Den osynliga verkligheten | del 2: Tre dimensioner av verkligheten

Den osynliga verkligheten designHur definierar vi verkligheten? Hur kan vi avgöra vad som existerar och vad som inte gör det? Västerländsk rationalism och scientism (läs mer om scientism här) menar att endast det som går att observera med vetenskapliga metoder existerar. Gud, änglar och andra övernaturliga fenomen är alltså bara påhitt. Eftersom vetenskapen är designad för att utforska vårt fysiska universum så är det kanske ingen större överaskning att den inte kan observera det övernaturliga. Det blir som att påstå att det inte finns fysiska böcker bara för att jag inte kan läsa dem på min e-boksläsare som är designad för att lagra e-böcker.

Även om kristna sällan köpt denna vänsterländska filosofi fullt ut så tror jag att det är viktigt att lägga en grund innan vi börjar utforska saker (änglar & demoner) och gåvor (gåvan att skilja mellan andar) som har att göra med den osynliga verkligheten.

1. DEN FYSISKA VERKLIGHETEN
Skapelsen av denna del av tillvaron beskrivs i Bibelns början. Den fysiska verkligheten kan mätas och vägas. Vi kan observera och uppleva den med våra fem sinnen.

2. DEN OSYNLIGA VERKLIGHETEN
Denna del av tillvaron kallas för olika saker: andevärlden, den dolda verkligheten, den andliga verkligheten, andra himlen m.m. Jag väljer att kalla den för den osynliga verkligheten av pragmatiska skäl. Jag tror helt enkelt att de andra begreppen är enklare att missförstå. Dessutom talar Bibeln om det synliga och det osynliga:

För i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. (Kol 1:15)

Här ser vi att det i skapelsen finns en synlig och en osynlig dimension av tillvaron. Paulus antyder att det i den osynliga verkligheten finns strukturer och makter på samma sätt som det finns på jorden. I brevet till församlingen i Efesos skriver han:

Ta på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp. För vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna. (Ef 6:11-12)

Vi ser här att vi behöver rusta oss för en strid, men attacken Paulus varnar oss för är inte fysisk och har inte sitt ursprung i den fysiska verkligheten, utan är andlig och har sitt ursprung i den osynliga verkligheten. Han poängterar att striden aldrig är mot människor i den fysiska verkligheten som består av kött och blod, utan mot ondskans andemakter i himlarna.

Vi riktar inte blicken mot det synliga utan mot det osynliga. För det synliga är förgängligt, men det osynliga är evigt. (2 Kor 4:18)

Vi är alla ett andetag från att helt existera i den osynliga verkligheten! Om jag dör just nu så finns min kropp kvar i den fysiska verkligheten medan min ande lever vidare i den osynliga. (förhoppningsvis påväg till den himmelska verkligheten) Många som dött och sedan kommit tillbaka vittnar om samma sak, – att de lyft från kroppen och rummet och förts någonstans. Den fysiska skapelsen är tillfällig, medan den osynliga är evig. Att säga att den osynliga verkligheten är lika verklig som den fysiska är en underdrift. 

På morgonen, då gudsmannens tjänare kom ut, fick han se att staden var omringad av en truppstyrka med hästar och vagnar. ”Ack, herre, vad skall vi ta oss till?” ropade han. Elisha svarade: ”Var inte rädd. Det är fler på vår sida än på deras.” Och han bad: ”Herre, öppna hans ögon, så att han ser!” Då öppnade Herren tjänarens ögon, och han såg att berget var fullt av hästar och vagnar av eld kring Elisha. (2 Kung 6:15-17)

Här ser vi att den osynliga verkligheten är parallell med den fysiska verkligheten. Det är alltså ingen avlägsen plats någon annanstans. Den osynliga verkligheten finns mitt ibland oss. Änglar och demoner rör sig i den osynliga verkligheten, men kan även ”kliva in” i den fysiska verkligheten så att vi kan se dem med våra fysiska ögon. I exemplet ovan ser vi hur Elisha fungerar i gåvan att skilja mellan andar då han ser en himmelska armé i den osynliga verkligheten med sina inre ögon. Mer om detta i del 5.

Som jag skrev ovan interagerar vi människor med den fysiska verkligheten genom våra fem sinnen. På samma sätt kan vi interagera med den osynliga verkligheten genom vår ande. Vi kan erfara Fadern, Sonen och den helige Ande (Gud är Ande), änglar och demoner, atmosfärer m.m. Vi lever alltså redan nu i interaktion med den osynliga verkligheten varje dag. Repeat: mer om detta i del 5! 😉

3. DEN HIMMELSKA VERKLIGHETEN
Himlen kort och gott! 🙂 Enligt judiskt tänkande på Jesu tid finns det tre himlar: första himlen (den fysiska verkligheten), andra himlen (den osynliga verkligheten) och tredje himlen (där Gud har sin hemvist):

Jag vet en man som lever i Kristus och som för fjorton år sedan – om det nu var med kroppen eller utan den vet jag inte, men Gud vet det – han blev i alla fall uppryckt till den tredje himlen. Och jag vet att den mannen – om med kroppen eller utan, det vet bara Gud – blev uppryckt till paradiset och fick höra ord som ingen människa kan eller får uttala. (2 Kor 12:2-4)

Till skillnad från den osynliga verkligheten så är den himmelska verkligheten en annan unik plats. Paulus är inte ensam om att som i bibelordet ovan ha erfarenheter av att ryckas upp i anden till himlen. Exempel på erfarenheter av detta finns från kyrkohistorien och modern tid. När Bibeln talar om Guds tron och det himmelska så beskrivs den himmelska verkligheten där Gud existerar. När en Jesu efterföljare dör så kommer denne till paradiset/himlen (Luk 23:39-43). 

AVSLUTNING
Verkligheten är onekligen mer mångbottnad än vad vi ibland tror.
Hoppas denna grundläggande titt på verkligheten har varit till hjälp! 🙂

Blessings!
/David


4 reaktioner på ”Den osynliga verkligheten | del 2: Tre dimensioner av verkligheten

  1. Jag tycker din syn på skepticism är något missvisande men i övrigt är det bra redogjort för en alpha-grupp om vad Bibeln säger om den Osynliga världen.
    Ska bli intressant att läsa din serie.

  2. Tack det var intressant! Tänk om vi alla fick se vad som pågick i den andliga världen.. då skulle man nog ta saker och ting på mera allvar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s