Finns det någon ande i glaset?

GlassesI året julkalender får vi än en gång besöka det hemsökta Greveholm. Flera har reagerat på att ”anden i glaset” används för att få kontakt med andar. Men varför tycker man att det är olämpligt att denna övning finns med? Är inte bara anden i glaset ett partytrick eller en oskyldig lek? Är det inte bara deltagarna som medvetet eller omedvetet flyttar runt glaset? Det händer väl aldrig att en ande faktiskt dyker upp? Jag önskar att det vore så. För dig som inte vet vad anden i glaset är så går det ut på att man har ett papper med bokstäver och lite andra symboler framför sig. Det första man gör är att inbjuda en ande att komma. Sedan tar man ett glas och alla placerar ett finger på det och sedan ställer man frågor till anden som då genom samtliga flyttar runt glaset på pappret och svarar på frågor. Ouijabord fungerar ungefär likadant.

Att söka kontakt med andar och välkomna dem att tala är något man gjort i tusentals år och det praktiseras t.ex. inom schamanism, hinduism och inom New Age. Att det finns en andevärld som interagerar med oss är något som människan trott och haft erfarenhet av så länge vi kan minnas. Även om olika religioner och rörelser tänker lite olika kring dessa saker så är man överens om att det finns andar som kan påverka våra liv, – inte minst om vi välkomnar dem att göra det.

För x antal år sedan träffade jag en person, låt oss kalla honom Johan. Han och en grupp av hans vänner bestämde sig för att testa anden i glaset. Efter en stund fick alla i rummet panik samtidigt. De upplevde en stark ondskefull närvaro som uppfyllde rummet och folk ropade, grät och sprang ut ur rummet. Jag vet inte vilka konsekvenser detta fick för de andra som var närvarande. Men jag vet vad som hände Johan. Efter detta började han få problem med mardrömmar, fick psykiska problem och även en del fysiska problem som saknade förklaring. Men det var inte det värsta. Det värsta var att en ande började besöka honom om kvällarna och terrorisera honom på olika sätt. Detta pågick i flera år.

Okej, – men du är ju kristen. Det är därför du tror sådär!

Det är inte bara kristna som tror att anden i glaset kan få negativa konsekvenser. Jag hittade precis en hemsida där en erfaren utövare av anden i flaskan lagt ut regler och tips för dem som vill börja utöva detta. Han varnar för att betrakta detta som en lek eftersom hans erfarenhet är att ett felaktigt eller slarvigt användande kan vara farligt och nedbrytande för utövarna. Han berättar att många fått problem med onda andar eftersom de inte följt det protokoll som man bör följa i kontakt med andevärlden. Att man kan få problem med onda andar är common knowledge bland mediums, spiritister m.fl. Jag tror med andra ord att personen bakom hemsidan inte är positiv till att anden i glaset är med i årets julkalender. Själv har jag redan hört från flera håll att barn som sett programmen vill börja leka anden i glaset. Hur väl tror du att en femåring hanterar mötet med en nyckfull andlig verklighet?

Ett medium är en person som välkomnar en ande att använda sin kropp för att förmedla budskap från andra sidan. Detta blir mycket likt anden i glaset där utövarna välkomnar en ande att kanalisera ett budskap genom dem som grupp. De välkomnar med andra ord en ande att aktivt närvara i rummet, tala in i deras liv, och att genom deras händer bilda ett budskap. Gruppen gör sig nästan till ett medium för en ande, vilket är allvarliga saker.

Hur ser då kristna på den andliga verkligheten? Kristna förnekar inte att det finns andar. Bibeln och kyrkohistorien visar oss att det finns mängder av andar som påverkar vad som sker på jorden. De som fortfarande följer det uppdrag som Gud gav dem när han skapade dem kallas änglar. De som gjort uppror och valt sin egen agenda kallas för fallna änglar eller demoner. Gud varnar oss för att försöka kontakta änglar eller demoner och för att kontakta döda eller besöka medium. Han vet vilka konsekvenser detta kan få och vill skydda oss eftersom att han älskar oss. Det finns alltså goda och onda andar.

