Den osynliga verkligheten | del 4: Demoner

Den osynliga verkligheten designHar du någonsin hört en undervisning om demoner på en Gudstjänst? Troligen inte, – det har i alla fall inte jag. Att den som predikar i förbifarten nämner att Jesus befriar någon räknas inte. Jag menar en faktisk undervisning om just demoner. Har du någon gång varit på ett seminarium om demoner? Troligen inte, men sannolikheten ökar något. Som vi tidigare konstaterat i bloggserien är undervisning om den osynliga verkligheten sällsynt i västvärlden. När den väl förekommit har den tyvärr ibland varit osund. I andra kulturer är onda andar en självklar del av tillvaron och religionen, medan många västerländska kristna antingen är ovetandes, rädda, skeptiska eller alla tre. Eftersom den postmoderna eran med nyfikenhet på andlighet, spöken, medium, New Age etc alltmer är rådande i Sverige idag så är det viktigare än någonsin att kyrkan återupptäcker den undervisning om den osynliga verkligheten och demoner som finns i Bibeln. Som jag skrivit tidigare så kommer ”Harry Potter-generationen” annars se kyrkan som oandlig, passé och ickerelevant för de frågeställningar och problem som de möter, vilka i allt högre grad har med bland annat demoner att göra.

En sak till innan vi börjar, – om du av någon anledning känner att du inte är redo att veta mer om demoner så har du fortfarande möjlighet att sluta läsa. Ta den möjligheten med gott samvete om så är fallet! 🙂 Samtidigt, vi tenderar att frukta det vi inte förstår eller saknar kunskap om, så ibland kan mer information vara det perfekta botemedlet mot rädsla.

Jag har inte för avsikt att göra någon djupdykning i ämnet och olika frågeställningar, men vill försöka ge en översikt.

DEMONER BASIC

“Är inte änglarna andar i helig tjänst, utsända för att tjäna dem som skall ärva frälsningen?” (Hebreerbrevet 1:14)

“… till den eviga elden som är beredd åt djävulen och hans änglar.” (Matt 25:41)

Den första texten lär oss att änglar är andar utsända av Gud att hjälpa människan. Den andra texten visar att det finns änglar som gjort uppror och numera följer Satan. Detta säger oss att änglar & demoner har något som liknar vår fria vilja. Därför talar vi ibland om ”fallna änglar”. Dessa upproriska änglar kallas i Nya Testamentet generellt för demoner eller onda andar. Man skulle kunna säga att demoner är fallna änglar utsända av Satan att förstöra för dem som skall ärva frälsningen, d.v.s. människan. Utifrån de gåvor och förmågor demonerna fått från Gud försöker de nu alltså motverka Guds vilja på jorden.

Jag väljer att inte gå in djupare på Satan än att konstatera att han troligen är en fallen ängel från den himmelska hierarkins högre skikt (se förra delen om änglar). Han är alltså inte Guds onda motsats, utan mer som en ond version av ärkeängeln Mikael. Somliga tror att hans fall beskrivs i Jesaja 14 och Hesekiel 28, andra att texterna enbart beskriver mänskliga ledare. 

JESUS HAR VUNNIT SEGER!

Han [Gud] avväpnade härskarna och makterna och utsatte dem för allas förakt, när han triumferade över dem genom Kristus. (Kol 2:15)

Då nu barnen är av kött och blod måste han på samma sätt bli människa, för att han genom sin död skulle göra dödens herre, djävulen, maktlös och befria alla dem som genom sin fruktan för döden varit slavar hela sitt liv. (Heb 2:14.15)

Nu faller domen över denna världen, nu skall denna världens härskare fördrivas. (Joh 12:31)

… till den eviga elden som är beredd åt djävulen och hans änglar. (Matt 25:41)

Det råder ingen tvekan, Satan och demonerna är besegrade och de kommer inte att lyckas i sina intentioner. Det innebär tyvärr inte att de inte har någon kraft eller möjlighet att influera vad som sker på jorden medans de väntar på domens dag. Den klassiska liknelsen är när de allierade intog stranden i Normandie. Alla visste att kriget var avgjort, men en tid av fortsatt våld, förluster, lidande och krig följde.

