Seers: församlingens profetiska ögon | del 4 – En siarprofets tjänst

siare-bloggserie-design-001-2
Nu är det äntligen dags att titta närmare på vad en siarprofets tjänst är. Min förhoppning är att du efter att ha läst detta inlägg ska förstå hur viktiga dessa människor är och vilken god frukt de kan producera för Guds rike.

Jag skrev i del 1 min definition av vad en seer är:

”En seer är församlingens profetiska ögon och mottar främst visuell kommunikation från Gud och ges himmelska uppenbarelser och erfarenheter.”

En seer är alltså en profet vars tjänst baseras på förmågan att se i det osynliga och det himmelska. När jag i resten av inlägget går igenom siarprofetens tjänst så utgår alla punkterna utifrån denna grundförmåga. Bibliskt stöd för att se i det osynliga finner vi bl.a. i texten om hur både Elisha och hans tjänare såg i den osynliga verkligheten (2 Kung 6:13-17).

1. Att skilja mellan andar

Även om inte siarprofeter är lika inriktade på urskiljning som de med gåvan att skilja mellan andar, så är urskiljning ändå en del av deras tjänst. I en förbönssituation för helande kan en seer t.ex. se att en sjukdomsande är inblandad. Själv har jag vid ett antal tillfällen sett rök i olika färger börja fylla rummet (i den osynliga verkligheten) när människor pratar. Det har varit Guds sätt att visa mig att källan till vad de sa antingen var mänsklig i negativ bemärkelse eller demonisk. 

En seer kan se både positiva och negativa saker över hem, församlingar, människor, städer och nationer.

2. Att samverka med vad Gud visar i den osynliga verkligheten

Jesus sa att han endast gjorde vad han såg sin Fader göra (Joh 5:19. Elisha såg den mäktiga himmelska armén och agerade frimodigt utifrån det (2 Kung 6:13ff). Israel skulle vänta tills de hörde änglar marschera genom trädtopparna innan de anföll filistéerna  (2 Sam 5:23-24). Hesekiel såg en bokrulle som Gud uppmanade honom att äta (Hes 3:3). Filippos såg en ängel och gjorde vad ängeln bad honom att göra (Apg 8:26).

En seer är på samma sätt inte endast en passiv iakttagare. Under en kvällsamling i ett hem  så var jag med och ledde lovsång. Gud var närvarande och verkade från början, men det var tydligt att någonting skiftade i atmosfären en bit in i lovsångsstunden. En av de seers som var där berättade efteråt för mig att det pågått en strid i den osynliga verkligheten över huset, och att det tog ca 20 minuter innan änglarna vann fullständig seger och Guds frid regerade. Personen hade inte endast beskådat striden, utan Gud visade hur personen skulle be och därmed påskynda Guds seger.

En annan seer-bekant har berättat för mig hur han ibland ser änglar gå fram till människor och omsluter dem med sina vingar. Han brukar då gå fram till dem, fråga hur de mår och eventuellt be för dem utifrån vad han ser (även om han oftast inte berättar vad han har sett).

Andra får visioner över länder, städer, platser och har en slags profetisk bönetjänst.

Själv ser jag ibland vad Gud gör i en persons liv, och när jag då ber enligt hans uppenbarade vilja blir bönen kraftfull. Andra gånger ser jag vad han skulle vilja göra, och när jag börjar be så sker det.

Jag skulle kunna räkna upp många exempel, men poängen är att det Gud visar ofta är en inbjudan att delta i vad han gör. Siarprofeten kan genom bön och profetiska handlingar brygga över mellan den osynliga och den fysiska verkligheten. 

3. Att utrusta och smörja människor till tjänst

I Gamla Testamentet ser vi hur en del av profeten Samuels tjänst var att smörja och utrusta till tjänst. Han smorde både Saul och David till kungar. På samma sätt kan nutida siarprofeter ibland känna sig ledda att göra detta. Det är inte ovanligt att seers ser hur Gud vill utrusta med gåvor, kraft eller till en ny dimension av tjänst. När de sedan ber så blir det en uppmuntran för personen, men också ofta ett Gudsmöte där personen förnimmer att Gud gör någonting nytt.

4. Att motta uppenbarelser från Gud och ha himmelska erfarenheter

Som vi såg i förra delen så fick Hesekiel, Jesaja och Johannes himmelska uppenbarelser och upplevelser. Dessa ledde både till nya insikter och tilltal från Gud, men också personlig förvandling och kallelse för profeterna (inte minst Jesaja). När jag möter seers så har jag slagits av att nästan alla haft någon form av vision av himlen eller upplevt att de ryckts upp till himlen i sin ande. Några får sin siarprofetkallelse där. Några får budskap av olika slag där. Några får starka Gudsmöten med Gud där som förvandlar dem.

Seers har ofta en starkare medvetenhet av det himmelska redan här på jorden än vad andra har. Siarprofeters andliga sinnen verkar också vara mer aktiverade och Gud låter dem ibland resa i anden för att utföra specifika uppdrag för Guds rike (2 Kung 5:25-26; Kol 2:5; 1 Kor 5:3-5). 

5. Att utrusta församlingen i det siarprofetiska

Som jag har skrivit i undervisningsserien om tjänstegåvorna så är tjänstegåvornas funktion att utrusta hela församlingen. När alla fem tjänstegåvor är i funktion och aktivt utrustar och vägleder så växer hela församlingen i mognad. Alla blir mer apostoliska, profetiska, evangeliserande och växer i kunskap och omsorg. Siarprofeternas uppgift är inte endast att själva se, utan att hjälpa andra att se. Jag är personligen övertygad om att i princip alla kan börja se i viss grad, – mer om det i del 10 som kommer framöver.

NÄR SIARPROFETERNA ÄR I FUNKTION…

…händer det saker! Seers tenderar att väcka förundran, längtan och medvetenhet om Guds verklighet genom sin tjänst. De urskiljer, ber med precision, smörjer till tjänst, delar uppenbarelser och utrustar andra i det siarprofetiska. Seers påminner oss om att den Gud som är osynlig alltid finns mitt ibland oss och tillvaron är mer än vad ögat kan se.

Församlingen behöver siarprofeterna.
Världen behöver siarprofeterna.

Blessings
/David


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s