Problemet med att åkalla andar är att man endast kommer i kontakt med onda andar. Eftersom änglar inte låter sig kontaktas direkt (det är alltid de som tar initiativet när Gud vill) så är det bara de onda andarna som svarar. Kristna tror inte att det finns neutrala andar. Även om anden till en början verkar snäll så gör den bara det för att locka utövarna att gå djupare och få större inflytande över dem. Alla onda andars agenda är att bryta ned och förstöra för människor. Bibeln skriver att fallna änglar gärna maskerar sig som goda änglar för att leda oss vilse. Det är många f.d. mediums, spiritister, häxor m.m. som berättar hur en ande som först varit vänlig och hjälpsam med tiden blivit allt mer destruktiv och förslavande och till slut försökt ta deras liv.

Det som gör mig mest bedrövad är att många kristna saknar kunskap och insikt i dessa saker. Några förnekar i princip den andliga verkligheten helt och argumenterar likt västerländska skeptiker som är influerade av en naturalistisk världsbild. Detta är tragiskt eftersom att de då inte kan hjälpa dem som har problem med onda andar på olika sätt. Det gör också att de som längtar efter en andlig verkligheten inte söker sig till kyrkan utan till New Age för att få svar. En annan konsekvens blir att de som faktiskt har demoniska problem inte vågar berätta detta för kristna eftersom de riskerar att bli misstrodda och stämplade som mentalt ostabila. De får vända sig till medium istället. Vakna upp kyrkan!

Till sist så vill jag säga att det förstås inte alltid kommer andar när människor gör anden i glaset. Det händer att någon utövare medvetet rör glaset mellan olika bokstäver. Gruppen kan även omedvetet röra glaset mellan bokstäver. Man undersökte detta under 1800-talet och det kallas för idémotoreffekten. Men de som bortförklarar alla budskap och händelser utifrån detta missar poängen. Idémotoreffekten bygger på att våra tankar skapar små rörelser och gör att vi utan vi själva vet om det rör oss för att få det resultat vi tänker. Man menar att detta sker till stor del undermedvetet. Vill du läsa mer om varför jag inte anser att det kan förklara anden i glaset så läs mer i ett kommande inlägg! Några korta tankar redan nu:

Effekten förklarar inte att andar faktiskt dyker upp, börjar tala med hörbar röst eller att utövare börjar plågas av andar och mystiska problem efteråt. Det förklarar heller inte varför många kristna ledare och själavårdare har erfarenhet av att personer som gjort anden i glaset behöver själavård eller befrielse efteråt. Joachim Elsander, pastor inom EFK, skrev följande till mig angående anden i glaset på twitter härom dagen:

…med företeelser som varje själavårdare vet skapar otrygghet och andra problem så drar jag öronen åt mig.

Jag vill alltså avråda dig från att göra anden i glaset.
Det är bättre att kalla på Jesus eller den helige Ande! 🙂
Man vet vad man får och man kommer i kontakt med
källan till alla andar, – Gud själv…!

Blessings!
/David


18 reaktioner på ”Finns det någon ande i glaset?

 1. Det är ingen lek jag skulle rekommendera heller. Men tyvärr stämmer inte allt du skriver broder.

  ”Idémotoreffekten ger slumpmässiga rörelser och kan inte ge långa meningar som faktiskt stämmer utifrån specifika frågor”

  Idéomotoreffekten kan styras av ett slags kollektiv (undermedvetet) val och detta kan mycket väl leda till att namn, meningar och tal (som ingen tror sig känna till) kan komma fram i spelet.

  1. Jag menar att effekten generellt ändå är slumpmässig och inte kan förklara alla budskap som ges. Men det undermedvetna kan förstås påverka. Vet inte om man kan säga att effekten är så genomveyenskaplig heller, det kollektiva undermedvetna känns ganska spekulativt.

   1. Idéomotoreffekten är långt ifrån slumpmässig. Tvärtom reagerar den på det vi tror oss anse.

    Det räcker med att en person tänker på bokstaven ”T” såkommer glaset börja röra sig dit- och när det väl är i rörelse så sker det ”kollektivt”.

    1. Läst på mera om effekten nu. Har även läst runt på massa forum där människor medvetna om effekten delar exempel där effekten ej kan förklara budskapet som ges.

     Jag tycker att hela teorin är relativt spekulativ, särskilt när den appliceras på anden i glaset. En sak med pendeln, och det kan säkert ske någon gång i anden i glaset, men att någon VANLIGEN undermedvetet skulle tänka bokstav efter bokstav i följd och få glaset att röra sig så starkt tycker jag inte håller. Om alla tänker olika saker borde detta inte funka. Då borde en persons undermedvetna rörelser regelbundet avbrytas av andras tankerörelser och budskapet bli nonsens.