Jesus sitter på Gud Faderns högra sida och demonerna är under hans fötter i auktoritet. Varje kristen är i Kristus och har därför auktoritet över demoner.

VAD KAN DEMONER GÖRA?

“En gång när vi var på väg till bönestället, mötte vi en slavflicka som hade en spådomsande och som skaffade sina herrar goda inkomster genom att spå.” (Apg 16:16)

“Där fanns en kvinna som hade haft en sjukdomsande i arton år. Hon var krokryggig och kunde inte räta på sig.” (Luk 13:11)

“De åt kvällsmål, och djävulen hade redan ingett Judas, Simon Iskariots son, den tanken att han skulle förråda honom.“ (Joh 13:2)

“Anden säger uttryckligen att under den återstående tiden skall några avfalla från tron och lyssna till andar som bedrar och till demoners läror.” (1 Tim 4:1)

“Mose och Aron gjorde som HERREN hade befallt. Han lyfte upp staven och slog vattnet i Nilen inför faraos och hans tjänares ögon. Då förvandlades allt vatten i floden till blod… Men de egyptiska spåmännen gjorde samma tecken genom sina magiska konster.“ (2 Mos 7:20.22)

“Ända sedan den dag du började söka efter insikt och ödmjuka dig inför din Gud har dina ord blivit hörda…Perser-rikets änglafurste gjorde motstånd mot mig under tjugoen dagar, men Mikael, en av de främsta änglafurstarna, kom till min hjälp, så att jag inte behövdes hos de persiska kungarna.” (Dan 10:12-13)

”När Jesus steg ur båten kom en man emot honom från gravarna. Han var besatt av en oren ande och hade sitt tillhåll bland gravarna.” (Mark 5:2-3)

Bibeln visar oss alltså att…

1. Demoner ger kunskap
2. Demoner ger sjukdom
3. Demoner inger tankar
4. Demoner ger falska läror
5. Demoner gör mirakler
6. Demoner blockerar/fördröjer bönesvar
7. Demoner kan bo i en människa

MEN SPÖKEN DÅ?
Enligt folktro är spöken avlidna människors andar som inte riktigt lyckats ta sig vidare från jorden av olika anledningar. Några är snälla, andra är onda eller bara lite allmänt stökiga. De gungar stolar, välter saker, knarrar i trappan, lägger osynliga händer på människor, visar sig för människor m.m. Program efter program på tv visar mediums som säger sig komma i kontakt med dessa avlidna människor och försöker medla mellan husägarna och spökena. Eftersom kyrkan generellt inte talar om dessa saker så känner sig de flesta kristna handfallna när ämnet kommer på tal. Vad säger då Bibeln och de kristnas erfarenhet de senaste 2000 åren?

Bibeln nämner ingenting om spöken eller att människor skulle kunna bli kvar och leva vidare i en slags halvexistens. Kristna tror att spöken är demoner som inte visar sitt rätta jag. Ibland rör det sig förstås om inbillning eller lurendrejeri, men det går inte att förneka att dessa fenomen äger rum på riktigt. Demonerna spelar på den folktro som finns. De vet även att det är större sannolikhet att de får vara kvar om de utgör sig för att vara gamla fina faster Rut, än terrordemonen Diablo-Brutus den fule. 😉 Dessutom kanske demonen finns knuten till ett hus eller rum utifrån någonting ont som skett där genom en person som demonen bott i. Att demonen då senare väljer att anta sin förra ”värds” utseende är inte orimligt.

Men hur förklarar man vad medierna ser och deras tolkning? Ett medium är en person som gjort sig till kanal för en ande, alltså en demon, utifrån ett kristet perspektiv. Mediet får alltså kunskap om ”spökena” genom linsen demonen erbjuder. Mediets demon står på samma sida som demonen som ”spökar” i huset, och mediet säger precis vad som passar demonerna. Det är talande att kristna med gåvan att skilja mellan andar som besöker samma platser aldrig ser döda människor utan alltid onda andar. Kristna har den helige Ande som länk till den osynliga verkligheten och medier har demoner. Vem beskriver bäst verkligheten som den verkligen är, – Gud eller demoner?

