Bibeln och helandetjänsten del 1: Gud bryr sig om våra sjukdomar!

Här kommer det första inlägget av tre om Bibeln och helandetjänsten från Olof Edsinger (mer om gästbloggandet här)!
(bilden är dock mitt påfund!)

*******************************************************

Bibeln och helandetjänstenVad har Bibeln att säga om sjukdom? Och vad innebär det att vi som kristna har fått till uppdrag att be om helande för de sjuka? I tre artiklar ska jag försöka formulera vad jag uppfattar som en biblisk grund för den kristna helandetjänsten. Innehållet bygger på vad jag tidigare har skrivit i boken Tro stavas beroende (Libris 2002), en bok som numera är slut på förlaget.

Som vi alla vet inverkar det starkt på vårt allmänna välbefinnande när vi plågas av sjukdom och smärta. Sjukdom betraktas i alla länder och kulturer som något av det värsta som en människa kan drabbas av – och Bibelns budskap är att Gud bryr sig om detta. Evangelisten Matteus skriver:

Jesus vandrade omkring i alla städerna och byarna, och han undervisade i synagogorna, förkunnade budskapet om riket och botade alla slags sjukdomar och krämpor. När han såg människorna, fylldes han av medlidande med dem, för de var illa medfarna och hjälplösa, som får utan herde. (Matt 9:35-36)

Jesus hyste stark medkänsla med människor som var drabbade av sjukdom. Därför mötte han deras behov när de kom till honom och bad om helande. När några av Johannes Döparens lärjungar kom till Jesus för att ta reda på om han verkligen kunde vara Messias svarade han dem med orden:

Gå och berätta för Johannes vad ni hör och ser: Blinda får sin syn, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga predikas glädjens budskap. Och salig är den som inte tar anstöt av mig. (Matt 11:4-6)

Detta svar kan ses som ett tydligt bevis för att Jesus betraktade kroppens upprättelse och botandet av de sjuka som en av sina viktigaste uppgifter här på jorden. Något som blir särskilt intressant utifrån det faktum att allt det som Jesus gjorde sa något väsentligt också om hans himmelske Fader. Johannes skriver: ”Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud, och är hos Fadern, har gjort honom känd” (Joh 1:18; jfr Hebr 1:3). Johannes hävdar alltså att vi genom Jesus får den bild av Gud som han vill att vi ska ha av honom. Och människan Jesus ger oss bilden av en Gud som i alla lägen visar omsorg om de svaga och sjuka!

Denna bild av Gud är inte bara knuten till Nya testamentet. Redan i Gamla testamentet presenterar sig Herren med följande ord:

Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och håller alla hans stadgar, skall jag inte lägga på dig någon av de sjukdomar som jag lade på egyptierna, ty jag är Herren, din läkare. (2 Mos 15:26)

Om Gud själv kallar sig för ”läkare” är det inte konstigt att han, när han uppenbarar sig genom Jesus, så ofta utför olika slags helandeunder. Om vi läser vidare i Nya testamentet ser vi dock att Jesus inte nöjer sig med detta. Det uppdrag att bota de sjuka som han har fått av sin Fader ger han nämligen vidare till sina egna lärjungar. Enligt evangelisten Lukas kallade Jesus till sig sina tolv lärjungar och ”gav dem makt över alla onda andar och kraft att bota sjukdomar. Och han sände ut dem att predika Guds rike och bota sjuka” (Luk 9:1-2). Samma uppdrag omtalas i Markus version av Jesu missionsbefallning:

Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen. Den som tror och blir döpt skall bli frälst, men den som inte tror skall bli fördömd. Tecken skall följa dem som tror detta. I mitt namn skall de driva ut onda andar. De skall tala med nya tungor. De skall ta ormar i händerna, och om de dricker dödligt gift skall det inte skada dem. De skall lägga händerna på sjuka, och de skall bli friska. (Mark 16:15-18)

Uppdraget att bota de sjuka måste utifrån detta gälla för hela den kristna kyrkan, och troende i alla tider har därför också bett för dem som har varit sjuka. Kyrkofadern Origenes (död ca 254 e Kr) kallade kyrkan för ”helanderummet”, och Justinus Martyren (död ca 165 e Kr) gick så långt som att hävda att den som känner en person som är sjuk men inte ber för honom eller henne är skyldig till synd, eftersom den sjuke på så vis blir undanhållen sitt helande.

*******************************************************

Blessings!
/David


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s