Recension | Jesus Culture with Martin Smith: live from New York

Jesus Culture with Martin Smith: Live from New YorkFör några veckor sedan släpptes Jesus Cultures 8:e livealbum, – Jesus Culture with Martin Smith: live from New York. Jesus Cultures skivsläpp är det närmaste hysteriska fandomvibrationer jag kommer numera. Jag vet redan på förhand att dessa 16 låtar kommer att spelas timme ut och timme i hörlurarna på bussen, hemma i vardagsrummet, i ungdomsverksamheten och överallt egentligen. För dig som inte är bekant med Jesus Culture så är det en ungdoms och studentrörelse som utgår från Bethel Church i Californien som vill resa upp och utrusta en ung generation som förändrar världen. Musiken som deras lovsångsteam producerar får allt större spridning och anses av många vara trendsättande och cutting edge just nu. Sången ”How he loves us” med Kim Walker har setts över 8, 5 miljoner gånger på Youtube.

Det som utmärker Jesus Cultures lovsångsmusik är:

  • Ingen scenshow eller publikfrieri utan 100 % fokus på tillbedjan.
  • Sångerna är ofta minst 7 minuter långa. Det ger utrymme för mer dynamik i musiken och sångernas potential maximeras. Som tillbedjare får man mer tid att gå djupare i tillbedjan och gemenskap med Gud.
  • Soundet präglas av lite tyngre trummor, mäktiga synthmattor och gitarrer. Svårt att beskriva ett sound, men Jesus Culture har verkligen hittat sitt eget. Jag hör regelbundet hur även icke troende attraheras av själva musiken.
  • Albumen har många ”pursuit-sånger”, d.v.s. sånger som uttrycker längtan efter Gud, är böner om mer, eller är sånger där man har gemenskap med Gud.
  • Lovsångsledarna leder även i spontan tillbedjan.
  • De skriver egna sånger men gör även covers.

Martin Smith, sångare i Delirious, är en av dem som anser att Jesus Culture är en viktig del av lovsångkartan idag. Delirious är ett av de lovsångsband som banat väg för dagens lovsångsgenre och har betytt mycket över hela världen. När Delirious hade haft sin sista konsert så sökte Martin kontakt med Jesus Culture och lärde känna dem och de kände att de ville göra något tillsammans. Relationen mynnade ut i den kväll av tillbedjan i New York som fångats på nya albumet. Se mer om deras samarbete i videon nedan:

Nu till recensionen av nya albumet! Kort sagt: en suverän lovsångsskiva! 🙂 Mycket bra sound och bra balans mellan liveatmosfär och album. Kim Walker Smith, Chris Quilala och Martin Smith sjunger inte bara bra utan med en känsla och inlevelse som berör. Fire never sleeps inleder albumet och är min personliga favorit. Den är en bön som välkomnar Guds eld att uppfylla oss. Verserna har ett drivande beat och refrängerna lyfter verkligen.

Your love is like a furnace where Fire never sleeps

En annan höjdpunkt är ”Pursuit” där Kim Walker Smith gör en riktigt bra tolkning av Daniel Bashta’s sång om att leva för att söka Gud och Hans närvaro. Dynamiken och arrangemanget är mäktigt och soundet  bär verkligen upp den längtan och hunger texten ger uttryck för:

I will pursue You, I will pursue Your presence
I can’t live without Your presence. I can’t live without Your presence

Min tredje favorit är nog ”I am in love with You”. Chris lyfter den här sången till nya höjder och gör att den känns fräsch och levande igen. 

I cant’t get enough of You, cause I am in love with You

Andra bra låtar är Walk with me och Holy Spirit. United Pursuits Set a fire har redan blivit en anthem och känns inte lika cutting edge som förra året, även om Jesus Cultures tolkning är bra. 

Detta är verkligen inget försök till att göra en objektiv recension, – jag älskar verkligen Jesus Cultures musik. Men jag ska försöka pressa fram några negativa saker! 😉 Jag tycker det är synd att Kim skrivit om en av delarna i Walk with Me. Den tidigare versionen tycker jag var bättre, vilken jag förstås hör i bakhuvudet när jag hör den nya. Jag hade önskat lite mer tid i Set a fire där bandet leder. Över halva sången känns som att den består av publikens sång, vilket är mäktigt och fint – men jag saknar längre intensiv ledning. De låtar som tilltalar mig minst är Did you feel the mountains tremble, Show me Your glory, Oh how I love You och I belong to You. Det verkar bli fyra låtar som i praktiken inte finns med på skivan för min del. Den andra och tredje av dem är helt enkelt för uttjatade för mig just nu.

Jesus Culture with Martin Smith: live from New York kommer att berika min tillbedjan och Gudsrelation flera år framåt! 🙂
Provlyssna och köp skivan på iTunes här.

Blessings!
/David


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s