Viktig update av inlägg fem

updateEn vis person mailade mig och tyckte att jag borde skriva något om varför vissa ser och urskiljer saker innan de blivit frälsta. Det höll jag med om, så nu finns det en sjätte punkt i inlägget om vanliga invändningar.

Klistrar även in den nya punkten här:

6. ”Om någon ser saker innan sin frälsning är det demoniskt”

Förr tänkte jag också i dessa banor, men insåg senare att det är en myt. Det stämmer att det finns spådomsandar, och att dessa kan gå i arv i släkter. Jag har mött unga människor som ej känner Jesus som tydligt fungerat under sådana andars inflytande. Även om Jesus kan utnyttja personens förmåga för att visa sig, så skulle jag aldrig uppmuntra en sådan person att använda sin förmåga för Guds rike. Personen behöver först avsäga sig all annan andlighet, bli frälst och fri. Eftersom spådomsandar ofta söker sig till människor med ”profetisk ådra och fallenhet” så är det dock inte ovanligt att Gud sedan utrustar och använder personen i det profetiska.

Men det är som sagt en myt att alla som ser sedan barnsben är demoniserade och har spådomsandar. Mitt mellan svart och vitt finns det nämligen en gråzon. Det är ingen nyhet att Gud lagt ner gåvor i själva skapelsen. Att vi människor föds med diverse färdigheter och fallenheter. Det är heller inget nytt att vi är andliga varelser, att en tredjedel av oss är ande (tillsammans med kropp och själ). Att vissa föds med högre andlig känslighet är helt naturligt. När sådana personer blir frälsta och fylls av Anden så hamnar deras gåvor under Guds inflytande och fulländas. Satans plan är förstås att rekytera dessa personer och leda dem att använda sina gåvor i hans tjänst. De får då ofta en ”spirit-guide” som förstärker deras ”naturliga” förmåga.

Vad vill jag säga med allt detta? Att vi måste pröva från fall till fall, och urskilja noggrannt. Och att vi ej bör förvånas över att många seers och profetiska människor i viss mån alltid har upplevt annorlunda saker. Denna princip gäller inte endast det profetiska, utan även naturlig fallenhet för ledarskap, administration, kreativitet etc. Gud vill använda våra gåvor för att göra gott, och Satan vill använda dem för sin egen agenda. Både Moder Theresa och Hitler var skapade i Guds avbild med fantastiska gåvor, – men de valde att använda dem olika.

Åter igen blir det tydligt hur viktigt det är med andlig vägledning och mentorer som har gått före. Människor som alltid sett eller urskiljt behöver hjälp att navigera. Därför är denna bloggserie så viktig. Det räcker förstås inte med denna bloggserie – betydligt fler behöver börja undervisa om dessa saker så att vår kollektiva kunskap och erfarenhet växer. Dyrbara människor över hela vårt land förtjänar mer än vad vi i kyrkan hittills kunnat ge dem. Låt oss förändra detta!

Blessings
/David


6 reaktioner på ”Viktig update av inlägg fem

 1. Här blir jag tveksam på om det stämmer. I GT var det troligen så, men i NT så är de andliga gåvorna förknippade med att vara född på nytt och Andefyllda.
  De naturliga gåvorna, dvs bla skickligheter som vi är födda med kan inte och skall inte blandas ihop med de andliga gåvorna innan man blivit född på nytt och andedöpt.

  Så Philippas berättelse gav en del frågetecken.

  Bb

  1. Tack för din kommentar!
   Jag håller med om att Andens gåvor som räknas upp i 1 Kor 12 generellt ges efter (eller samtidigt när Petrus predikar hos Cornelius i Apg) frälsningen.

   Att se i anden/det osynliga är dock inte en av Andens gåvor. Profet är en tjänstegåva som t.ex. Alan Hirsch menar är nedlagd i skapelsen. Han menar (och jag håller med) att Ef 4 hävdar att alla människor är tjänstegåvor, och att det är medfött. Att siarprofeter därmed har vissa erfarenheter innan sin frälsning är då naturligt, eftersom alla tjänstegåvor på djupet präglar vilka vi är som människor.

   Vissa menar även att alla människor troligen kunde se i det osynliga innan syndafallet. Att somligas andliga ögon är mer skärpta än andras är isf inte så konstigt. Vi alla påverkas av och känner av den osynliga verkligheten, även om vi inte gör det i samma grad.

   Förstår att Philippas vittnesbörd ger frågetecken. Det siarprofetiska är nytt för de flesta av oss, och det tar tid av reflektera kring de frågeställningar som väcks, – så fortsätt fundera! Det bästa är alltid att sitta ner med en seer och på riktigt lära känna dem. De senaste åren har jag gjort just det, och fått lära om mycket 🙂

 2. David!

  Det siarprofetiska är inget nytt för mig, men när man börja tala om att se spöken, eller döda personer blir jag skeptisk. Det finns ju många sk medium som ser, men jag tror dessa är påverkade av andra andar och inte Guds ande och de ser ju spöken.

  Sen tror jag att det är skillnad på naturliga gåvor och Andens gåvor. Naturliga gåvor har vi från födslen, Andens gåvor får vi av Anden, men då måste man först vara född på nytt och troligen också andedöpt, är man inte det, så är risken stor att de gåvor som ex philippa hade innan hon blev fräst inte var av Guds Ande. Sen är ju frågan om dessa gåvor hon hade innan hon blev frälst, fortsatte att verka i henne efter frälsningen.

  Säger inte att jag har rätt, men det är nog värt att fundera en vända till.

  Bb

  1. Fint att det siarprofetiska inte är något nytt för dig, glädjer mig alltid att höra! 🙂

   Håller med dig om att Andens gåvor från 1 Kor fås i och med frälsningen. Däremot anser jag att vi kan ha andliga ”förmågor” från födseln, särskilt inom det profetiska. Som jag argumenterar för i min serie om tjänstegåvorna så tror jag att de nedlagda av Gud i skapelsen, att man föds som profet, herde, lärare, apostel, evangelist. Att profeter då har en högre andlig känslighet blir då logiskt.

   Samtidigt så är det som du säger en möjlighet att dessa profeter även har någon form av spådomsande från födseln som gått i arv. Därför behöver vi pröva från fall till fall.

   Philippa skriver ingenting om att se döda människor, utan nämner i förbifarten att hon när hon var yngre vid nåt tillfälle sett något hon då tolkat som spöken, men att hon fått nytt ljus över det nu. Oavsett vad som var då, så är Philippa idag frälst och Gud har gjort sitt verk i hennes liv. Han har kalibrerat och välsignat hennes seende och gett henne profetiska gåvor.

   Blessings

 3. Utifrån NT så måste man vara född på nytt för att kunna se Guds rike.

  Joh_3:3  Jesus svarade och sade till honom: ”Sannerligen, sannerligen säger jag dig: Om en människa icke bliver född på nytt, så kan hon icke få se Guds rike.”

  Bb

  1. Att ”se Guds rike” handlar här inte om det siarprofetiska, utan om att komma in i Guds rike. Jesu poäng är att Nikodemus inte kan se förstå Gudsriket Jesus börjat uppenbara om han inte föds på nytt.

   Jag har dessutom inte hävdat att personer med medfött andligt seende kan se Guds rike eller himlen, bara att de kan se i det osynliga överlag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s