Andens gåvor | del 8: Övriga karismatiska gåvor

Andens gåvor
Är det inte lite slarvigt eller orättvist att bunta ihop de resterande tre karismatiska gåvorna i ett enda inlägg? Jag har dock mina skäl. Det finns helt enkelt inte lika mycket att säga om dessa tre som de övriga gåvorna. Hittils har vi utforskat tungotalets gåva, gåvan att uttyda tungotal, gåvan att bota sjuka, gåvan att profetera, kunskapens ord och gåvan att skilja mellan andar. Nu är det dags för de sista tre!

VISHETENS ORD

Vi har inga direkta exempel från Nya Testamentet där det uttryckligen står ”och detta var gåvan vishetens ord”. Därför kan vi egentligen bara spekulera utifrån människors erfarenhet. Egentligen gäller det även kunskapens ord. Faktum är att det finns de som menar att kunskapens ord inte är så profetisk i sin karaktär, utan mer handlar om att Gud ger vissa människor en gåva att lära sig saker och föra dem vidare. Vishetens ord handlar då om att Gud gett vissa människor mycket vishet.

Eftersom Bibeln ej beskriver dessa två gåvor kan vi inte veta om den mer profetiskt övernaturliga definitionen av kunskapens ord och vishetens ord är vad Paulus hade i åtanke. Som tur är spelar det inte så stor roll. Det viktiga är inte att vi har rätt etiketter, utan att vi har rätt innehåll. Det kan vara så att det vi kallar kunskapens ord egentligen är en del av profetians gåva. Jag har valt de mer profetiska tolkningarna av kunskapens och vishetens ord eftersom nästan alla som aktivt praktiserar kunskapens ord (enligt profetiska tolkningen) definierar gåvan så. Känns fair att låta de som lever i gåvan att definiera den. Så jag väljer alltså den mer profetiska tolkningen av vishetens ord här.

Vishetens ord påminner om kunskapens ord, men orden man får är ej övernaturlig detaljkunskap utan övernaturlig vishet och insikt. Anden kan uppenbara strategier, lösningar, svar på komplicerade frågor osv. Kung Salomo fick övernaturlig vishet från Gud, och många menar att hans sätt att hantera kvinnornas dilemma med bebisarna är exempel på vishetens ord in action (1 Kung 3:16-28).

GÅVAN ATT UTFÖRA KRAFTGÄRNINGAR

Nya Testamentet definierar tyvärr aldrig denna gåva, så vi kan bara spekulera. Somliga tror att det handlar om helanden och mirakel, andra att det kanske är en gåva att utföra övernaturliga tecken, multiplicera mat, stilla stormar eller liknande.

TRONS GÅVA

Denna gåva definieras inte heller, men Paulus syftar knappast på tron på Gud i största allmänhet. Flera kan berätta om hur Anden gett dem övernaturlig tro för någonting, vilket hjälpt dem ta de steg som Gud önskat. Det kan röra sig om att köpa en båt till mission, bygga ett barnhem eller nästintill veta att en person kommer att bli helad.

Blessings
/David


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s