     Finns dessutom mängder av exempel på när budskapet är något som närvarande personer inte då visste.

     Jag tycker att detta verkar vara ett typexempel på när ateister måste förklara bort övernaturliga fenomen. Som sagt, effekten förekommer säkert nån gång, men kan inte förklara alla budskap och framför allt inte andars närvaro och de konsekvenser som följer efteråt.

     Bara för att någons pendel styrts av effekten innebär det inte att ingens pendel se senaste 1000 åren styrts av andar.

  2. Att anden i glaset är med i julkalendern är 100% rätt och inget att överhuvudtaget fästa sig vid. Public service ska inte påverkas av hokus pokus-människors idéer och fantasier. Att du kan dra upp ett par exempel på att anden i glaset är något mer än en barnslig lek betyder ingenting. Fram med evidensbaserat tyckande istället för att vilja gå efter mediums och andra verklighetsfrånvända människors ”kunskap”.

   1. Du har naturligtvis rätt till din åsikt! 🙂
    Vetenskapen är en metod för att analysera vårt fysiska universum. Den har alltså en inneboende begränsning. Att säga att något inte finns för att vetenskapen inte kan finna det är som att säga att det inte finns ett träföremål nedgrävt på en plats för att man inte hittar det med en metalldetektor.

    Att tro att det inte finns någonting mer än vad vetenskapliga metoder hittat är inte vetenskapligt, utan är en livsåskådning och tro.

    Hur ska människor som plågas av andar kunna bevisa det för dig med hjälp av metoder utformade för att analysera fysisk materia? Det går förstås inte. För att vidga sitt perspektiv måste man alltså vara öppen för att gå utanför vetenskapens inneboende begränsningar.

    Allt gott!
    /David

 2. Det går inte att svara dig mer… Något märkligt kommentatorssystem?

  Det är inte mer spekulativt än att säga att det är en ande som styr…

  Idéomotoreffekten och en gemensam guidning av ett glas eller t.om. ett bord är inget lätt att förstå – men det betyder inte att det inte fungerar…

  Om du inte vill läsa allt om det kan du se en kort show (4 min) med mentalisten Derren Brown som utför en rutin med ett bord som rör sig utifrån idéomotoreffekten och folks undermedvetna…

  1. Just det, ska kolla upp om jag kan adda längre trådar! 🙂 Tack för mer info om IME. Håller just på och uppdaterar mitt inlägg. Som du skrev så är inte IME-tanken att det rör sig slumpmässigt. Anser fortfarande att den inte håller som generell förklaringsmodell för just anden i glaset, återkommer till det i nya versionen av inlägget.

   Har läst om bordet m.m, men tack för länken! 🙂

 3. Bra skrivet, du har formulerat dig mkt bra och snyggt tycker jag.
  Bra att varna för sånt här och liknande, det tas på alldeles för litet allvar.
  Tack

    1. Jag håller inte med dig här Samuel, för ovanlighetens skull! 😉
     Det är mycket ovanligt att man tar in personer med motsatta åsikter för undervisning, inte bara inom kyrkan utan också i samhället i övrigt. Jag skulle tex bli förvånad om humanisterna skulle bjuda in mig för att vittna om mirakler och kritisera övertro på vetenskap. Som pastor undervisar man flera gånger i veckan och det är orimligt att ta med personer som tycker annorlunda på regelbunden basis. Vad jag dock gör är att jag ofta säger ”detta är inte alla kristna överens om” och så presenterar jag alternativa synsätt. Som ledare tror jag samtidigt att man behöver ha en övertygelse och förmedla den, – man skapar en riktning och en väg att följa. Så länge man uppmuntrar frågor och är tydlig med att man får tänka olika så ser jag inga problem med det.

  1. Hej Oliver! Nej, det skulle jag inte säga. Likheten är tron att det går att komma i kontakt med en destruktiv andlighet. Sen upphör likheterna.

   Mycket annat tokeri blandades in i häxprocesserna:
   – Oförståelse för örtmedicin och annan medicinsk praktik
   – Häxtester som den anklagade inte kunde överleva
   – Allmänt maktmissbruk och andra agendor
   – Sist men inte minst: tanken att den som sysslar med häxeri och det ockulta ska straffas.

   De flesta religioner tror på andar i någon form, men det är ovanligt att man tänker att de som kontaktar dem ska straffas. Jag tror att det kan vara skadligt, men respekterar dem som gör det.

   Hur tänker du själv? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s