12 problem med väktarbloggandet | En liten historia… (del 3 av 3)

dove-judged-jpgIbland finns det ingenting som stryker under en poäng bättre än en liten historia. Berättelser har en förmåga att illustrera saker och ting. Jag hörde för flera år sedan Bill Johson dela denna händelse från sitt liv, och den är passande som avslutning på denna bloggserie.

*****

Bill Johnson var besökande huvudtalare i en församling i USA och gick mellan två samlingar ut på stan för att köpa en kopp kaffe. Han är upprymd och glad över det Gud börjat göra i Redding och överlycklig över att det alltmer börjar ske på andra platser. Han går in på ett café och lyckas till sin glädje identifiera en kristen broder. En man sitter vid ett bord med en Bibel och flera böcker uppslagna framför sig.

Bill går fram och hälsar på mannen som förvånat tittar upp och återgäldar hälsningen. Efter några artighetsfraser berättar Bill hur glad han är över de fantastiska saker Gud gör. Han berättar om hur en kvinna som varit döv sen födseln kommit in i hans kyrka, fått förbön, fallit omkull och rest sig upp med full hörsel! Ingen respons från mannen. Bill delar en liknande historia och mannen mumlar som svar: “i de sista dagarna, ska stor förvillelse komma över församlingen”.

Bill kommer av sig lite, men fortsätter: “Men människor börjar älska Jesus mer och kommer till tro!” Mannen svarar: “I de sista dagarna ska stor villfarelse komma över församlingen”. Bill: “Men…äktenskap helas, människor läser Bibeln mer och fler missionärer sänds ut! Tror du inte att allt detta goda är från Gud?” Mannen svarar: “Nej.“ Bill försöker dämpa sin frustration och säger: “Jag är rädd för att din djävul är för stor, och din Gud för liten.” De säger några avslutande ord och Bill lämnar sorgset caféet.

För mig säger berättelsen allt. Tänkandet kring falska profeter som florerar idag förblindar människor från vad Gud gör i vår tid och skiljer kristna från varandra. Jesus botade sjuka, drev ut demoner och uppväckte döda och sa att vi skulle göra samma saker och större (Joh 14:12-14; Matt 10:1-8). 2000 år senare är väktarbloggarna extra misstänksamma mot kristna som botar sjuka, driver ut demoner och uppväcker döda. Varför? För att typ två texter säger att falska profeter kan utföra mirakler. Väktarna missar att det finns en stor mängd texter som säger att de kristna ska följas av under och tecken. Endast i Apostlagärningarna finns det 46 ställen som talar om Andens kraft och övernaturliga händelser…

Läs online eller ladda ner mitt dokument om hur man urskiljer falska profeter här. Jag har tidigare skrivit om 7 problem med teorin om det stora avfallet – en mycket negativ framtidsteologi som präglar väktarbloggandet (och mannen i berättelsen ovan).

Jag säger inte att det inte finns falska profeter. Det finns falska profeter. Men sök inte efter biblisk urskiljning på väktarbloggarnas hemsidor. Urskilj istället utifrån moral, Bibeln, relationen med Gud, frukten, gåvan att skilja mellan andar och kyrkohistorien.

Blessings
/David

ps. en av anledningarna till att jag postade alla tre delarna av bloggserien ons-fre är för att jag vill få detta överstökat. Även fast jag vet att detta var viktigt att skriva om, så tycker jag ändå det känns olustigt. Trots att jag undviker att peka ut människor eller dömer ut någon, så berörs jag illa av att ha en kritiserande roll. So please, hör mitt hjärta i detta – jag hyser inte agg mot någon och jag vill dessa bröder och systrar väl. ds.

3 reaktioner på ”12 problem med väktarbloggandet | En liten historia… (del 3 av 3)

 1. Hej David och God jul på er!

  Jag hade en märklig dröm som visar på faran med dessa väktarbloggar.

  Drömmen var så här. Jag drömde att jag gift mig med min dotter och det låter ju märkligt såklart, men när jag ville närma mig henne, Alltså har lite intimitet med hon som var min hustru och min dotter så avvisade hon mig och nej nej nej det här är fel Stopp Stopp Stopp och ja det var väl det som var själva historien Jag tyckte det var mycket märkligt eftersom vi var gifta.

  Uttydningen på denna dröm är att det är just det som sker när Jesus kommer och vill närma sig oss Vi har fått så mycket negativ information om olika alla falska profeter, falska andar och allt sådant, så att vi blir rädda när Jesus faktiskt kommer och vill prata med oss vill göra saker för oss att göra saker genom oss, att vi tror att det är en falsk ande därför så avvisade hustrun honom.

  Och det är ju klar, man får inte gifta sig med sin dotter och inte ha intimitet, eller sex med henne.

  Men i skriften är församlingen dottern, bruden, hustrun och det är det Gud vill visa, hans dotter, brud, hustru, församling har börjat avvisa honom, just pga rädsla att det inte är Jesus, utan en falsk Jesus.

  Jag vet inte hur mycket inflytande dessa bloggar har, men utifrån drömmen så borde inflytandet vara stort.

  När jag vaknade blev jag undrande över drömmen, vad är detta för tokigt jag drömmer, det är ju perverst, inte har väl jag sådana tankar i mitt sinne om min dotter, så gick tankarna.

  Men jag bad och frågade Gud om han ville säga något med drömmen och då dröjde det inte så länge innan jag förstod och det gör nog du också.

  Bb

 2. Hej David!

  Det vore intressant med en kommentar om vad du anser om drömmen, är den skriftenlig och profetisk, eller är den från den onde?

  Bb

  1. Hej Björn!
   Beklagar sent svar. Jag ska erkänna att jag vet noll om drömtydning. Själv drömmer jag ytterst sällan annat än klassiska bearbetningsdrömmar och om jag drömmer något annat minns jag det inte. Så fråga någon med mer koll! 🙂 Men tack för att du delade den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s