Kärlek, heder och piratkopiering

Från film som visas i början på många hyrfilmer
Från film som visas i början på många hyrfilmer

Såg just på en dokumentär om rättegångarna kring hemsidan Pirate Bay och hela debatten kring illegal fildelning. Tänker nu på predikan om ”Culture of honor” jag höll förra veckan. Om att leta efter guld i andra och hedra och ära människor. Ingår artister, skådespelare, musiker, filmskapare m.m. bland de människor som Gud kallar oss att hedra & älska? 

Tänker på att många (kanske de flesta) kristna jag möter fildelar, bränner cd-skivor, laddar ner musik & film, sprider mp3, kopierar dvd etc.

Tänker på att dessa artister, musiker etc uttryckligen säger att de vill att man betalar för deras kreativa verk. 

Tänker på vad det innebär att älska sin nästa. Om min nästa säger att de vill ha betalt för sitt jobb, är det då kärlek att ignorera det?

Tänker på heder. Att hedra kreativa människor. Om deras drömmar att kunna livnära sig på de gåvor som Gud har gett dem. 

Som jag ser det finns det två val: 

1. Antingen hedrar & älskar jag kreativa människor. 

2. Eller så ignorerar jag deras vädjan & vanhedrar dem för att spara pengar.

Tillåt mig att möta den vanligaste invändningen jag får när jag samtalar med människor som inte betalar för musik & film. De säger att lagstiftningen inte är helt tydlig. Att det enligt vissa inte alls är illegalt. 

Okej. Andra säger att det är olagligt. Det har ingenting med saken att göra. 

Om det nu skulle vara så att lagstiftningen inte är tillräckligt uppdaterad för att skydda kreativa människor i den digitala tidsåldern, kan vi då välja att utnyttja detta? Är det plötsligt helt okej att strunta i heder och kärlek? 

Jag menar att alltför många har blivit blinda. ”Alla gör det.” 
Dags att ta av skygglapparna och börja älska och hedra.
Eller? 

Förutom ”lagen är otydlig-argumentet” så hör jag regelbundet följande tre argument när jag samtalar med människor:

 1. ”Alla gör det”. Detta är faktiskt tyvärr det vanligaste argumentet jag hör. Faktum är att alla kulturer har ”kultursynder”, d.v.s. saker som stora delar av befolkningen gör och som anses vara ”normalt”. Tyvärr är det inte ovanligt att även kristna är blinda för dessa kulturella synder.
 2. ”Jag har inte råd”. Hör även detta regelbundet, särskilt från tonåringar. Sen när blev det en mänsklig rättighet att ha tillgång till all musik man vill ha? Kristna ungdomar vill ha råd att gå på bio, ha nice kläder, kunna fika på stan ibland, ha en bra mobil OCH ha all film & musik de vill ha. Det är inte svårt att förstå att frestelsen att kunna spara in på film och musik blir stor. Men faktum kvarstår: de vanhedrar kreativa människor och visar dem inte kärlek.
 3. ”Det är inte stöld på samma sätt som att stjäla ett fysiskt föremål.” De allra flesta skulle aldrig kunna tänka sig att gå in i en videobutik och stjäla en film. Men de har inga problem med att ladda ner filmen. I båda fallen så bryter man mot den önskan som de som producerat filmen har: ”betala för vårt arbete.” Nedladdning leder till förlorad inkomst, precis såsom fysisk stöld gör. Bara för att den fysiska filmen faktiskt försvinner från butiken, medan en digital fil bara kopieras och finns kvar, så blir det inte mindre stöld för det. Det ligger i sakens natur (digital vs fysisk vara) att stölden av dem måste se olika ut. Wake up! Bara för att det rör sig om digitala varor försvinner inte vårt moraliska ansvar.

