Glädje från Anden | del 4: Vad är syftet egentligen?

andens-gladje-designFråga: varför är Gud så seriös angående detta med glädje? Varför har Andens glädje varit ett inslag i så många väckelser och förnyelser genom kyrkohistorien? Kan skratt och glädje åstadkomma någonting av värde egentligen?

VARFÖR ANDENS GLÄDJE ÄR THE SERIOUS BUSINESS OF HEAVEN

1.  Glädje är en del av Gud och Guds rike
Om vi kristna saknar glädje i våra liv och församlingar, så kan vi inte återspegla bredden av vem Gud är, utan blir obalanserade. Enligt Paulus är glädje 1/3 av Guds rike, vilket vi förstås inte ska förstå bokstavligt (Rom 14:17). Vi konstaterade i första delen av bloggserien att Nya Testamentet talar betydligt mer om glädje än vad vi gör. Så om vi vill vara bibliska är Andens glädje en naturlig del för oss lärjungar.

2.  Andens glädje befriar och helar
Som jag nämnde i förbifarten i ett tidigare inlägg så kan många vittna om hur de blivit helade i sina inre i samband med att de ”skrattat i Anden”. 

3.  Andens glädje är kryptonit mot högmod och religiositet
Det är någonting med skratt och glädje som motverkar högmod och religiositet. I en gemenskap där Andens glädje välkomnas så är det svårare att ta sig själv för på stort allvar och upprätthålla en polerad fasad. Att ibland tappa kontrollen motverkar vårt kontrollbehov och gör oss ödmjuka inför Guds storhet och inför varandra.

4.  Andens glädje attraherar sökare
En av mina vänner var på en missionsresa i ett annat land. Innan de skulle gå ut på gatorna fyllde Anden honom med bubblande glädje. Småskrattandes och med strålande ansikte gav han sig ut för att möta människor. Flera drogs till min vän och en person sa: ”jag vill ha det som du har”. Jag är övertygad om att många människor i vårt land längtar efter glädje, frihet, fest och folklighet. En församling där Andens glädje kommer till uttryck lockar dessa människor mer än en lågmäld och allvarlig kyrkokultur (även om vissa förstås attraheras mer av stillhet och en mer högkyrklig kultur).

5.  Andens glädje gör oss mindre benägna att söka lycka i dåliga källor
Om vi blir mättade av den glädjens fullhet som finns i Guds närvaro minskar risken för att vi söker efter ytliga kickar eller upplevelser i tveksamma källor och avgudar.

I Din närvaro finns glädjens fullhet, i din högra hand finns evig njutning” (Ps 16:11)

6.  Andens glädje leder till positivitet och föder tro och förväntan
När vi förlorar hoppet blir vi inaktiva och fattar kortsiktiga beslut. Andens glädje i vardagen ger oss styrka att möta livet och mod att göra Guds rikes gärningar. Som vi ser i texten nedan så kan glädje vara en styrka som också leder till förändring. Ledarna var troligen oroliga för att Israeliterna skulle hamna i självömkan och hopplöshet när de insåg hur långt de fallit från Guds ideal när lagrullarna lästes upp:

”Denna dag är helig för Herren, er Gud. Sörj inte och gråt inte.” Ty allt folket grät, när de hörde lagens ord. Och han sade till dem: ”Gå i väg och ät er bästa mat och drick ert sötaste vin och sänd gåvor av detta till dem som inte har något färdigt, ty denna dag är helig för vår Gud. Var inte bedrövade, för glädje i Herren är er starkhet.”  (Neh 8:10) 

7. Glädje öppnar upp för Gudsmöten
Det är inte bara frid och stillhet som är en bra sinnesstämning att möta Gud i. Även situationsglädje kan vara en öppning för Guds Ande. En vän till mig var ute och promenerade och fick syn på någonting lustigt längs vägen. Hon började skratta åt det hela, och överaskades då av hur den helige Ande uppfyllde henne och började ge av sin övernaturliga glädje. Kärlek, glädje och frid är alla saker som öppnar upp för Gud att verka.

8.  Andens glädje är härligt och roligt!
Det är en religiös tanke att allting måste ha en helig och praktisk funktion. Guds skapelse är fylld av överväldigande skönhet och njutning. Gud är inte främmande för vare sig njutning eller glädje. Om vi tänker att glädje måste vara ett medel för ett högre ändamål så avslöjar det att vi är skeptiska mot glädje. Sen när måste Andens kärlek eller frid uppnå någonting särskilt för att vara legitima? Anden vill att vi ska ”smaka och se att Herren är god”  (Ps 34:9).

AVSLUTANDE TANKAR
Jag tar Andens glädje på fullaste ansvar, precis som att jag tar Andens frid och kärlek på fullaste allvar. Låt oss värdera och hedra allt som den helige Ande vill ge oss!

Blessings
/David


2 reaktioner på ”Glädje från Anden | del 4: Vad är syftet egentligen?

  1. Vi kanske ska fylla våra kyrkor med lustiga saker så att den heliga Anden kan ge oss glädje i gudstjänsterna. För det är ju ganska tråkigt i en genomsnittlig kyrklokal, fråga barnen och vi får ett rungande JA på den frågan!
    Egentligen, vem vill stirra på tavlor med lidande människor, eller läsa tråkiga böcker och sjunga sega psalmer?
    För att inte tala om dessa uttjatade predikoämnena, alltid samma sak, inte undra på att barnen vägrar följa med till kyrkan.

    1. Det är många som liksom du tyvärr har haft erfarenheten att Gudstjänster är ickestimulerande och tråkiga. Som tur är finns det också gott om positiva exempel där man lyckats ge nytt liv till samlingarna.

      Barnens och ungdomarnas perspektiv är som du säger viktigt. En undersökning i USA som granskar de församlingar som är bäst på att nå nya människor säger att om tonåringar uppskattar Gudstjänsterna så uppskattar generellt sökare i de flesta åldrar Gudstjänsterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s