Passion, lust och lärjungaskap

hard-workoutKanske du också älskar programmet ”Mästarnas mästare” som gått flera säsonger på SVT? Spännande tävlingar, idrottsstjärnor man känner igen och en tydlig kultur av heder och uppmuntran som berör. En sak som särskilt intresserade mig var att höra idrottarna berätta varför de avslutade sin karriär. Några slutade p.g.a. skador, men flera säger att de slutade för att de tappade lusten. Glädjen och passionen för idrotten började helt enkelt att avta. För att ligga på elitnivå krävs mycket hård träning, strikt kosthållning och mental ansträngning. När passionen dör ut är det inte längre värt priset de får betala. Precis som glädjen och passionen är viktig för idrottare, så tror jag den är avgörande för lärjungar!

Att leva i västerländsk kompromisskristendom är inga problem. Gå i kyrkan ibland. Tro att Gud existerar och att Jesus är hans son. Check. Check. Man kan i princip leva och tänka som alla andra. Att ge sitt liv till Jesus, bli hans lärjunge och leva för Guds rikes utbredande är dock någonting helt annat. Det tar tid i min kalender, gör anspråk på mina pengar, utmanar mina avgudar, tvingar mig att ibland gå mot strömmen i samhället och kan leda till att jag blir avvisad eller förlöjligad. Är det värt det? Alla dagar i veckan. Lever man i kompromisskristendomens svensson-evangelium kostar det inget av mig, men jag får heller ingenting. Det där livet i överflöd som Jesus talade om lyser med sin frånvaro (Joh 10:10, Joh 7:37, Gal 5:22ff).

På sätt och vis är detta med passion och lärjungaskap en catch 22. Man behöver passion för att leva i överlåtet lärjungaskap, och överlåtet lärjungaskap för att få passion för Gud. Överlåtet lärjungaskap föder längtan, och längtan föder överlåtet lärjungaskap.  Är man på minus krävs det alltså att man fattar ett beslut på ren vilja och gör det som man vet är rätt. När jag var 18 år gammal satt jag i tonårstältet på Nyhem och talaren utmanade oss: ”Den unga generationen vill att det ska kännas rätt, men missar att om vi gör det som är rätt, så kommer det på sikt att kännas rätt.”. Visa ord. Paulus är definitivt med på noterna:

”Ni vet ju att alla löparna i en tävling springer men att bara en får priset. Löp då för att vinna det. Var och en som tävlar måste försaka allt – löparen gör det för en krans som vissnar, vi för en som aldrig vissnar. Jag har målet i sikte när jag löper, och jag slår inte i luften när jag boxas. Jag går hårt åt min kropp och tvingar den till lydnad, för jag vill inte predika för andra och själv komma till korta.” (1 Kor 9:24-27)

Bibeln talar om vikten att bevara vårt fokus och våra hjärtan:

“Där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.”(Matt 6:21)

”Men det har jag emot dig, att du har övergett din första kärlek.  Tänk på varifrån du har fallit, och omvänd dig och gör samma gärningar som förr.” (Upp 2:4-5)

”Slappna inte i er iver, håll er brinnande i Anden. Tjäna Herren. Gläd er i hoppet, var uthålliga i lidandet och ihärdiga i bönen.” (Rom 12:11)

Om vi vill ha lust och passion i vår relation till Gud och i vårt lärjungaskap, så behöver vi ha vår skatt i Gud. Det handlar rent konkret om att vaka över avgudar, underhållning, upptagenhet etc. John Wimber sa det bra: “Show me where you spend your time, money and energy, and I will show you what you worship.”

Texten från Uppenbarelseboken är intressant på många sätt. Notera att Jesus talar om att församlingen förlorat sin första kärlek. Vad var lösningen? Omvändelse och att göra samma gärningar som de gjort tidigare. Vägen ur den negativa spiralen tillbaka till passion och kärlek går igenom att vi omvänder oss och lever annorlunda. När vi inte slappnar i vår iver utan håller oss brinnande så återfår vi vår första kärlek till Jesus. Paulus ger exempel på hur vi håller oss brinnande: genom att vi aktivt tjänar, glädjer oss över räddningen vi fått och är positiva, är uthålliga när vi möter motstånd och lidande, och genom att vi lever i bön.

Lust, passion, kärlek och glädje har gemensamt att de uppstår under rätta förhållanden, precis som eld. När den väl brinner och finns där, så gäller det att mata den med vedträn och se till att den inte kvävs av skräp utan har gott om syre. Jesus kallar oss till ett liv i hans efterföljd som vibrerar av glädje, kärlek, passion och kraft. Låt oss leva liv som bevarar passionen, så att vi inte likt idrottaren slutar leva som vi tidigare gjort, och elden slocknar.

Blessings!
/David

ps.Jag vill tacka Josef Bergdahl, lärare på Örebro Missionsskola, för ideén till detta inlägg. Nyligen under en lektion så använde han sig just av bilden idrottare, lust och lärjungaskap. ds

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s