Stöld. Smaka på ordet. Om jag ljuger regelbundet, vad är jag då? En lögnare. Om jag regelbundet stjäl och bryter mot upphovsrättslagen, vad är jag då? En tjuv. Stöld är enligt Bibeln en synd. Vad händer med mitt hjärta om jag stjäl regelbundet? Hur ser Gud på att jag inte bryr mig om artisters önskan om betalning? Vi måste börja våga prata om livsstil även på områden som utmanar vår samtid och kultur. Många kristna är mer bekväma att samtala om homosexualitet än fildelning. Varför? För att många av oss inte betalar för film & musik, medan betydligt färre är homsexuella. Vi väljer sällan att högröstat gå hårt åt synder vi själva sysslar med…

Jag dömer ingen som inte betalar kreativa människor för deras arbete.
Seriously. Jag gör inte det.
Men jag tvekar inte att fördöma fenomenet.

Det händer regelbundet att människor ger mig brända skivor i gåva eller nämner att de sett någon film som de laddat ner. I 90 % av fallen så säger jag ingenting och ger ingen moralpredikan. Om jag inte är inbjuden att tala in i någon annans liv så undviker jag att göra det. Efteråt så provlyssnar jag på skivan och köper den om jag gillar den (oftast via iTunes) eller så slänger jag den.

Jag drömmer om en ung generation kristna som
hedrar kreativa människor och vägrar att ta billiga genvägar.

Hur tänker du?
Svara frimodigt, jag kommer som sagt inte att fördöma dig! 😉

Ett intressant samtal pågår på ett facebookinlägg jag postade igår:

Blessings!
/David

ps. 
Piratpartiets agenda är ett fritt internet (bra) och ”fri tillgång till kultur” (mindre bra). Med andra ord: fri stöld och ingen upphovsrätt. Jag funderar på att starta ett nytt parti som heter ”Sjörövarpartiet”. Min agenda: fri tillgång till möbler. Det bör vara helt okej att gå in i vilken fysisk butik som helst och ta det man behöver, såvida det är en möbel. Jag tror många svenskar kommer att stötta mig – möbler kostar ju pengar. Vad möbelbranschen, snickare och designers världen över tycker om saken skiter jag i… 🙂
ds. 

5 reaktioner på ”Kärlek, heder och piratkopiering

 1. Om jag ser en stol och sedan har material och kunskap att bygga en exakt likadan stol bör jag få göra det. Om jag ser en film och sedan ar material och kunskap att bygga en exakt likadan film bör jag få göra det. Simpelt.

  1. Håller som du förstår inte med dig 🙂
   För det första så haltar grunden till liknelsen för att fysiska varor generellt är skyddade av patent.
   För det andra så skyddas sånger på liknande sätt. Jag kan inte lyssna på en sång och sedan släppa en egen skiva som låter exakt likadant.
   För det tredje så har inte nedladdning av film och musik särskilt mkt med din liknelse att göra, eftersom att de som laddar ner saknar kunskap och material att göra egna filmer/musik/tvspel av samma kvalité, de kopierar andras kreativa digital verk utan tillstånd från skaparen.
   För det fjärde så bygger mitt huvudresonemang inte på juridikbiten, utan på att visa kreativa människor heder och kärlek, att inte kröa över deras önskan om betalning för deras arbete.

   Let’s agree to disagree 😉

 2. Många goda tankar och argument, och jag håller med dig om nästan allt!

  Det jag inte går med på är påståendet att ”nedladdning leder till förlorad inkomst, precis såsom fysisk stöld gör”. Piratkopiering (bör f ö ej sammanblandas med ”nedladdning”, det kan bli lite knasigt) innebär självklart en inkomstförlust om man piratkopierar istället för att köpa något, men om man piratkopierar något av nyfikenhet, som man inte hade ”vågat” köpa (grisen i säcken osv…), och sedan köper det för att man gillade det, är det knappast en inkomstförlust.

  Jag piratkopierade ganska mycket när jag var yngre, och har på senare år köpt väldigt stora delar av filmer och musik jag piratkopierat. Om jag inte hade piratkopierat dessa verk tidigare är det föga troligt att jag hade köpt särskilt många av dem, då jag nu har råd att köpa musik och film i viss utsträckning, men egentligen inte ”har råd” att köpa grisen i säcken.

 3. Tack för detta inlägg! Det tog några veckor av tvivel, men efter att ha raderat allt nedladdat på datorn känner jag en sådan frihet! Det finns en sån frihet i att inte bara tänka att vissa saker är rätt och fel utan i att faktiskt agera på det! Känner att jag vill berätta för alla mina vänner! Hahaha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s