutom har många gånger den person som man frågar anden kring inte rört vid glaset. Andra gånger har budskapets innehåll varit nyheter för samtliga närvarande. Jag har varit inne på diverse forum och läst om mängder av fall där budskapen inte kunnat förklaras av I.M.E, trots att den som skriver är medveten om att effekten finns. Har även läst om hur glas börjat röra sig av sig själv och fortsatt ”skriva” trots att utövarna släppt greppet.

Det är viktigt att inse att för ateister med en naturalistisk världsbild så måste I.M.E. och andra psykologiska förklaringsmodeller förklara allt. Alternativet är att de har fel och de skulle då behöva ompröva hela sin världsbild och sin ateistiska tro. Vill bara poängtera att det givetvis finns en tydlig agenda även där.

Framför allt så förklarar inte I.M.E. de påtagliga besöken av andar och de konsekvenser som följt efteråt. I.M.E. tar dessutom ingen hänsyn till mänsklighetens samlade kunskap om åkallande av andar från hela världen. Bibeln är tydlig med att en person kan komma under inflytande under en eller flera onda andar och varnar för att kontakta andar och döda. I.M.E. är en förklaringsmodell som kan förklara vissa budskap, precis som att det förekommer regelbundet att utövare medvetet flyttar glaset för att det är kul. Men det går inte att förneka att verkliga andar regelbundet dyker upp vid anden i glaset och liknande övningar.

Blessings!
/David


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s