Glädje från Anden |  del 1: Har Bibeln något att säga om glädje?

andens-gladje-designKan detta vinna priset för höstens ytligaste blogginlägg? För hur djupt, viktigt eller kristet är konceptet glädje egentligen? Och är Gud verkligen glad? Är det som jordklotsräddande lärjunge passande att vara glad? Kan Gud ge oss så mycket glädje att vi skrattar, eller är det bara djävulen som kan göra det inom andra religioner? Dessa och andra frågor kommer vi att utforska i denna bloggserie. Jag skulle nämligen vilja sticka ut hakan och hävda att vi nordiska lutherinspirerade kristna har mycket att lära om glädje. För mig personligen har glädje varit en ickefråga under större delen av mitt liv. Som de flesta andra gillade jag förstås att skratta och vara glad, men jag trodde inte att Guds rike hade något med glädje att göra.

TRE SORTERS GLÄDJE

1. Situationsglädje. ”Yes, Sverige vann en fotbollslandskamp!”, ”Hon är kär i MIG!!”, ”jag är frisk och kry”, ”jag har så goda vänner” osv. Denna glädje är beroende av vår omgivning och triggas av yttre faktorer. Denna glädje är som du förstår den mest ostabila formen av glädje.

2. Sanningsglädje. Jesus hade rätt när han sa att sanningen sätter oss fria, men faktum är att sanningen gör oss glada också: ”Jag är lovad en plats i himlen”, ”Fadern älskar mig!”, ”Jesus är med mig alla dagar intill tidens slut” osv. När Bibelns sanningar är levande i våra tankar så lärjungatränas vårt känsloliv. Om vi mediterar över sanningar och matar vårt inre med Skriften så kommer sanningsglädjen att växa inom oss. Denna glädje är inte lika flyktig som situationsglädjen, men den kräver viss disciplin för att byggas upp.

3. Glädje från Anden. Denna glädje är en gåva som varken är beroende av omgivningen eller är möjlig att läsa sig till. Genom att leva i Guds närvaro och nära relation med Gud får Anden möjlighet att genomsyra oss med sina frukter, bl.a. glädje. Denna sortens glädje kan vara explosiv, men ibland liknar den sanningsglädjen och ligger och ”bubblar” lite lätt inombords.

THE JOY IS EVERYWHERE!

Första gången jag gjorde ett bibelstudium på glädje förväntade jag mig inte att hitta särskilt mycket. Jag blev förvånad och insåg att jag hade missat någonting. Låt oss nu utforska vad Bibeln har att säga om glädje!

Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet , mildhet, självbehärskning. (Gal 5:16-23)

Guds rike är inte mat och dryck, utan rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande.” (Rom 14:17)

“Och lärjungarna uppfylldes allt mer av glädje och av den helige Ande.”
(Apg 13:52)

“…under svåra förhållande tog emot ordet med den glädje som den helige Ande ger.” (Tess 1:6b)

“Må nu hoppets Gud fylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft.” (Rom 15:13)

Några kommentarer innan vi fortsätter låta Bibeln undervisa oss. Glädje är en av resultaten av att Anden bor inom oss. Glädje är 1/3 av Guds rike enligt Paulus (i just denna text). Alla texterna ovan visar att Anden kan ge glädje, och att glädje finns hos den helige Ande.

I Din närvaro finns glädjens fullhet, i din högra hand finns evig njutning” (Ps 16:11)

“Han omges av prakt och glans, av makt och glädje i sin boning.” (1 Krön 16:27)

“Bra, du är en god och trogen tjänare. Du har varit trogen i det lilla, jag skall anförtro dig mycket. Gå in till glädjen hos din herre.” (Matt 25:21)

“För att nå den glädje som låg framför honom uthärdade han korset, utan att bry sig om skammen, och sitter nu på högra sidan om Guds tron.” (Heb 12:2)

Vi lär oss här hur glädjens fullhet finns i Guds närvaro och att Guds omges av glädje i himlen. När Jesus såg bortom korsets lidanden och på sin framtid i himlen så motiverades han av glädjen som låg framför honom.

“Detta har jag sagt er för att min glädje ska vara i er och för att er glädje ska bli fullkomlig.” (Joh 15:11)

“De kommer äntra Sion med sånger, evig glädje ska kröna deras huvuden. Glädje och lycka kommer övermanna dem, och sorg och suckande kommer att fly från dem.” (Jes 35:9-10)

“om Sonen däremot:
Din tron, o Gud, består i evigheters evighet,
och rättens spira är din kungaspira.
Du har älskat rättfärdigheten och hatat orätten.
Därför har Gud, din Gud, smort dig
med glädjens olja mer än dina likar. (Heb 1:8-9)

”Denna dag är helig för Herren, er Gud. Sörj inte och gråt inte.” Ty allt folket grät, när de hörde lagens ord. Och han sade till dem: ”Gå i väg och ät er bästa mat och drick ert sötaste vin och sänd gåvor av detta till dem som inte har något färdigt, ty denna dag är helig för vår Gud. Var inte bedrövade,
för glädje i Herren är er starkhet.”  (Neh 8:10) 

Jesus vill att vår glädje ska vara fullkomlig. Gud smorde Jesus med glädjens olja, d.v.s. en särskild smörjelse av glädje. Vi ser i Nehemjatexten att glädje i Gud kan vara vår styrka.

“Gläd er alltid, be ständigt och tacka hela tiden Gud. Gör så, det är Guds vilja i Jesus Kristus.“ (1 Tess 5:16-18)  

“Gläd er alltid i Herren. Än en gång säger jag: gläd er!” (Fil 4:4)

Här verkar Paulus antyda att glädje delvis kan handla om vår inställning och att vi kan välja att glädja oss till en viss grad.

AVSLUTANDE TANKAR
När jag första gången läste allt ovan så insåg jag att jag inte tagit glädje på allvar!

Joy is the serious business of heaven.
– Bill Johnson

I nästa del kommer vi att upptäcka vad kyrkohistorien har att lära oss om glädje, stay tuned!

Blessings!
/David


2 reaktioner på ”Glädje från Anden |  del 1: Har Bibeln något att säga om glädje?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s