Så kristna både tror och tror inte på spöken, – fenomenen existerar, men vi tror inte att spöken är avlidna människors andar utan är fallna änglar som bedrar.


Hoppas att du känner dig lite klokare!

Blessings!
/David


7 reaktioner på ”Den osynliga verkligheten | del 4: Demoner

 1. Intressant läsning.

  Bara en kort reflektion: Du skriver att Bibeln inte säger något om spöken. Men hur är det med min namne, profeten Samuel, som åkallas av en andebesvärjerska? Där står det ganska svart på vitt att det är han hans ande som åkallas …

  1. Bra reflektion! 🙂
   Jag ser inte att den händelsen passar in i definitionen av spöke. Samuel hade definitivt gått vidare till ”andra sidan”, men åkallades tillfälligt. Han var ingen människas ande som levde kvar på jorden.

   Denna text är ju som du säkert vet omdiskuterad och väcker en rad frågor. Själv tror jag att förbudet i GT mot att åkalla döda instiftades för att det faktiskt är möjligt att göra detta. Jag tror det förekommer idag, men tror att ofta demoner kopplade till mediet personifierar den döde.

   Hur tänker du själv? 🙂

 2. Som du säger så går det att diskutera denna text (och andra texter som rör andar/änglar/demoner osv) och vad exakt som händer i den.
  Jag tror nog att det verkligen är profetens ande som väcks och i min definition skulle det då bli ett spöke. Men det finns nog inga texter som talar för att sådana ”spöken” skulle kunna stanna kvar annat än vid själva åkallandets tidpunkt.
  Oavsett så avråder ju Bibeln från att syssla med den formen av andeåkallan. Det är bättre att hedra minnet av helgonen, kyrkans historiska personer och sina ”idoler”.

  Jag tar dock inte så allvarligt på lekar som rör ämnet. Anden i glaset, skräckfilmer osv är för mig inget man behöver ta allt för seriöst. Men där tänker vi olika.

 3. Bra David du tar upp om demoner,saknar den undervisningen i kyrkan men den är mycket viktig eftersom alla inte har gåvan att utskilja olika andar. Guds rika välsignelse

 4. Tänker att ju mer vi frälsta har kunskap om hur fienden verkar och fungerar desto bättre. Har vi kunskap om fiendens strategier så kan vi lättare urskilja fienden och de verktyg och de kanaler han använder. Den här kunskapen måste fram i ljuset!

  Bibeln säger klart och tydligt i Ef. 6:12
  För vår brottningskamp är inte mot kött och blod (andra människor), utan: Mot ärkehärskare.
  [Ledare från urgamla tider, militär term för general, högsta ledare, syftar antagligen på demoner av hög rang sedan Lucifers fall.]

  Mot krafter. [Kraft given av auktoritet, militär term för general.] Mot mörkrets härskare.
  [Ordagrant ”råstyrka satt i ordning i den här världen”, militär term för träningsläger, kan syfta på demoner tränade för olika specifika uppgifter.]

  Mot andlig ondska (vidrighet, hatfullhet, bitterhet) i luften (närmast kring jorden).
  [Hierarkiskt uppdelad ondska och härskare över luften i olika regioner.]

  [Ordet mot, grekiska ”pros”, som används fem gånger i denna vers är samma ord som Johannes använder för att beskriva hur Ordet finns tillsammans ”med” Gud, lika nära som treenigheten är lika nära varandra, så nära är fienden i kampen mot ondskan. Kampen liknas vid de grekiska spelens olika brottningsgrenar där deltagarna tävlade nakna. Striden mot ondskan är en närkamp som inte kan kämpas på avstånd. Den mest blodiga och farligaste grenen var pankration, en allkamp där alla medel var tillåtna. Djävulen skyr inga medel och tvekar inte att använda fula knep för att försöka få den troende på fall.]

  Källa: http://www.praisegate.com/bible.php?version=SKB&search=2+Tim+2&lang=sv&showverse=intext&version=SKB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s